Mainos

MTV Uutiset Ateenassa: Syriza vei voiton, äänestysprosentti matala

MTV Uutisten toimittaja Rita Strömmer kertoo, että vaaleista odotettiin Kreikassa tiukempia.

Ennenaikaisten parlamenttivaalien voittaja on vasemmistolainen Syriza, joka saa tv-kanavien ennusteen mukaan 33-35 prosentin kannatuksen.

Uusi demokratia -puolueelle ennuste lupaa 28,5-30 prosentin äänisaalista.

– Hallituspaikoissa tämä (ero) on merkittävämpi. Voittajahan täällä saa 50 paikkaa vähän niin kuin palkinnoksi tästä voitostaan, Strömmer kertoo Ateenasta.

Strömmerin mukaan ennusteet eivät näissä vaaleissa täysin toteutuneet, myöskään äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto-puolueen kannatuksen kohdalla. 

– Kultaisen aamunkoiton seitsemän prosentin äänisaalis tarkoittaa sitä, ettei puolue nyt hirveästi ole saanut enempää kannatusta, vaikka ennustettiin, että pakolaiskriisi aiheuttaisi heille jonkinlaisen äänivyöryn.

Myös huono äänestysprosentti on puhuttanut kreikkalaisia. Äänestysprosentti oli 54,4. Sitä on Strömmerin mukaan pidetty ennätyshuonona.

– Osittain matalaan äänestysprosenttiin pidetään syynä se, ettei tässä äänestetty puolueohjelmasta vaan siitä mikä puolue laittaa toimeen rankat säästöt, mitkä ovat Kreikalla edessä.

Syriza tulee tarvitsemaan hallituskumppanin.

– Kovasti on spekuloitu kuka se voisi olla. On puhuttu, että jopa Uusi demokratia voisi lähteä hallitukseen, vaikka aluksi molemmat puolueet sanoivat ettei samaan hallitukseen mennä. Siitä tulisi todellinen enemmistö. 

Strömmerin mukaan todennäköisempää on, että esimerkiksi sosialistinen Pasok lähtisi hallitukseen Syrizan kanssa.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.