MTV Uutislive: Tyttöjen koulutus paras tapa ehkäistä köyhyyttä

Nobelin rauhan-palkinnon on saanut tyttöjen koulutusta puolustava pakistanilainen Malala Yousafzai sekä intialainen lasten oikeuksia ajava Kailash Satyarthi. Tasa-arvotyö lasten parissa tuottaa jo hedelmää.

Tyttöjen puolesta rohkeasti kampanjoinut Malala Yousafzai tuli tunnetuksi, kun talibanit ampuivat häntä kaksi vuotta sitten Pakistanissa. Malala vietiin hoidettavaksi Englantiin ja kampanjoi nyt sieltä käsin ympäri maailmaa.

17-vuotias Malala kuuli Nobel-palkinnosta kesken koulupäivänsä Birminghamissa.

Hän on tehnyt yhteistyötä Plan Suomi -järjestön kanssa. Pääsihteeri Ossi Heinänen kertoo MTV:n Uutislive-ohjelmassa olevansa enemmän kuin ylpeä palkinnon saajasta.

– Tämä on valtava palkinto miljoonille tytöille, jotka ovat tehneet työtä Malalan kanssa. Tämä on varmasti kaikkein historiallisin Nobel-palkinto, Heinänen sanoo.

Heinäsen mukaan tasa-arvotyö etenee lasten tasolla erittäin hyvin, ja yhä useampi tyttö ja lapsi pääsee kouluun. Varsinkin tyttöjen koulunkäynti on hyvin tärkeä köyhyysongelmia ratkottaessa.

– Tyttöjen koulutus on tehokkain keino päästä eroon köyhyydestä. Koulutetut naiset palauttavat 90 prosenttia tuloistaan yhteisöönsä. Miehet vain 30 prosenttia. Koulutus on myös ihmisoikeuskysymys. Koulussa esimerkiksi opitaan, miten suojaudutaan väkivallalta. Koulunkäynnillä on suuri merkitys tyttöjen itsetunnolle ja myös laajemmassa kuvassa väestönkasvulle.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi molempia Nobel-sankareita. Suomi on ollut aina etunenässä, kun puhutaan naisten oikeuksista.

– Nämä ovat todella hyviä valintoja ja tuskin miltään suunnalta kiistanalaisia. Tämä sopii erityisesti meille sillä tavalla, että Suomi on niitä maita, jotka ovat aivan keskeisesti korostaneet naisten oikeuksia tyttöjen kouluttamista. Se on avain melkeinpä kaikkiin niihin asioihin, joita maailmassa tavoitellaan. Tietysti rauha, vakaus, konfliktien ennalta ehkäisy ja konfliktien lopettaminen. Yk:n turvaneuvoston päätöslauselman 1325:n hengessä juuri naisten oikeuksien varmistaminen on äärimmäisen tärkeää, Tuomioja sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Ossi Heinäsen mukaan Koulu ja koulussa käynti on kehitysmaissa tytöille erittäin iso asia. Heinänen kertoo esimerkin Mumbaista, jossa hän oli seuraamassa slummikoulun toimintaa.

– Kukaan ei kieltäydy menemästä kouluun. Näin Mumbaissa, miten slummissa eletään, ja miten innoissaan lapset tulivat kouluun. Kellekään ei tullut mieleen kieltäytyä, kuten esimerkiksi meillä joskus saattaa käydä.

Lue myös:

    Uusimmat