Mainos

MTV Uutisten selvitys: Mökkiläiset ja kalastajat vaativat Talvivaaralta miljoonia

Paikallisten yksityishenkilöiden ja yhteisöjen korvausvaatimukset Talvivaaralle ovat yli kuusi miljoonaa euroa.

Tämä selvisi, kun MTV Uutisten tutkiva ryhmä kävi läpi aluehallintovirastoon jätetyt hakemukset ja Talvivaaran vastineet niihin.

Vaatimusten yhteissumma kohoaa yli kuuteen miljoonaan euroon, vaikka mukaan ei ole laskettu niitä vaatimuksia, joista täsmällistä korvaussummaa ei voitu laskea tai joissa niitä ei ole lainkaan yksilöity.

Enemmistössä vaatimuksia ei oltu yksilöity tarkkaa rahakorvausta. Kaikkiaan tässä kokonaisuudessa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston käsittelyä odottaa 142 korvausvaatimusta. Niissä ovat kyseessä nimenomaan vesistölle aiheutuneet vahingot, jotka ovat yhtiön ympäristöluvassa ennakoimattomia tai siitä poiketen aiheutettuja.

Ympäristöluvan mukaiset vahingot ja niiden korvaaminen käsitellään erikseen. Lisäksi Talvivaaraan kohdistuu Metsähallituksen korvausvaatimus osana rikostutkintaa, joka on syyteharkintavaiheessa.

Vaatimukset tonneista puoleen miljoonaan

Niissä korvausvaatimuksissa, joissa vaadittu summa oli täsmällisesti yksilöity tai laskettavissa, vaihteluväli on suuri. Pienimmät korvausvaatimukset ovat on muutamia tuhansia, suurin yli puoli miljoonaa.

Tyypillisin vaatimus perustuu kiinteistön arvon alentumiseen ja virkistyskäytön haittoihin ja on suuruudeltaan useita kymmeniä tuhansia euroja. Osa hakijoista vaatii Talvivaaraa suorastaan lunastamaan kiinteistönsä.

Koska niissä hakemuksissa, joissa summaa ei oltu eritelty, perusteet olivat hyvin saman tyyppisiä, kohdistuu Talvivaaraan todellisuudessa vielä kuutta miljoonaa huomattavasti suurempi korvausvaatimusten summa.

”Kiinteistöjen arvot romahtaneet, mökkielämys pilalla”

Mökkiläiset kertovat paitsi kiinteistöjen arvon romahtamisesta ja elinkeinonharjoittamisen tai kalastuksen loppumisesta, myös siitä, miten mökillä ei enää ole hyvä olla.

-       Lapsenlapsia ei uskalla päästää uimaan, vedestä tulee iho-oireita

-       Kaivokselta tulee pölyä ja melua

-       Hajuhaitat ovat merkittäviä

-       Järven vettä ei voi käyttää mihinkään

-       Mökkiympäristön pilalle meneminen aiheuttaa henkisiä kärsimyksiä

-       Järvestä pyydettyä kalaa ei voi syödä

Talvivaara torjuu lähes kaikki vaatimukset

 Talvivaaran vastaus 98 prosenttiin korvausvaatimuksista on, että vaatimus tulisi hylätä. Yleisin perustelu on se, ettei kiinteistö ole vahinkoalueella.

Muun muassa Jormasjärvi, jonka vapaa-ajan asukkailta on tullut lukuisia korvausvaatimuksia, on Talvivaaran vastineessa rajattu korvausten ulkopuolelle.

Muita perusteita ovat muun muassa se, ettei korvauksia voi hakea rakentamattomalle kiinteistölle tai että elinkeinotoiminnan vaikeuksien ei voida osoittaa olevan kaivoksen syytä. Osan vaatimuksista yhtiö katsoo puolestaan olevan perusteettomia siksi, että kiinteistö on liian kaukana rannasta eikä siis virkistyskäytössä.

Talvivaara esittää korvauksia ainoastaan muutamalle kiinteistönomistajalle. Mutta siinä missä heidän vaatimustensa yhteissumma on muutamia kymmeniä tuhansia euroja, esittää Talvivaara näille korvausten hakijoille yhteensä vain kahta tuhatta euroa.

Näin selvitys tehtiin

MTV Uutisten tutkiva ryhmä pyysi Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta Talvivaaran sinne toimittamat vastineet ja esityksen korvattavista vahingoista. Näistä käyvät ilmi myös korvausvaatimusten keskeiset perustelut ja vaaditut summat.

Korvausvaatimuksista on laskettu mukaan hakijan esittämien vaatimusten yhteissumma. Mikäli korvausta on haettu vuosiperusteisesti, mutta vaatimuksesta ei ole käynyt ilmi, moneltako vuodelta korvausta vaaditaan, summaa ei ole merkitty lainkaan.

Mikäli vaatimuksessa on esitetty selkeä summa jollain perusteella ja epämääräisempi vaade toisella perusteella, on mukaan otettu vain selkeästi merkitty summa.

Talvivaaran vastineesta on haettu tapauksittain myös perustelut sille, miksi yhtiön näkemyksen mukaan korvauksia ei tulisi myöntää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.