MTV Uutisten tiedot: Hallitus varautuu liikkumisrajoituksiin kymmenkohtaisella listalla – voimaantulolle kaksi ehtoa, rajoitukset tiukkojen lukkojen takana

11:22
Ministeri Kiuru väläytteli 4. maaliskuuta 2021 nopeita toimia, mikäli sulkutila ei onnistu: "Sitten meillä ei ole työvälineissä enää kuin liikkumisvapauden rajoitukset"

Valtioneuvoston kanslia valmistelee liikkumisrajoituksia siltä varalta, että koronatilanne pahenee merkittävästi. MTV Uutisten tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut perjantaina, että hallitus ryhtyisi valmistelemaan pikaisesti keinoja, joilla ulkona liikkumista voitaisiin rajoittaa.

Liikkumisrajoitusten voimaan tulo edellyttäisi valmiuslain pykälän 118 käyttöönottoa, mikä eduskunnan pitää myös hyväksyä. MTV Uutisten tietojen mukaan voimaantulolle on asetettu hallituksessa kaksi ehtoa.

Liikkumisrajoituksia voisi ottaa käyttöön, jos tartunnat ovat kasvaneet tietyllä alueella jo pitkään voimakkaasti ja tartuntaketjujen jäljitys on hidastanut merkittävästi. Nämä ehdot voisivat täyttyä HUS-alueella ja Varsinais-Suomessa tällä hetkellä. 

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti viime perjantaina, että kyseessä olisi sekä paikallisesti että ajallisesti tarkasti kohdennetuista rajoituksista. Hallitus on kertonut useaan otteeseen, että se varautuu mahdollisesti myös liikkumisen rajoituksiin, jos esimerkiksi nykyrajoitukset eivät pure.

Kymmenkohtainen lista liikkumisrajoituksista

Hallitus valmistelee liikkumisrajoituksia kymmenkohtaisen listan perusteella. Kyse on tässä vaiheessa virkamiesvalmistelusta ja hallitusviisikko on käynyt asiasta vasta vain alustavia keskusteluja. Liikkumisrajoituksista ei ole vielä myöskään poliittista yksimielisyyttä.

STT:n tietojen mukaan kotoa tai väliaikaisesta asuinpaikasta saisi poistua vain välttämättömistä syistä tai ulkoilemaan rajoitetusti.

Välttämättömiä liikkumissyitä olisivat työ, opiskelu, elintarvikkeiden ja lääkkeiden hankkiminen sekä lääkärissä ja muissa terveydenhuollon palveluissa käynti.

Myös luottamustoimiin, viranomaistapaamisiin ja lähiomaisten hoivaan tai lapsen tapaamisoikeuteen liittyviä asioita voisi hoitaa.

Sallittua olisi myös noutoruuan hakeminen.

Jo etukäteen eniten ihmetystä on herättänyt suunnitelma, että pahimmilla liikkumisalueilla saisi ulkoilla vain yksin tai samassa kotitaloudessa asuvien kanssa, mutta ulkoilulle ei tulisi aikarajoja. Jos tämä ehdotus menisi läpi, koronaulkoilut esimerkiksi kaverien kanssa loppuisivat.

Hallituksen suunnitelmat ovat herättäneet vilkasta keskustelua sosiaalisissa mediassa. Moni keskustelija on ihmetellyt, miten tätä voitaisiin valvoa ja suostuvatko suomalaiset ulkoilun rajoittamiseen. 

Hallituslähde korostaa, että suunniteltu lista on vasta alustava ja siihen voi tulla muutoksia. Päätökselle tarvitaan myös kunnon perusteet.

STT:n lisäksi liikkumisrajoitusten valmistelusta on kertonut myös Helsingin Sanomat. Helsingin Sanomien tietojen mukaan THL suosittaa, että rajoitusten tulisi olla voimassa ainakin kolmen viikon ajan.

Hallitus koolla huomenna

Hallitus perui alkuillalle aiotut neuvottelunsa ja koronatilannetta käydään läpi huomenna. Ministerit odottavat erityisesti uusimpia tautilukuja samaan aikaan, kun uudet rajoitukset ovat vasta tulleet voimaan.

Liikkumisrajoitukset saattavat nousta keskusteluissa esiin, mutta huomiselta ei vielä odoteta päätöksiä asiasta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja