Mainos

MTV Uutiset tarkastajan matkassa: Paljon väärennettyjä lippuja

Lipuntarkastajien mukaan väärennettyjä lippuja on ollut runsaasti varsinkin junaliikenteessä. Väärennetyt liput ovat taitavasti leimattuja, taitettuja tai leikattuja.

Tarkastusmaksulapun taakse tarkastaja kirjaa tilanteen sekä oman havaintonsa että asiakkaan selitykset. Kaikki tarkastuslaput arkistoidaan. Viime keskiviikkona yhteensä 11 matkustajaa sai tarkastusmaksun kello kymmenen ja kolmen välillä ratikka-, metro- ja junaliikenteessä.

Yli viisi miljoonaa euroa tarkastusmaksuja

- Viime vuonna tarkastusmaksuja kertyi noin 85 000 kappaletta. Se tarkoittaa euroissa noin 5,44 miljoonaa.

- Tarkastusmaksu on ollut 80 euroa vuodesta 2007.

- Liikenneministeriö ei ole hyväksynyt HSL:n esityksiä tarkastusmaksun korottamisesta. Suurin osa tarkastusmaksuista ei makseta eräpäivään mennessä, joten ne peritään jälkikäteen useamman vuoden kuluessa.  

Tarkastusmaksun kirjoittamista varten tarkastajat tarvitsevat matkustajan henkilötietoja eli matkustajan nimen, henkilötunnuksen ja osoitteen. Matkustajan on selvitettävä luotettavasti tietojaan tarkastajille. Tarkastajilla on oikeus pidättää sellainen matkustaja, joka ei ole luotettavasti esittänyt henkiötietojaan niin kauan, kunnes asia on selvitetty. Tarkastajilla on oikeus turvautua järjestyksenvalvojen ja poliisin apuun.

Mikäli matkustaja ei suostu näyttämään henkilöllisyystodistustaan, tarkastajilla on oikeus pidätellä matkustaja tarvittavin keinoin niin kauan, kunnes poliisit saapuvat paikalle. Matkustajan kannattaa näyttää henkilökorttinsa, sillä poliisin väliintulo saattaa tulla matkustajalle kalliiksi.

Tarkastusmaksusta voidaan sovitella

Tarkastajat sovittelevat matkustajien kanssa harkitusti. Tarkastusmaksulain 10 §:n mukaan maksu voidaan jättää määräämättä, kun liputtomuus johtuu matkustajan iästä, kehitystasosta, mielentilasta, terveydentilasta, mielentilasta tai muista vastaavanlaisista olosuhteista. Lakipykälä pitää sisällään myös matkustajan huomaamattomuuden, ajattelemattomuuden, tietämättömyyden ja tarkastusmaksun perimisen perusteettomasti.

Aiheettomasta tarkastusmaksusta on oikeus tehdä oikaisuvaatimus. Viime vuonna oikaisuvaatimuksia oli 1 636, mikä tarkoittaa noin kahta prosenttia kaikista määrätyistä tarkastusmaksuista. Oikaisuvaatimuksen perusteena ovat yleensä tekstiviestilippujen ajankohta tarkastusajankohtaan nähden, lipunmyyntivaunujen sijaintiin junissa sekä lippuvyöhykkeiden ylittymiseen. HSL:n oikeusvaatimusten käsittelyaika on noin kuukausi. Mikäli oikaisuvaatimus ei mene läpi, siitä voi valittaa eteenpäin hallinto-oikeuteen.

Tarkastusmaksuja ei kirjoiteta alle 15-vuotiaille.

Maksutta saavat matkustaa poliisit ja kuskit virka-asussaan, lastenvaunujen kuljettaja lastenvaunujen kanssa, alle 7-vuotiaat lapset sekä HSL:n sopimuksen mukaiset konferenssiosallistujat, jolle on turvattu konferenssin puolelta lippu.

Juttua päivitetty 10.3.2014: kohta konferenssiosallistujien lipusta lisätty. Henkilötietoihin viittaavan kappaleen kohta henkilöllisyystodistuksen  esittämisestä on korjattu luotettavalla henkilötietojen esittämisellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja