Onko Yhdysvaltain uusin aseapupaketti pettymys? "Tuskin ratkaisevan tärkeä Zelenskyin mielestä"

Tällainen merkitys Yhdysvaltain presidentin pikavisiitillä on Ukrainalle 6:35
Tällainen merkitys Yhdysvaltain presidentin pikavisiitillä on Ukrainalle. MTV Uutisten Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki kommentoi vierailun antia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on puhunut tänään Kiovan-vierailullaan ratkaisevan tärkeästä aseavusta Ukrainaan.

Yhdysvallat on sodan aikana antanut Ukrainalle runsaasti aseapua. Uusin aseaputoimitus on noin 500 miljoonan dollarin arvoinen.

MTV Uutisten Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki pohtii, että kyseinen apupaketti tuskin on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mielestä ratkaisevan tärkeä.

– Zelenskyihän on puhunut nimenomaan hävittäjistä, mitä Biden on kieltäytynyt toimittamasta. Nämä (tuoreimmat) aseaputoimitukset ovat noin puolen miljardin dollarin suuruisia. Siihen kuuluu Himars-ilmatorjuntajärjestelmän osia, haupitseja ja ammustarvikkeita, mutta ei kuitenkaan sitä, mitä Zelenskyi on nimienomaan halunnut, Kivimäki toteaa.

Kivimäki kertoo kaikkien osapuolten tietävän, että monet aseaputoimitusten osista ovat tietyssä mielessä symbolisia.

– Kun esimerkiksi puhutaan Yhdysvaltojen lupaamista Abrams-tankeista, niin käytännössä niiden varustaminen, toimittaminen ja kouluttaminen vaatii kylällisen ihmisiä tankkia kohden. Se tarkoittaa sitä, että juuri tässä epätoivoisessa tilanteessa apu tulee olemaan erittäin myöhässä ja sama koskee Euroopasta lähteviä Leopard-tankkeja.

Lue myös:

    Uusimmat