MTV Uutiset Kiovassa: "Orpo ja Zelenskyi jatkoivat toistensa puheenvuoroja lennosta"

MTV Ukrainassa: Toimittajamme kertoo Orpon ja Zelenskyin tapaamisesta 11:24
Katso toimittajamme raportti Orpon vierailusta paikan päältä!

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on paikan päällä Kiovassa ja kertoo, että pääministeri Petteri Orpon ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aamuinen tapaaminen oli erittäin hyvähenkinen. 

– Tunnelma oli asiallinen ja ystävällinen. Kohteliaisuuksia vaihdettiin ja sekä Orpo että Zelenskyi käytännössä jatkoivat toistensa puheenvuoroja lennosta. Asioista oli yhteisymmärrys, MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo.  

Zelenskyi vakuutti Suomen olevan Ukrainan vahvimpia tukijoita.

– Näyttäisi siltä, että Suomi on tulossa entistä voimakkaammin mukaan rauhanprosessiin, jota yritettiin rakennella viimeksi Saudi-Arabiassa. Jotain askeleita siellä saatiinkin aikaiseksi, koska mukana oli myös Venäjän tukija Kiina, Nurminen kertoo. 

– Nyt näyttäisi siltä, että Suomi olisi ottamassa jonkinlaisen vetovastuun tästä. 

Ukrainalle annettava tuki puheenaiheena

Keskusteluissa on myös rivitalomoduulit, joita Suomi on aikaisemmin rakentanut Ukrainaan. Näistä tullaan Nurmisen mukaan keskustelemaan lisää Kiovassa.  

Ukrainalle on lähtemässä uusi avustuspaketti, jonka sisältönä on myös esimerkiksi raskasta aseistusta.

– Zelenskyi sanoi Kiovassa, että myös aikanaan käyttöikänsä päässä olevat Hornetit saattaisivat kelvata Ukrainalle. Pääkiinnostus on kuitenkin F16-hävittäjissä, Nurminen kertoo.

Ukraina on kouluttanut lentäjiä sekä huoltohenkilöstöä F16-hävittäjiä varten.

– Myös Ranskan Rafaelit ja Ruotsin Gripenit kiinnostavat Ukrainaa, Nurminen kertoo. 

Suomen kokonaistuki Ukrainalle on yli 1,7 miljardia euroa. Suomi on myöntänyt Ukrainalle 17 pakettia puolustusmateriaaliapua, jonka yhteisarvo on 1,2 miljardia euroa.

Zelenskyi kertoi tiedotustilaisuudessaan, että hän olisi erittäin kiinnostunut puolustustarvikeyhteistyöstä Suomen kanssa. 

Orpo Krimin-huippukokoukseen

Keskiviikon lehdistötilaisuutensa jälkeen Orpo osallistuu myös Krimin-huippukokoukseen, joka järjestetään osittain Kiovasta käsin ja osittain etäkokouksena. 

Kiovassa pidettävän hybridikokouksen tarkoituksena on puida Venäjän valtaaman Krimin ja sen asukkaiden tulevaisuutta ja turvallisuustilannetta Ukrainan näkökulmasta. Mukana kokouksessa on Naton varapääsihteeri Mircea Geoana.

MTV Uutisten Mirja Kivimäki kertoi MTV Uutiset Livessä aiemmin keskiviikkona, että Hornet-asia on varmasti loppuunkäsitelty, vaikka se ei estäkään Zelenskyia ottamasta asiaa yhä uudelleen puheeksi.

Zelenskyillä on taito puhua vetoavasti, Kivimäki toteaa.

Ukrainalla on eniten kiinnostusta Pasi-panssarivaunuihin, joita he ovat kiinnostuneita valmistamaan Ukrainassa suomalaisohjeiden mukaan. 

– Suomi on puheiden mukaan saamassa vetovastuuta rauhan edistämisessä. On mielenkiintoista nähdä, mitä tämä tarkoittaa, Kivimäki sanoi.

Vierailun aikataulu visusti salassa

Pääministeri Orpon vierailun aikataulu on turvallisuussyistä pidetty salassa. Nurminen arvelee, että Orpo olisi tullut Kiovaan tänään ja lähtisi sieltä tänään, mutta asiasta ei ole turvallisuussyistä mitään varmistettua tietoa. 

Orpo ja Zelenskyi tapasivat jo aamupäivällä Kiovassa, mutta tieto vierailusta annettiin julkaistavaksi turvallisuussyistä vasta varsinaisen tapaamisen jälkeen kello 13 Suomen aikaa. 

Lue myös:

    Uusimmat