MTV Uutiset seuraa: Navalnyi jälleen oikeudessa: "Sotaveteraani voidaan jopa tappaa lavastaakseen minut syylliseksi"

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on jällleen oikeudessa. Nyt häntä syytetään sotaveteraani Ignat Artemenkon, 95, kunnian loukkaamisesta. 

Syyte liittyy Navalnyin Twitterissä julkaisemaan videoon, jossa hän otti kantaa toiseen, Venäjän hallinnon julkaisemaan videoon. Tiistaina kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankilatuomion saanut Navalnyi voi saada nyt miljoonan ruplan eli reilun 11 000 euron sakon tai vaihtoehtoisesti 240 tuntia pakkotyötä. 

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä.

15.01: Oikeudenkäynti jatkuu eri todistajien kuulemisella. 

14.30: Seuraavaksi kuullaan videoyhteydessä Artemenkon naapuria, mutta huonon videoyhteyden vuoksi on vaikea kuulla hänen lausuntojaan.

14.24: Oikeudenkäynti jatkuu jälleen. Navalnyi sanoo uudelleen, että sotaveteraania käytetään röyhkeästi hyväkseen.

– Uskon, että sotaveteraani voidaan jopa tappaa lavastaakseen minut syylliseksi, Navalnyi arvelee.

13.47: Sairaalaan kiidätetyn sotaveteraanin lapsenlapsi Igor Kolesnikov  uhkaa Navalnyita uusilla oikeustoimilla, koska tämä on onnistunut jälleen kerran loukkaamaan häntä ja hänen perhettään vaittämällä sotaveteraanin lausuntoja ostetuiksi ja epäselviksi. Kolesnikovin mukaan Navalnyin olisi kuulunut pyytää anteeksi hänen isoisältään oikeudessa.

13.26: Tauko jatkuu edelleen. Syyttäjän mukaan tauko kestää oletettua pidempään sen takia, että "sotaveteraanin vointi huononi yllättäen".

13.04: Oikeuden istunnon tauon aikana Navalnyi antoi toimittajille haastattelun, jossa totesi, että sotaveteraani saa todennäköisesti pian jonkun sairaskohtauksen ja hänet viedään kiireesti ambulanssilla pois. 

Hetken kuluttua Venäjän valtiolliset mediat ilmoittivat, että "Navalnyin loukkaamaksi joutunut sotaveteraani kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan". Venäjän valtiolliset mediat valottavat oikeudenkäyntiä täysin eri näkökulmasta kuin vapaiksi tieodtusvälineiksi kutsutut oppositiomediat.

12.43: Navalnyin mukaan on kurjaa, että iäkästä sotaveteraania käytetään hyväksi. Syyttäjän mukaan Navalnyin takia veteraanin vointi huononi, koska tämä järkyttyi niin paljon Navalyin julkaisemasta videosta.

Istunossa on tauko.

12.26: Puolustuksen mielestä veteraanin kuulemista ei voida ottaa huomioon ja hyväksyä, koska hän ei selvästi itse ymmärtänyt mitään siitä, mitä tapahtui. Lisäksi huoneessa oli tuntemattomia ihmisiä. 

– Meidän silmiemme edessä videolla näkyi, kuinka vetraanille annettin paperi, jostä hän luki kolme lausetta, mukaan lukien "haluaisin lopettaa tältä osin kuulemiseni", asianajaja sanoi.

12.05: Selviää, että samassa tilassa videoyhteydellä kuultavan veteraanin kanssa on myös rauhantuomari ja useita tuntemattomia ihmisiä. Navalnyi pyytää, että siellä olevat ihmiset esitellään ja näytetään oikeudessa oleville, mistä syyttäjä kieltäytyy.

11.17: Kuullaan Navalnyin asianajajaa Vadim Kobzevia, joka sanoo, ettei aio luovuttaa tätä taistelua. Hän julkaisi Twitterissään laatimansa asiakirjan, jossa todetaan muun muassa, että syyte Navalnya vastaan on laaditut laittomasti ja siinä on useita epäkohtia.

10.56: Navalnyi kiistää syyllistyneensä veteraanin kunnian loukkaamiseen. Navalnyin mukaan hän ei tunne Artemenkoa eikä ole koskaan tavannut tätä. 

– Sanon vielä kerran, en tunne tätä ihmistä lainkaan. Tiedän vain, että hänet on värvätty tähän aivan kuin hän olisi sätkynukke. 

10.40: Oikeuden istunto jatkuu. Meduza-uutissivustolla on kuva huvittuneesti hymyilevästä ja kädet puuskassa seisovasta Navalnyistä. 

Veteraani, jonka kunnian loukkaamisesta Navalnyia syytetään, osallistuu istuntoon videoyhteydellä. Kun syyttäjä kysyy vetraanilta kysymyksen, seuraa pitkällinen hiljaisuus ja sitten tämä päästää vastaukseksi hyvin epäselvän äännähdyksen.

– Veteraani ei edes tajua, mistä on kyse ja miksi tällainen oikeudenkäynti käydään, Navalnyi huomauttaa. Syyttäjä on kuitenkin eri mieltä.

10.32: Kolme päivää sitten, sen jälkeen kun Navalnyi passitettiin vankilaan, Venäjällä puhkesivat entistä rajummat mielenosoitukset. Yhteensä Navalnyin tukimielenosoituksissa pidätettiin yli 10 000 ihmistä ympäri maata. Meduza-uutissivuston mukaan mielenosoittajia on pidetty täysin epäinhimillisissä oloissa täpötäysissä busseissa ja selleissä.  Mielenosoittajat eivät päässeet vessaan tai saaneet ruokaa tunteihin.

10.14: Oikeudenkäynti alkoi Moskovan oikeustalolla noin kello 9 Suomen aikaa. Paikalla ovat jälleen ainakin Ison-Britannian ja Ranskan suurlähettiläät. Tiistaina pidetyssä Navalnyin oikeudenkäynnissä Venäjän presidentin tiedottajan Dmitri Peskovin ja  Venäjän ulkoministeriön edustajan Maria Zaharovan mukaan Navalnyin oikeudenkäynnissä paikalla olevat diplomaatit sekaantuivat laittomasti maan sisäisiin asioihin.

Vajaan tunnin jälkeen syyttäjä ilmoitti tauosta. 

Lue myös:

    Uusimmat