MTV testasi joogaavan läppärin - Näyttö taipuu 360 astetta

Kosketuskäyttöä hyödyntävän Windows 8 -käyttöjärjestelmän vanavedessä markkinoille on ilmaantunut useita hybridilaitteita, jotka pyrkivät rikkomaan tablettien ja kannettavien tietokoneiden välisiä rajoja.

Monessa tapauksessa tällaiset yhdistelmälaitteet koostuvat näppäimistötelakasta ja siihen kytkettävästä näyttöosasta. Näppäimistöön kytkettynä laite toimii perinteisen läppärin tavoin ja siitä irroitettuna puolestaan tablettina.

Plussaa

-360 astetta kääntyvä näyttö on yksinkertainen idea, joka mahdollistaa monipuolisen ja käyttäjää mukailevan käytön 

-Laatuvaikutelma

-Tarkka näyttö

- Hyvin toteutettu näppäimistö

Miinusta

- Etenkin tabletkäytössä näytön taakse näkyville jäävä näppäimistö tuntuu laitetta käsiteltäessä oudolta

- Näytön kuvan suunta jämähtää joskus paikoilleen, jolloin se ei reagoi laitteen kääntämiseen


Lenovon Yoga 2 Pro -ultrakannettava tietokone ei sisällä toisistaan irroitettavia osia, mutta siitä huolimatta laite taipuu yllättävän moneen käyttötarkoitukseen, tabletkäyttö mukaanlukien.

Yoga 2 Pron monikäyttöisyyden salaisuus on sen 360 astetta saranoillaan kääntyvä näyttö. Yoga-nimitys onkin tässä tapauksessa sangen osuva, sillä laite venyy lähes mihin asentoon tahansa.

Korkea laatuvaikutelma

Yoga 2 Pro -käyttää Windows 8.1-käyttöjärjestelmää.

Laitteen laatuvaikutelma on korkea, vaikka kuoriosissa ei monien kilpailijoiden tavoin olekaan käytetty metallia.

Aavistuksen kumimainen pinnoite antaa kuitenkin miellyttävän tuntuman laitetta käsiteltäessä.

Testilaitteemme oranssi metalliväri antaa piristävän vaikutelman olematta kuitenkaan liian räikeä. Konservatiivisemmille käyttäjille löytyy myös hopeanharmaa värivaihtoehto.

Noin 1,4 kiloa painava laite tuntuu mukavan kevyeltä käytössä. Lisäksi laite on myös erittäin ohut, mikä lisää käyttömukavuutta.

Näppämistö taipuu jalustaksi tai teltaksi ja tabletkäytössä se kääntyy kokonaan näytön taakse

Näyttöä käänneltäessä Yoga 2 Pron näppäimistö toimii moneen asentoon mukautuvana jalustana. 

Kun näytön taittaa auki ääriasentoon näppäimistön päälle, niin käytössä onkin suurella näytöllä varustettu tablet-tyylinen laite.

Näytön saranointi on kiitettävän jäykkä, joten näyttö pysyy jämäkästi halutussa asennossa.

Käytännössä Yoga 2 Pron saranointi mahdollistaa erittäin sulavan ja luontevan käyttökokemuksen.

Käytät konetta sitten lattialla, pöydällä, sohvalla tai sängyssä löhöillen, niin Yoga 2 Pron näytön saa väännettyä aina optimaaliseen asentoon.

Huomasimme testin aikana, että juuri mukautuvuuden ansiosta laitetta tuli kotona käytettyä huomattavasti enemmän eri tilanteissa kuin perinteistä läppäriä. Monessa tapauksessa laite korvasi sohvasurffailussa myös tabletin.

Hyvä näppituntuma

Taustavalaistun näppäimistön kirjoitustuntuma on kevyt, mutta tunnokkaan täsmällinen. 

Jalusta- ja tabletkäytössä näppäimet jäävät näkyviin laitteen pohjalle ja tämä tuntuu hieman erikoiselta laitetta käsiteltäessä.

Näppäimistön kääntyessä näytön taakse se kytkeytyy käytännön syistä automaattisesti pois päältä. Tällöin teksti kirjoitetaan vain kosketusnäytön kautta.

Yoga 2 Pron monikäyttöisyys perustuu osaltaan siihen, että näytön kuva kääntyy tabletin tavoin katseluasennon mukaisesti.

Havaitsimme muutamassa tapauksessa, että näyttö ei välttämättä tajunnut laitteen kääntämistä ympäri toiseen asentoon. Tällöin kuva näkyi ylösalaisin. Ongelma ratkesi, kun laitteen napsautti valmiustilaan ja herätti sen uudestaan. 

Hintaluokkansa parhaimmistoa edustava näyttö

Yoga 2 Pron näyttö on  erittäin hyvälaatuinen ja tarkka.

13,3-tuumaisen näytön tarkkuus on huimaavat 3200x1800 pikseliä. 

Hintaluokassaan näytön laatu edustaakin ehdotonta kärkeä.

Katselukulmat ovat laajat, valovuotoja ei esiinny, kuva on terävä ja värit toistuvat luonnollisina.

Yoga 2 Pro -koneesta on saatavilla erilaisia kokoonpanoja.

Testilaitteessamme oli Intel Core i5-4200U 1,6 GHz -prosessori, 4 Gt:n muisti, Intel HD Graphics 4400 -näytönohjain ja 128 Gt:n SSD-kiintolevy.

Muita ominaisuuksia ovat muistikortinlukija, nettikamera, USB 3.0- ja USB 2.0 -liitännät, sekä micro HDMI - ja mikrofoni/kuuloke -liitännät.

Kyseisen kokoonpanon hintaluokka on 1100 euron tuntumassa.

Akun käyttöajaksi luvataan 9 tuntia. Käytännössä yhdellä latauksella koneella voi työskennellä peruskäyttöllä yhden päivän, jonka jälkeen laite on laitettava laturin päähän. 

Yoga 2 Pro tukee myös mm. elekomentoja, joista on tosin käytännön hyötyä lähinnä silloin, mikäli koneeseen ei voi koskea esimerkiksi ruokaa kokatessa, kun kädet ovat likaiset.

Laitteen reunaan sijoitettu pienehkö virtapainike on on suunniltu jäykäksi, jotta virhepainalluksia ei syntyisi näyttöä väänneltäessä eri asentoihin. Tämän takia virtapainiketta täytyykin painaa kynnellä, jotta se toimisi.

Hyvä valinta eri asennoissa työskentelevälle läppärikäyttäjälle

Lenovo Yoga 2 Pro osoittautui testissämme erittäin monipuoliseksi ja moneen käyttötarkoitukseen taipuvaksi laitteeksi.

Näytön 360 asteen kääntyvyyden mahdollistava saranointi on ajatuksena yksinkertainen, mutta se mahdollistaa huomattavasti monipuolisemman käytön kuin alkuun luulisi.

Mikäli olet tähyilemässä laitetta pääasiassa tabletkäyttöön, niin siinä tapauksessa Yoga 2 Pro on turhan raskas.

Mutta jos kiikarissasi on monipuolisesti käyttäjän asentoihin ja eri käyttötiltanteisiin mukavautuva läppäri, niin Lenovo tarjoaa kieltämättä laadukkaan ja toimivan ratkaisun.

Lue myös:

    Uusimmat