MTV Uutiset selvitti: Milloin poliisi voi selvittää nettikeskustelijan henkilöllisyyden?

MTV Uutiset selvitti, millaisia mahdollisuuksia poliisilla on selvittää tietoja ihmisistä puhelimen ja netin avulla tai vakoilla ihmisten tietoliikennettä.

Mahdollisuuksia on monia, mutta esimerkiksi matkapuhelimen kuuntelu on sallittua vain erityistapauksissa. Alla on aiheesta lisää esimerkkejä. Tapausten ratkaisut on muokattu sisäasiainministeriöltä saatujen vastausten perusteella.

Mies kirjoittaa toistuvasti kiihkeitä viestejä netin uskonnolliselle keskustelupalstalle. Viesteissä hän tukee Jemenissä toimivaa Al-Qaidaa. Voiko poliisi aloittaa salaisen telekuuntelun miehen puhelimeen ja tietokoneeseen?

Kyllä.  Poliisi voi käyttää rikoksen paljastamisessa salaisia tiedonhankintakeinoja kuten telekuuntelua, jos kyseessä on terrorismirikoksen valmistelu, terroristiryhmän johtaminen, terroristiryhmän toiminnan edistäminen, koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten, värväys terrorismirikoksen tekemiseen tai terrorismin rahoittaminen.


Poliisin oikeuksia tarkkailla tietoliikennettä:

- poliisi saa kuunnella puhelinta esim. terrorismiepäilyn tai huumerikoksen yhteydessä

- poliisi voi kuunnella puhelinta myös silloin, kun se on välttämätöntä henkeä tai terveyttä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi

- poliisilla on oikeus saada puhelinliittymän tai sähköpostiosoitteen yksilöivät yhteystiedot, jos niitä tarvitaan tehtävän suorittamiseen

- poliisilla on oikeus saada postilta jakeluosoitetietoja

 (Lähde: Poliisilaki)

Nimimerkki kertoo nettikeskustelussa polttaneensa pilveä. Voiko poliisi saada keskusteluryhmän ylläpidosta nimimerkin tunnistetiedot, esimerkiksi ip-osoitteen?

Kyllä. Poliisilla on oikeus saada teleosoitteen tai telepäätelaitteen yksilöivät tiedot, jos tiedot ovat tarpeen poliisille kuuluvan tehtävän suorittamiseksi.

Poliisilla on myös oikeus saada postilta jakeluosoitetietoja.

Henkilö valehtelee oikeudessa. Voiko poliisi kuunnella hänen puheluitaan yllyttäjän selvittämiksi?

Lähtökohtaisesti ei. Poliisi voi kuunnella puhelinta mm. terrorismiepäilyn yhteydessä, tai jos sen avulla voidaan torjua vakava vaara.

Saako poliisi paikantaa törkeästä väkivaltarikoksesta epäillyn tämän oman matkapuhelimen avulla?

Kyllä. Kun henkilöä epäillään rikoksesta, jonka ankarin rangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta, hänen matkapuhelintaan voidaan valvoa ja hänen sijaintinsa voidaan selvittää matkapuhelimen avulla.

Puhelimeni on varastettu. Voiko poliisi hankkia teleoperaattorilta tietoja, missä sitä on viimeksi käytetty varkauden selvittämiseksi?

Kyllä voi. Televalvontaa voidaan tehdä laitteen omistajan suostumuksella muun muassa silloin, kun on syytä epäillä laitteen varkautta.

Miehen epäillään varastaneen television ja hänen tarkoituksenaan on myydä se eteenpäin. Saako poliisi piilottaa hänen vaatteisiinsa seurantalaitteen kätköpaikan selvittämiseksi?

Ei saa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja