Mainos

MTV tapasi Roomasta kodittomana löytyneen Emblan suomalaisisän: ”Psykoosihoito ei tepsi, unelmista pitää saada taas kiinni"

1:27

Kodittomana Rooman kaduilla eläneen Emblan tapaus kiinnostaa mediaa useissa maissa. MTV tapasi Roomassa Emblan isän, joka on ehtinyt kieltäytyä jo useammasta kutsusta tv-haastatteluun.

Paikka on kuin mikä tahansa kadunpätkä Rooman ydinkeskustassa, joskin hieman vilkkaita teitä syrjemmässä. Tässä Embla, 21, nukkui yönsä kovalla katukivetyksellä, skootterien vieressä. 

Kadun molemmin puolin on urheilukauppa, vieressä roomalaistoimittajien yhdistyksen sekä Lazion alueen toimittajien ammattiliiton toimistot. Vain kivenheiton päässä on Italian parlamentti, hieman sitä kauempana Pantheon. Lähellä on myös ravintola, jonka omistaja antoi Emblalle päivittäin ruokaa.

– Minua se vähän auttaa että sain käydä katsomassa ne paikat. Ymmärtää vähän hänen tilannettaan, kertoo Emblan isä Tahvo Jauhojärvi Terminin rautatieasemalla sijaitsevassa kahvilassa.

Italiaan kielikurssille lähtenyt Embla, jolla on aspergerin oireyhtymä, ehti olla kateissa puoli vuotta. Kun italialainen Chi l’ha visto -ohjelma esitteli lähetyksessään ulkomaalaisen tytön, joka eli kodittomana Rooman kaduilla, levisi tämän kasvokuva pian ympäri maailman.

Lopulta hän paljastui ruotsinsuomalaisen Jauhojärven tyttäreksi. 

Mediamyrskyn silmässä

Vaikka julkisuus auttoi Emblan löytymisessä, saa Jauhojärvi nyt kieltäytyä haastattelukutsuista kyllästymiseen asti. Varsinkin eräiden italialaisten toimittajien hän kertoo olevan hyvin sinnikkäitä.

Paikallisen median kiinnostuksen vuoksi Jauhojärvi ei halua paljastaa, missä sairaalassa Emblaa nyt hoidetaan.

– Netissä on paljon ihmejuttujakin. Minulle on tullut kaikennäköisiä viestejä. Että olen joku muu ja että Embla ei ole minun tyttäreni. Ihmiset eivät tajua, että poliisit ovat ottaneet sormenjäljet ja kaikki. Kyllä he ovat varmoja siitä kuka hän on, Jauhojärvi sanoo.

Vajaan viikon sairaalassa olleen Emblan tilassa ei isän mukaan ole tapahtunut muutosta, psykoosin hoitoon tarkoitetusta lääkehoidosta huolimatta. Jauhojärvi kertoo käyvänsä sairaalassa päivittäin.

– Hän puhuu sairaalan henkilökunnalle. Tässä yksi päivä oli puhunut aika lailla lääkärin kanssa. Hän kertoi, ettei halua olla siellä.

Isälleen Embla ei suostu puhumaan, eikä Jauhojärvi usko hänen täysin ymmärtävän tilannetta. Siitä, milloin Embla voi palata kotiin, ei ole tietoa.

Jauhojärvi kertoo vuokranneensa nyt asunnon Roomasta, aluksi kuukaudeksi.

Käynti Italiassa muutti Emblan kokonaan

Jauhojärven mukaan Embla kävi Italiassa vuosi sitten viikon lomalla, ja ihastui Roomaan.

– Sen jälkeen hän muuttui aika lailla. Hän alkoi opiskella italian kieltä monta tuntia joka päivä tabletin kautta. Neljä, viisi, kuusikin tuntia päivässä. Hän kävi Tukholmassakin italian kielikurssin.

Isälleen Embla ei kertonut etukäteen aikeistaan lähteä lukion viimeisen vuoden jälkeen Italiaan. Isä kuitenkin aavisti, ettei tämä opiskellut kieltä turhaan. Tytär oli aiemmin myös ilmoittanut, ettei hän halunnut jäädä Ruotsiin. 

– Suomeen opiskelemaan menoakin hän mietti vähän aikaa, Jauhojärvi sanoo.

Katoaminen yhä täysi mysteeri

Se, mitä Italiassa tapahtui, on yhä mysteeri. Jauhojärven mukaan Embla asui Roomassa nunnien luona, kunnes lähti kielikurssille Etelä-Italiaan. 

Hänen tarkoituksenaan oli palata kurssin jälkeen nunnien luo, mutta sen sijaan hän katosi. Embla palasi paikkaan kuitenkin kerran, sosiaalityöntekijöiden viemänä. 

– Hän oli silloin jo kauhean likainen ja resuisissa vaatteissa. He yrittivät saada häntä jäämään ja olivat tarjonneet ruokaa ja sängyn. Hän oli nukkunut siellä yhden yön, mutta aamulla taas lähtenyt, Jauhojärvi kertoo.

Lisätietoja tyttärensä vaiheista saadakseen Jauhojärvi pohtii nyt matkaa Etelä-Italiaan paikkaan, jossa tämä kävi kielikurssin.

Jauhojärvi odottaa nyt tyttären kuntoutuvan sen verran, että hänet voi viedä Ruotsiin hoitoon. Sen jälkeen hän toivoo Emblan pääsevän taas omilleen ja voivan suunnitella elämänsä jatkoa.

– Emblalla oli suunnitelmia, niistä täytyy vain ottaa taas kiinni. Hän halusi lähteä opiskelemaan lakitieteitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.