MTV Uutiset selvitti: Onko varautuminen koronavirukseen ollut Suomessa liian heppoisaa? Tämä ja 5 muuta kysymystä mietityttävät nyt suomalaisia

Asiantuntijat koronaviruksesta – nämä kysymykset epidemiassa askarruttavat katsojia 8:39
Katso video: Asiantuntijat koronaviruksesta – nämä kysymykset epidemiassa askarruttavat katsojia

MTV Uutiset selvitti katsojien mieliä askarruttavia kysymyksiä liittyen maailmalla riehuvaan koronavirukseen.

Kysymyspatteriston aloitti kansalaisen kysymys, jossa tiedusteltiin, ollaanko ulkomailla hysteerisiä vai Suomessa henkisesti liian laiskoja? Eli onko varautuminen koronavirukseen ollut Suomessa liian heppoisaa?

– Varautuminen ei ole ollut Suomessa liian heppoisaa, koska maat menevät eri tahtiin (viruksen edetessä). Italiassa on täysi hulina päällä ja yritetään rajoittaa (viruksen leviämistä). Ruotsi menee selvästi meitä edellä, kertoo infektiosairauksien vastaava ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Keinot ovat erilaiset, mutta sitten tietysti tehdään näyttäviä temppuja, joilla ei välttämättä ole hyötyä, kuten kuumeen mittaamista lentokentillä. Italia ei ole ainoa maa, joka sitä harrasti Euroopassa, Järvinen valaisee.

Voiko virukselle tulla immuuniksi?

Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahden mukaan virukseen tulee immuniteetti, kun taudin on sairastanut. Tällä hetkellä koronavirusta vastaan yritetään kehittää rokotetta, joka antaisi tämän immuniteetin.

Miten koronvirus tarttuu ihmisestä toiseen?

Koronavirus tarttuu esimerkiksi aivastaessa tai voimakkaasti puhuessa, jolloin pienet pisarat lentävät toisen ihmisen päälle tai pinnoille, joista ne päätyvät kosketuksen kautta ihmiseen, kertoo Järvinen.

WHO:n julkaiseman ohjevideon mukaan koronaviruspisarat lentävät maksimissaan yhden metrin matkan.

Kuinka paljon siivousta tulisi tehostaa kotona?

Ylilääkärin mukaan siivousta tulisi kohdistaa kotona alueille, joihin ihminen koskee päivän aikana paljon. Tällaisia kohtia kotona ovat esimerkiksi ovenkahvat, kaukosäätimet, vesihanat ja käsien kuivaamiseen tarkoitetut pyyhkeet.

Mikä on viruksen itämisaika ja milloin virus tarttuu muihin?

Järvisen mukaan viruksen itämisaika on 5–7 vuorokautta. Vapalahti kertoo, että pieni osa sairastuneista alkaa tartuttaa muita jo ennen oireiden alkamista, mutta suurimmassa osassa tapauksia virus on tarttunut oireiden ilmettyä.

Kun liikkuu kaupungilla, ehkäisevätkö käsineet koronavirustartuntaa?

Järvisen mukaan avainasemassa koronaviruksen torjunnan suhteen on käsienpesu. Hanskat ja käsineet voivat kuljettaa mukanaan virusta, jolloin niitä riisuttaessa virus voi tarttua käsiin ja sitä kautta ihmiseen.

Katso video: Tältä koronavirus näyttää keuhkojen röntgenkuvissa

Tältä koronavirus näyttää keuhkojen röntgenkuvissa 8:24

Lue myös:

    Uusimmat