MTV Latvian rajalla: Suomessa vuosia asunut irakilaismies ei ole kuullut vaimostaan kuukausiin – "Jos tiedän, että mun vaimo on vankilassa, niin silloin mulla on rauha"

EU:n rajoille rakennetaan uusia raja-aitoja laittomien maahanmuuttovirtojen tyrehdyttämiseksi 1:58
MTV Latviassa: Nawzad Silo ja Gargari Shimal ovat odottaneet vaimojaan jo yli kaksi kuukautta – lyhyet videopätkät ovat lähes ainoat tiedot heidän tilastaan

EU:n rajoille rakennetaan tällä hetkellä kilvan uusia raja-aitoja maahanmuuttovirtojen tyrehdyttämiseksi. Samaan aikaan rajoilta leviää tietoja pakolaisten kaltoinkohtelusta ja pahoinpitelyistä.

MTV tapasi Latvian rajalla kaksi irakilaismiestä, jotka ovat odottaneet vaimojaan jo yli kaksi kuukautta.

Viimeisen kerran he ovat kuulleet Irakista lähteneistä vaimoistaan 28. elokuuta. Sen jälkeen puhelinyhteys on ollut poikki. Tietoa vaimojen kohtalosta ei heru enempää Latvian kuin Valko-Venäjänkään viranomaisilta.

Suomessa 10 vuotta asunut Gargari Shimal on epätoivoinen. 

– Jos mä tiedän, että mun vaimo on vankilassa, niin silloin mulla on rauha.

Saksassa 12 vuotta asunut Nawzad Silo kertoo, että 27 hengen ryhmällä, jonka joukossa on myös pieniä lapsia, on ollut käytössään metsässä vain yksi kännykkä.

– Olemme kuulleet, että sotilaat rikkovat kaikki kännykät ja SIM-kortit.

Molemmat miehet ovat saaneet turvapaikan. Vaimoja ei päästetä sitä edes anomaan. Miehet ihmettelevät viranomaisten täydellistä vaikenemista sekä epäinhimillistä kohtelua kahden valtion välissä. 

– Me saamme jatkuvasti erilaisia raportteja tilanteesta, mutta meillä ei ole mitään keinoja saada tietoa siitä, mitä rajoilla todellisuudessa tapahtuu, sanoo ihmisoikeusaktivisti Eglis Grasmanis.

Katso artikkelin alusta MTV Uutisten juttu Latviasta, jossa ihmiset odottavat perheenjäseniään epätietoisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat