Kuinka Suomi selviää 9 miljardin sopeutuksesta? Keskusta ja vihreät niukkasanaisia leikkauskohteista: "Voi mennä pidempään kuin kaksi kautta"

Näin keskusta ja vihreät tasapainottaisivat Suomen valtiontalouden 4:48
Näin keskusta ja vihreät tasapainottaisivat Suomen valtiontalouden

Valtiovarainministeriön mukaan Suomen valtiontaloutta pitää sopeuttaa yhdeksällä miljardilla eurolla seuraavan kahden hallituskauden aikana, jotta se saadaan tasapainoon.

Hallituksessa olevista puolueista keskustan ja vihreiden puoluesihteerit kertoivat MTV:lle Huomenta Suomen haastattelussa, millä keinoilla puolueet aikovat päästä tähän sopeuttamistavoitteeseen.

Keskustan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen mukaan keskusta on sitoutunut tavoitteeseen ja tarkemmin siihen, että sopeuttamistoimia tehdään seuraavan vaalikauden aikana 4,5–5 miljardin euron edestä.

– Olemme myös sitoutuneet siihen, että leikkauksia ollaan tekemässä, Pirkkalainen sanoo.

Keskusta ei ole kertonut tarkemmin, mistä puolue olisi valmis leikkaamaan valtiontalouden sopeuttamiseksi.

Pirkkalainen sanoo jokaisen hallituksen viimeisen 15 vuoden aikana osallistuneen valtionvelan kasvattamiseen.

Hänen mukaansa on keskustajohtoisen Juha Sipilän hallituksen ansiota, että valtiolla on ollut kuluneella hallituskaudella puskuria, millä selvitä korona- ja energiakriiseistä.

– Nyt sitä samaa puskuria ei enää ole ja nyt valtion talous on jälleen tasapainotustalkoiden edessä.

Vihreät toivovat rauhallisempaa tahtia

Vihreät ovat ilmaisseet haluavansa sopeuttaa valtiontaloutta rauhallisempaan tahtiin kuin keskusta.

Vihreät kertoi hiljattain vaaliohjelmassaan, että puolue sitoutuu tasapainottamaan Suomen valtiontalouden vuoteen 2035 mennessä eli siis seuraavan kolmen hallituskauden aikana kahden sijaan.

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan tämä johtuu siitä, että puolue haluaa tulevalla hallituskaudella panostaa myös ilmastokriisin ja luontokadon torjumiseen. Tämä voi edellyttää investointeja.

– Olemme sitoutuneet talouden tasapainottamiseen, mutta huomioimme sen, että siinä voi mennä hieman pidempään kuin se kaksi kautta, kun tehdään nämä tarvittavat toimet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, Liikanen sanoo.

Vihreiden mukaan valtiontalouden tasapainottamiseksi tarvitaan myös muutoksia verotukseen ja säästöjä menoihin, ilmenee Vihreiden vaaliohjelmasta.

Vihreiden tavoite on saada työllisyysaste 80 prosenttiin. Tavoitteeseen päästään puolueen mukaan muun muassa nostamalla koulutustasoa, purkamalla kannustinloukkuja ja puuttumalla työikäisten mielenterveysongelmiin. 

Vihreiden mukaan verotuksen painopistettä pitäisi siirtää työn verotukesta kestämättömän kulutuksen verottamiseen. 

Leikkauskohteiksi vihreät mainitsee valtion "fossiilituet", joilla vihreät tarkoittaa fossiilisten polttoaineiden yritys- ja verotukia, sekä julkisten hankintojen kustannukset.

Liikanen sanoo ilmastotoimien ja valtiontalouden tasapainottamisen kulkevan käsi kädessä.

 – Liian kovat leikkaukset heti aluksi vaarantaisivat myös tulevaa talouskehitystä ja kasvua.

Korjaus 21.2. 16.34: Täsmennetty vihreiden vaaliohjelmassaan mainitsemia sopeutustoimia. Aiemmin jutussa sanottiin, että "vihreiden vaaliohjelma sisältää niukasti tietoja siitä, mistä puolue olisi halukas leikkaamaan", näin ei ole.

Miten valtiontalous tasapainotetaan ja kuinka käy Suomen metsien? Katso tiukka keskustelu keskustan ja vihreiden tavoitteista ensi vaalikaudelle.

Puoluesihteerit tentissä: Vuorossa keskusta ja vihreät 10:25

Lue myös:

    Uusimmat