MTV Uutisten tieto: Aki Lindén nousemassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun sijaiseksi

Krista Kiurulta ennennäkemättömän painava puheenvuoro suomalaisten suhtautumisesta tautitsunamiin:"Nyt ei ole enää leikin asia" 1:47
Katso video: Krista Kiuru piti ennennäkemättömän painavan puheenvuoron suomalaisten suhtautumisesta "tautitsunamiin".

MTV Uutisten tietojen mukaan Krista Kiurun sijaiseksi perhe- ja peruspalveluministeriksi ollaan valitsemassa Aki Lindén (sd.) Varsinais-Suomesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on jäämässä vanhempainvapaalle maaliskuun lopussa.

Turkulainen Aki Lindén (sd.) on entinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja. Koulutukseltaan Lindén on lääketieteen lisensiaatti ja valtiotieteiden maisteri. Hän on syntynyt vuonna 1952. 

Lindén profiloitui viime vaalikaudella Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen vastustajana.

Lindén valittiin eduskuntaan viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019. 

Lindén sai tammikuun aluevaaleissa toiseksi eniten ääniä koko maassa, heti Li Anderssonin (vas.) jälkeen.  

SDP:n puoluevaltuusto valitsee sijaisen – Marin esittää ehdokkaan

Perhe- ja peruspalveluministerin sijainen tarvitaan näillä näkymiin syksyyn saakka. Krista Kiuru on kertonut, että hänen tarkoituksensa on palata vanhempainvapaalta jossain vaiheessa syksyä.

Ratkaisevan päätöksen ministerivalinnasta tekee SDP:n puoluevaltuusto, joka on koolla kello 16.30 jälkeen torstaina iltapäivällä. SDP:n on määrä kertoa seuraavan perhe- ja peruspalveluministerin nimi noin kello 16.45 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Puoluevaltuusto saa ehdokkaan tai ehdokkaiden nimen tietoonsa vasta torstain aikana. Puoluevaltuustoa johtaa kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.), joka kertoi eilen MTV Uutisille, miten päätöksenteko etenee.

– Puoluevaltuustossa on kaksi asiaa eli ministerivaihdos ja aluevaalien tulos. Kyse on ylimääräisestä kokouksesta. Normaalissa kevään kokouksessa käymme laajempaa poliittista keskustelua. Puoluehallitus tekee esityksen (ministeristä) ja eduskuntaryhmä antaa lausunnon puoluevaltuustolle, joka tekee päätöksen, Paatero selvitti.

– Päätösesityksestä kerrotaan valtuustolle torstaina.

Ratkaisevinta prosessissa on se, kuka on puolueen puheenjohtaja Sanna Marinin ehdokas ministerin sijaiseksi. Puoluehallitusta johtavan Marinin yli on muiden hankala kävellä, jos ja kun puheenjohtajalta tulee sijaisen valintaesitys.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru on ollut näkyvässä roolissa hallituksen koronapäätöksissä, ja hän on yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ollut tiukan rajoituslinjan kannalla.

Kiuru on myös ollut hallituksen sote-uudistuksen vastuuministeri.  

Kiurun sijainen joutunee tekemisiin päätöksiin koronapäätösten kanssa ainakin jonkin verran, vaikka pandemia toiveiden mukaisesti laantuisi.

Perhe- ja peruspalveluministerin salkkuun kuuluvat muun muassa lastensuojelu, vammaispalvelut, päihdehuolto, vanhustenhuolto, terveyspalvelut, potilasturvallisuus, tartuntatautien torjunta, kansallinen rokotusohjelma ja rokotehankinnat, kansanterveys, mielenterveys sekä alkoholi-, tupakka- ja huumepolitiikka.

Lue myös:

    Uusimmat