MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: Joe Biden laittoi heti kynän laulamaan, ja päätöksillä on merkitystä Suomellekin – mutta Yhdysvallat pysyy yhä erittäin jakaantuneena

Joe Biden aloitti presidenttikautensa vauhdilla – kirjeenvaihtajamme kertoo, mitkä määräykset Biden allekirjoitti välittömästi 7:37
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, minkälainen tunnelma Washingtonissa on virkaanastujaispäivänä ollut tiukkojen turvatoimien keskellä. Kuinka paljon ihmiset pelkäsivät uutta iskua Capitolille? Ja mitä paluusta uhitellut Trump tekee seuraavaksi?

Yhdysvalloissa Joe Biden on allekirjoittanut ensimmäisiä virallisia määräyksiään presidenttinä. Mutta mitkä päätökset olivat niin tärkeitä, että ne oli allekirjoitettava heti presidenttikauden ensimmäisinä tunteina?

– Joe Biden laittoi kynän laulamaan ja määräsi muun muassa kaikki käyttämään kasvomaskia tai hengityssuojainta liittovaltion tiloissa, virkaanastujaisia Washingtonissa seurannut MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoi MTV Uutiset Livessä.

Tämän lisäksi Biden perui useita presidentti Donald Trumpin kaudella tehtyjä päätöksiä, ja liitti Yhdysvallat muun muassa takaisin Pariisin ilmastosopimukseen sekä maailman terveysjärjestö WTO:hon lupaustensa mukaisesti.

– Maailman ja Suomenkin kannalta merkittävä päätös, Karppinen korosti.

Bidenin tehtävälistalla oli seuraavaksi maahanmuuttorajoitusten keventäminen, eli tiettyjen muslimienemmistöisten maiden matkustuskiellon kumoaminen. Biden myös lopetti rahoituksen edeltäjänsä kiistellylle Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle raja-aidalle.

– Tarkoituksena oli tehdä Trumpin kauteen täyskäännös ja palata osittain (presidentti Barack) Obaman kauden aikaiseen tilanteeseen.

Tämä ei tietenkään miellytä Trumpin miljoonia tukijoita maassa.

Koronatoimien osalta tuore presidentti nimitti rokotusten jakamisesta vastaavan koronaviruskoordinaattorin ja jatkoi häätökieltoa, joka on estänyt sen, että miljoonat ihmiset menettäisivät asuntonsa koronapandemian keskellä.

Edellinen presidentti Donald Trump ei osallistunut virkaanastujaisiin, mutta jätti kirjeen Bidenille, mitä siitä tiedetään?

Kirjeen sisältö on yleensä kerrottu hyvin avoimesti, mutta aivan kuinka poikkeuksellinen koko Trumpin kausi oli, tällä kertaa kirjeen tarkka sisältö jäi yhä mysteeriksi. Biden suostui kuitenkin kertomaan, että sen sisältö oli hyvin jalomieliseksi, mutta hän keskustelisi kirjeestä ensin Trumpin kanssa ennen kuin kuin avaisi kirjettä tarkemmin.

Varapresidentti Kamala Harris vahvisti uudet demokraattisenaattorit tänään. Sen merkitys on demokraateille erittäin suuri, sillä he saavat senaatissa niukimman mahdollisen enemmistön ja pystyvät ajamaan läpi lakiesityksiä muutenkin kuin vain presidentin määräyksellä.

– Täytyy korostaa, että demokraateilla on enemmistö vain, jos Harris käyttää ääntään senaatin puhemiehenä. Hallinto on yhä erittäin jakaantunut eikä päätöksenteosta tule helppoa, Karppinen jatkaa.

Karppinen kertoo videolla lisäksi, minkälainen tunnelma Washingtonissa on virkaanastujaispäivänä ollut tiukkojen turvatoimien keskellä. Kuinka paljon ihmiset pelkäsivät uutta iskua Capitolille? Ja mitä paluusta uhitellut Trump tekee seuraavaksi?

Lue myös:

    Uusimmat