MTV Uutiset Ruotsissa: Löfvenin hallituksen katko on lähellä – puhemies etsii keinoa koronaturvalliseen luottamusäänestykseen

2:23
Ruotsin sosiaalidemokraattinen hallitus saattaa kaatua riitaan vuokrasäännöstelyn purkamisesta.

Ruotsin valtiopäivien puhemies yrittää yhdessä puolueiden kanssa löytää koronaturvallisen ratkaisun, että kaikki 349 kansanedustajaa voisivat osallistua huomenna maanantaina yhtä aikaa hallituksen luottamuslauseäänestykseen. 

Ruotsissa kaikkiaan neljä puoluetta on ilmoittanut kannattavansa epäluottamuslausetta pääministeri Stefan Löfvenille. Puolueilla on enemmistö valtiopäivien edustajapaikoista. 

Ruotsin sosiaalidemokraattinen hallitus saattaa kaatua riitaan vuokrasäännöstelyn purkamisesta. 

Edustajilta toivotaan maskien käyttöä

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, että edustajilta toivotaan luottamuslauseäänestyksessä muun muassa maskien käyttöä.

– Lisäksi suositellaan, että he pitävät mahdollisimman pitkät etäisyydet toisiinsa valtiopäiväsalissa. Heidät ohjataan saliin ja sieltä pois järjestyksessä. Myös kahviautomaatit suljetaan ja toimittajien työskentelymahdollisuuksia rajoitetaan, Piuhola listaa. 

– Mutta kaikkien läsnäolo olisi nyt tarpeen, koska Löfvenin hallituksen jatkosta on tulossa tiukka äänestys.

Hallitus voi kaatua

Piuhola arvioi, että Löfvenin hallituksen katko on lähellä. Pääministerillä on hänen mukaansa käytännössä 3 vaihtoehtoa.

– Hän voi erota jo ennen huomista kello kymmentä. Tai sitten hän uskaltautuu epäluottamusäänestykseen hallituksensa kanssa. Jos Löfven häviää äänestyksen, puhemies päättää, määrääkö hän uuden tunnustelijan vai meneekö Ruotsi uusiin vaaleihin. Mahdolliset uudet vaalit on pidettävä 3 kuukauden kuluessa.  

– Tilanne on nyt sillä tavalla erikoinen, että tämän prosessin seurauksena voi teoriassa olla mahdollista, että Ruotsiin muodostuisi porvarihallitus. Ja niinkin hankala tilanne voi olla edessä, että ruotsidemokraatit saattavat osallistua (uuteen) hallitukseen.

Kiistan taustalla on vuokrien vapaampi määräytyminen

Löfven on arvostellut kovin sanoin neljää puoluetta, erityisesti "oikeistokonservatiivien" kanssa liittoutunutta vasemmistopuoletta, hallituskriisin luomisesta keskellä pandemiaa.

– Ruotsin ajaminen poliittiseen kriisiin tässä vaikeassa tilanteessa on vastuutonta, hän sanoi.

Löfven muistuttaa, että kyseisillä neljällä puolueella ei ole yhteistä näkemystä kriisin alkulähteenä olevasta vuokrasääntelyn purkamisesta, jota epäluottamushankkeen käynnistänyt vasemmistopuolue vastustaa, mutta esimerkiksi kokoomus kannattaa.

Pääministeri on myös toistanut useaan otteeseen, ettei uusia asuntoja koskevien vuokrien määräytymisen uudistamisesta ole vielä edes olemassa hallituksen esitystä vaan vasta mietintö, joka on lausuntokierroksella.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja