MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: "Trumpin päätös julistaa Jerusalem pääkaupungiksi on poliittinen peliliike"

MTV:n kirjeenvaihtaja:"Trumpin päätös siirtää suurlähetystö Jerusalemiin vie vuosia aikaa" 1:51

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikka Lähi-idässä on tuomittu jyrkästi maailmalla. Trumpin päätös Jerusalemin julistamisesta Israelin pääkaupungiksi muuttaa merkittävästi Yhdysvaltojen politiikkaa.

Levottomuudet roihahtivat Israelin Länsirannalla 4:15

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että Trump ei pelkää olla vastarannan kiiski, mikä tiedetään jo Pariisin ilmastosopimuksen tiimoilta. Trumpin ele on Karppisen mukaan enemmän poliittinen peliliike kuin diplomatiaa.

– Jo kampanjansa alusta asti Trum on luvannut julistaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Silloin hän sai miljoonia rahaa erittäin konservatiivisilta Israel-mielisiltä järjestöiltä. He ovat nyt ylistäneet Trumpia tästä päätöksestä.

Trumpin hallinnossa ei kukaan ole suoraan kristisoinut presidenttiä, mutta esimerkiksi ulkoministeri Rex Tillerson ja puolustusministeri James Mattis odottavat jännittyneinä, millaisia reaktioita on vielä tulossa.

Trump on myös luvannut siirtää Yhdysvaltain lähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

– Se ei kuitenkaan tapahdu kovin nopeasti, vaan siihen menee arvioiden mukaan noin 3-4 vuotta.

Karppinen kertoo, että Yhdysvaltain ulkoministeriö on Trumpin tekojen johdosta antanut maailmanlaajuisen matkustusvaroituksen amerikkalaisille.

 

Lue myös:

    Uusimmat