CNN:n lähteet: USA harkitsee lähettävänsä Ukrainalle aseistusta – Ukrainan tiedustelupomo pelkää Venäjän hyökkäystä

1:33
Katso video: Yhdysvallat harkitsee lähettävänsä Ukrainalle aseistusta.

Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä Ukrainalle lisää aseistusta ja sotilaallisia neuvonantajia, kertovat useat lähteet uutiskanava CNN:lle

Lähetettävään aseistukseen kuuluisi ainakin panssarintorjuntaohjuksia ja kranaatinheittimiä. Niiden lisäksi hallinnossa on keskusteltu myös ilmapuolustuskalustosta ja helikoptereista, jotka piti alun perin antaa Afganistanin asevoimille, mutta jäivät ylimääräisiksi Talebanin otettua maan haltuunsa.

Puolustushallinnossa työskentelevien lähteiden mukaan muissa ministeriöissä asiaan suhtaudutaan varauksellisesti Venäjän mahdollisen vastareaktion takia.

Venäjä on viime viikkoina siirtänyt joukkojaan Ukrainan rajan läheisyyteen, mikä on herättänyt Ukrainan lisäksi huolta Yhdysvalloissa ja muissa länsimaissa.

Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Kyrylo Budanov kommentoi viikonloppuna, että Venäjällä on alueella noin 92 000 sotilasta. Yhdysvaltojen arvio on noin 100 000. Venäjä rajoitti aiemmin tänä syksynä Etyjin tarkkailijoiden oleskelua alueella, joten tilannetietoja on vaikea vahvistaa. 

Budanovin mukaan Venäjä näyttää valmistautuvan hyökkäykseen tammi-helmikuun vaihteessa. Venäjä kiistää tämän ja syyttää jännitteiden kiristymisestä Yhdysvaltoja.

– Meitä syytetään epätavallisesta sotilaallisesta toiminnasta omalla alueellamme. Ja meitä syyttää se, joka tuo valtameren yli omaa sotilaskalustoaan. Eli Yhdysvallat. Tässä ei ole logiikkaa ja se on aika epäkohteliasta, Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov kommentoi viikonloppuna Venäjän valtiollisella tv-kanavalla.

CNN:n sotilaslähteiden mukaan Yhdysvallat ei ole varma, mihin Venäjä toiminnallaan pyrkii. Asiasta käydään aktiivisesti keskustelua myös Nato-liittolaisten kanssa. Hyökkäys ja väkivaltainen vallanvaihto Kiovassa olisivat lähteiden mukaan pahin skenaario.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja