MTV Ukrainassa: Bidenin vierailu hälvensi ukrainalaisten pelkoa unohduksiin joutumisesta

MTV Ukrainassa: Miten merkittävä tuen osoitus Bidenin visiitti Ukrainalle on? 2:14
MTV Ukrainassa: Miten merkittävä tuen osoitus Bidenin visiitti Ukrainalle on?

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin poikkeuksellinen yllätysvierailu Kiovaan ei ole jäänyt huomaamatta Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivin kaupungissakaan.

MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen kertoo Lvivistä käsin, että Bidenin vierailua spekuloitiin jo etukäteen. Tiedossa oli, että Biden on matkustamassa ainakin Puolaan. Lisäksi Kiovaan puolestaan odotettiin korkean tason vierasta Yhdysvalloista.

– Erikoistahan on, että vierailusta tiedotettiin melkein samoihin aikoihin, kun Biden vielä oli kaupungissa. Yleensähän näin ei tällaisissa tapauksissa tehdä, Pylvänäinen kertoo.

Pylvänäisen mukaan Bidenin vierailulla on Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivän lähestyessä valtava symbolinen merkitys. Edellinen Yhdysvaltain presidentin vierailu Ukrainaan tapahtui vuonna 2008.

Pylvänäinen kertoo, että ukrainalaisille tulee tärkeänä tieto siitä, että heitä ei ole unohdettu.

– Sitä moni täällä pelkää, että mitä pidempään sota jatkuu, sitä enemmän ihmiset tottuvat sotatilaan, eikä apua heru enää samaan tapaan kuin viimeisen vuoden aikana.

Pylvänäinen kertoo, että arki rullaa Livissä jopa lohdullisen tavalliseen tapaan Venäjän hyökkäyssodasta huolimatta.

– Mutta tietysti täällä on ulkonaliikkumiskielto öisin. Sotatila näkyy pienissä yksityiskohdissa, kuten vaikkapa hiekkasäkeissä ikkunoiden edessä tai syrjään siirretyissä tiesuluissa.

Pylvänäinen toteaa, että vaikka rintamalle on matkaa Lvivistä maantieteellisesti paljon, niin tavallisia perheitä sota koskettaa paljon, koska perheenjäseniä on rintamalla taistelemassa.

Lue myös:

    Uusimmat