Mainos

MTV Uutislive: Valkolakki ei takaa enää nuorelle työpaikkaa

Työttömien nuorten määrä on kasvussa. Tilastokeskuksen mukaan joka kymmenes nuori on vailla opiskelu- tai työpaikkaa. Työ- ja elinkeinoministeriön luvut ovat samansuuntaisia.

– Nuoret, jotka ovat tällä hetkellä työttöminä, ovat pääosin sellaisia, jotka ovat käyneet vain peruskoulun tai suorittaneet vain ylioppilastutkinnon, kertoo työmarkkinaneuvos Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä MTV Uutislivessä.

Feltin mukaan juuri yo-tutkintotaustaisten nuorten työttömyys on erityisessä kasvussa.

– Heikko työmarkkinatilanne on johtanut lisäksi siihen, että työttömien nuorten joukossa on runsaasti niitä, joilla on ammatillinen koulutus taustalla. Myös korkeasti koulutettujen nuorten työttömyys on jonkin verran lisääntynyt.

Felt muistuttaa, että työttömien joukossa on myös sellaisia nuoria, jotka ovat viettämässä välivuotta. Kaikki työttömät nuoret siis eivät ole syrjäytymässä.

Se, minkä pituisessa työttömyysjaksossa nuori alkaa passivoitua, on hyvin yksilöllistä ja riippuu paljon nuoren elämäntilanteesta.

– Kolme kuukauden työttömyysjakso alkaa olla monelle sellainen aika, että se saattaa jo passivoida aika paljon. Toisaalta nuorten kohdalla päästään useimmiten eteenpäin 4-5 kuukauden kohdalla, sanoo Felt.

Osa nuorista ei hae koulutus- tai työpaikkaa, vaan valitsee vapaaehtoisesti työttömyyskorvauksella ja toimeentulotuella elämisen.

– Viimeisimmän nuorisobarometrin mukaan nuoret ovat kuitenkin ihan yleisesti sitä mieltä, että he toivovat aktiivista toimintaa ja haluavat olla mieluummin työssä kuin vapaalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja