MTV Uutiset Floridan avaruuskeskuksessa: Kilpailu kaupallisista avaruuslennoista ja -turisteista kiihtyy

Seuraavaa SpaceX-raketin laukaisua odotetaan 2:06

Amerikkalaisen liikemiehen Elon Muskin SpaceX-yhtiö haluaa olla kaupallisten avaruuslentojen johtaja, mutta kilpailu Boeingin, venäläisten ja kiinalaisten kanssa kiristyy. Muskin seuraavaa Falcon 9 -kantoraketin laukaisua on jouduttu lykkäämään useita kertoja muun muassa kansainvälisen avaruusaseman sähkövian vuoksi.

Paljon on muuttunut siitä, kun simpanssista nimeltä Ham tuli Yhdysvaltain avaruuspioneeri vuonna 1961.

– Kun Ham-simpanssi pääsi ulos kapselista, hän oli todella onnellinen! Hänet olisi haluttu laittaa sinne takaisin valokuvaa varten, mutta Ham kieltäytyi jyrkästi, Yhdysvaltain Ilmavoimien opas John Hilliard kertoo.

Nyt yhä useampi ihminen haluaa avaruuteen matkalle. Yhdysvaltain Ilmavoimien Floridan laukaisupaikka tavoittelee johtoasemaa.

– Florida on ehdottomasti maailman portti avaruuteen. Viime vuonna laukaisimme 24 rakettia, tälle vuodelle on suunniteltu 28 laukaisua ja tahti kiristyy. Tulevaisuudessa tavoitteena on lähettää avaruuteen joka viikko yksi raketti, 45 Space Wingin luutnantti Paige Mehringer Yhdysvaltain ilmavoimista kertoo MTV Uutisille.

USA on nyt avaruuslennoissa Kiinan ja Venäjän vanavedessä

Muun muassa venäläiset alukset ovat jo kuljettaneet muutaman turistin avaruuteen. Yhdysvalloista ei ole lähetetty ihmistä avaruuteen omilla aluksilla lähes kahdeksaan vuoteen, mutta asia aiotaan korjata yksityisten yritysten avulla. Amerikkalaiset ovat käyttäneet venäläistä kalustoa.

– Kiina laukaisee raketteja kovalla tahdilla. Venäjä laukaisee myös, mutta ei niin usein kuin me. Myös muut maat ovat kiinnostuneita avaruusbisneksestä, joten meidän pitää huolehtia, että pidämme teknisen etulyöntiasemamme, kenraali Douglas Schiess Yhdysvaltain ilmavoimista kertoo.

Turistiluokan lippu avaruuteen "taivaissa"

Schiessin mukaan raketin laukaisut ovat halventuneet yksityisten yritysten myötä. Kestänee kuitenkin vielä hetki ennen kuin turisti pääsee Floridan laukaisupaikalta amerikkalaisella aluksella matkalle. Turistiluokan lipun hinta tulee olemaan kirjaimellisesti taivaissa.

– Tavoite on lähettää ihmisiä avaruuteen Yhdysvalloista tämän vuoden puolella. Ensimmäiset ovat kuitenkin Nasan astronautteja, Schiess tarkentaa.

Tällä hetkellä Floridassa valmistellaan SpaceX:n avaruuslentoa. Tarkoitus on viedä tarvikkeita kansainväliselle avaruusasemalle. Laukaisua on jouduttu siirtämään useita kertoja. Seuraava päämäärä on ylihuomenna perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat