Verstappen voitti, yksi virhe kävi upean kisan ajaneelle Valtteri Bottakselle kalliiksi – MTV seurasi Miamin GP:tä

F1-kauden viides osakilpailu ajettiin Miamissa, Yhdysvalloissa. MTV Urheilu seurasi tässä artikkelissa historian ensimmäisen Miamin GP:n tapahtumia hetki hetkeltä.

Kello 00.11: Nyt on aika kiittää liveseurannan osalta. F1-kausi jatkuu 22. toukokuuta Espanjassa.

Kello 0.09: Historian ensimmäinen Miamin GP on paketissa.

1. Verstappen

2. Leclerc

3. Sainz

4. Pérez

5. Russell

6. Hamilton

7. Bottas

8. Ocon

9. Alonso

10. Albon

MAX VERSTAPPEN VOITTAA! CHARLES LECLERC ON TOINEN, CARLOS SAINZ KOLMAS. UPEAN KISAN AJANUT VALTTERI BOTTAS TEKI KISAN LOPPUHETKILLÄ YHDEN VIRHEEN, JA SE MAKSOI KAKSI SIJAA. BOTTAS RUUTULIPULLA SILTI KOMEASTI SEITSEMÄS.

Kello 0.06: Kierros 57/57 käynnissä. Verstappen on ajamassa toiseen peräkkäiseen ja kaikkiaan kauden kolmanteen voittoonsa. Verstappen ottaa myös nopeimmasta kierroksesta tulevan yhden lisäpisteen.

Kello 00.03: Schumacher ja Vettel kolaroivat kierroksella 55/57 taistellessaan viimeisistä pistesijoista. Radalla on todella paljon hiilikuituromua, mutta kisa jatkuu. Schumacher jatkaa varikkokäynnin jälkeen kisaa, Vettel keskeyttää.

Kärjessä Verstappen on onnistunut pudottamaan Leclercin ulos DRS-etäisyydeltä. Eroa nyt 1,5 sekuntia.

Bottas puolestaan on jäänyt kuudentena olevasta Hamiltonista kolme sekuntia.

Kello 00.00: Kerrotaan myös, että Norrisin kanssa aiemmin kolaroinut Gasly on hänkin nyt keskeyttänyt. 

Kello 23.59: Kierros 52/57. Leclerc roikkuu alle sekunnin päässä Verstappenista. Yhteenkään virheeseen ei ole varaa – kummallakaan.

Taaempana Pérez yritti ykkösmutkassa sisäkautta ohitusta Sainzista, mutta espanjalainen pitää juuri ja juuri kolmossijansa. Siinä taisi olla jopa pieni kontakti.

Kello 23.57: Russell ohittaa Hamiltonin kierroksella 50/57 ja nousee viidenneksi. Muistetaan, että Russell on ainoa kuljettaja, joka on ollut kaikissa tämän kauden kilpailuissa kärkiviisikossa.

Kello 23.55: Bottas tekee virheen kierroksen 49 lopussa, ja molemmat Mercedes-kuljettajat tulevat ohi. Suomalainen putoaa kerralla seitsemänneksi. Kahdeksan kierrosta ajamatta.

UUSINTALÄHTÖ! Pérez yrittää hyödyntää rengasetunsa ja nousta Sainzin edelle kolmanneksi, mutta Ferrari-kuljettaja ajattaa Red Bull -kollegansa radan likaiselle puolelle ja pitää asemansa. Bottas onnistuu pitämään molemmat Mercedekset takanaan.

Kello 23.48: Kierros 46/57 menossa, ja turva-auto tulee sisään tältä kierrokselta.

Kello 23.46: Kärjen järjestys ja käytössä olevat renkaat:

1. Verstappen (vanhat kovat)

2. Leclerc (vanhat kovat)

3. Sainz (vanhat kovat)

4. Pérez (uudet keskikovat)

5. Bottas (vanhat kovat)

6. Hamilton (vanhat kovat)

7. Russell (uudet keskikovat)

Myös Pérez siis kävi turva-auton tullessa varikolla. Hänelle se oli toinen varikkokäynti tässä kisassa. Mercedes kävi Hamiltonin kanssa keskustelua mahdollisesta toisesta varikkokäynnistä, mutta lopulta Mercedes ohjeisti Hamiltonin jatkamaan radalla.

Kello 23.42: Kahdeksantena oleva Alonso saa viiden sekunnin aikasakon aiheutettuaan aiemmn kolarin Gaslyn kanssa.

Kello 23.37: Russell käy varikolla ja palaa radalle sijalla seitsemän, Bottaksen ja Hamiltonin takana. Hän menetti siis vain kaksi sijaa. Turva-auto radalla. Verstappenin 7,5 sekunnin johtomarginaali sulaa hetkessä.

Bottas puolestaan joutuu puolustamaan loppukisan ajana ei yhtä vaan kahta Mercedestä vastaan.

Kello 23.36: Nyt rytisee! Norris ja Gasly kolaroivat. Tämä on takuuvarma turva-auto, eli Mercedeksen ja Russellin riski maksaa takaisin.

Norris keskeyttää, Gasly jatkaa kisassa.

KIERROS 40/57

1. Verstappen

2. Leclerc +7,4

3. Sainz +25,1

4. Pérez +32,3

5. Russell +44,6*

6. Bottas +45,8

7. Hamilton +47,1

* Russell ei ole käynyt varikolla.

Kello 23.31: Russell haluaa jatkaa radalla käymättä varikolla ja odottaa mahdollista turva-autoa. Hän on siis noussut muiden varikkokäyntien avittamana 12. sijalta viidenneksi. 20 kierrosta ajamatta.

Russellin lisäksi kahdeksantena oleva Ocon ja kymmenentenä oleva Stroll eivät ole vielä käyneet varikolla.

Kello 23.30: Sateen mahdollisuudeksi ilmoitettiin ennen kisaa 40 prosenttia. Nyt Vettelille kerrotaan, että tutkassa näkyy kahdeksan minuutin päässä mahdollisesti pientä sadetta. Kun radan lämpötila on 42,1 astetta, pieni tihkusade tuskin vaikuttaa suuremmin kilpailun kulkuun. Katsellaan.

Kello 23.25: Bottaksen ero Russelliin ei juuri muutu. Se on nyt 2,4 sekuntia. Hamilton 2,8 sekunnin päässä Bottaksesta.

Kärjessä Verstappen ja Leclerc vaihtelevat parasta kierrosaikaa keskenään. Nyt se on Leclercillä. Kärkikaksikon ero Verstappenin hyväksi 7,4 sekuntia.

KIERROS 30/57

1. Verstappen

2. Leclerc +7,5

3. Sainz +19,2

4. Pérez +24,0

5. Russell +33,2*

6. Bottas +35,1

7. Hamilton +38,9

* Russell ei ole käynyt varikolla.

Kello 23.18: Bottas on nyt 2,4 sekunnin päässä edellään ajavasta Russellista. Hamiltonilla renkaat ylikuumenevat, eikä Hamilton pysty vastaamaan Bottaksen vauhtiin. Bottaksen ja Hamiltonin ero nyt 4,0 sekuntia suomalaisen hyväksi.

Kello 23.16: Sainz ja Pérez sisään kierrokselta 27/57. Sainzilla menee ylimääräisiä sekunteja, kun Ferrari ei meinaa saada oikeaa etupyörää paikalleen.

Kärkinelikko on nyt käynyt varikolla. Viidentenä oleva Russell, ei vielä ole käynyt varikolla. Bottas kuudentena.

Kello 23.14: Verstappen sisään kisan kärjestä kierroksella 26/57. Myös hänelle vaihdetaan kovat renkaat. Sainz nousee kisan kärkeen, Verstappen putoaa toiseksi tallikaverinsa Pérezin edelle.

Myös Bottas tulee sisään sijalta viisi. Bottaksellekin kovat renkaat. Russell, joka ei ole vielä käynyt varikolla, nousee suomalaisen edelle. Hamilton pysyy takana 3,3 sekunnin marginaalilla.

Kello 23.12: Red Bull ei reagoi Leclercin varikkokäyntiin, vaan Verstappen jatkaa radalla kilpailun kärjessä.

Bottas oli 25. kierroksella noin kuusi kymmenystä hitaampi kuin Russell ja Hamilton.

Kello 23.11: Leclerc sisään sijalta kaksi kierroksella 24/57. Ero Verstappeniin oli 5,3 sekuntia. Autoon vaihdetaan kovat renkaat, ja Leclerc palaa radalle sijalla neljä, Pérezin ja Bottaksen välissä. Edellä on tyhjää tilaa reilun kahdeksan sekunnin verran.

Kello 23.09: Bottas jatkaa radalla. Takana tuleva Russell on nyt 19 sekunnin päässä, ja varikkokäynti maksaa noin 20 sekuntia. Russellilla on mahdollisuus sekoittaa Bottas–Hamilton-taistelua, mikäli hän pääsee Bottaksen varikkokäynnin myötä suomalaisen edelle hidastamaan tämän menoa.

Kello 23.08: Hamilton sisään kierrokselta 22/57 sijalta kuusi. Keskikova rengas vaihtuu kovaan, ja Hamilton palaa radalle sijalla seitsemän. Vain tallikaveri Russell ennätti edelle.

Kello 23.07: Pérezin vauhti ei nyt ole kohdallaan. Hän on edelleen hitaampi kuin Bottas, joskin hyvin niukasti. Tallikaveri Verstappen on kärjessä yli sekunnin nopeampi.

Kello 23.04: Pérezillä isoja ongelmia autossa. Kuljettaja tai talli ei oikein tunnu tietävän, mistä kiikastaa. Talli toki sanoo, että kaikki on OK, mutta Pérezin sektoriajat ovat todella huonoja. Bottas noussut nyt kahdeksan sekunnin päähän neljäntenä ajavasta meksikolaisesta.

Hamilton puolestaan pudonnut lähes seitsemän sekunnin päähän Bottaksesta.

KIERROS 20/57

1. Verstappen

2. Leclerc +3,4

3. Sainz +7,0

4. Pérez +13,7

5. Bottas +21,9

6. Hamilton +26,1

Kello 23.00: Suomalaisittain ilouutisia: Hamiltonin vauhti on hidastunut merkittävästi Bottakseen nähden. Hamilton on pudonnut yli kolmen sekunnin päähän suomalaisesta. Bottas siis tukevasti viidentenä.

Hamiltonin tallikaveri Russell on noussut kisan edetessä 12. sijalta jo seitsemänneksi.

Kello 22.59: Nyt alkaa olla varikolla jo vähän vipinää. Keskikastista tulee useampikin kuljettaja sisään. Kaikkiaan kuusi kuljettajaa on nyt käynyt varikolla.

Kello 22.58: Alonsolla vaikeuksia varikolla oikean takapyörän kiinnittämisen kanssa. Tämä tulee maksamaan Alonsolle useammankin sijan.

Kello 22.55: Kierros 15/57. Verstappen on kasvattanut kärjessä eron Leclerciin 2,7 sekuntiin.

Kello 22.52: Nyt Hamilton on alkanut ajaa Bottasta nopeampia kierrosaikoja. Kaksikon ero on tällä hetkellä 2,4 sekuntia Bottaksen hyväksi.

KIERROS 10/57

1. Verstappen

2. Leclerc +0,7

3. Sainz +3,7

4. Pérez +5,3

5. Bottas +11,7

6. Hamilton +15,5

Kello 22.46: Verstappen nousee Leclecin ohi 9. kierroksen alkaessa.

Kello 22.43: Bottaksen tallikaveri Zhou Guanyu keskeyttää. Auto siirretään varikkopilttuuseen, ja kiinalaiskuljettajan kisa on siinä.

Bottas ajaa viidentenä, ja hänen kierrosaikansa ovat kärkinelikon jälkeen koko joukon parhaita. Toivotaan, että Bottaksen auto kestää.

Verstappenille kerrotaan, että Leclercin oikea eturengas alkaa kulua. Ero kaksikon välillä on alle sekunti Leclercin hyväksi. Menossa on kierros 8/57.

Kello 22.41: Hamilton nousee Gaslyn ohi kuudenneksi. Seuraavaksi luvassa on herkullinen taistelu: Bottas vastaan Hamilton.

Kärjessä Leclerc  ja Verstappen ovat karkaamassa Sainzilta. Kärkikaksikon välillä ero vaihtelee reilusta sekunnista puoleentoista. Sainz on reilun neljän sekunnin päässä tallikaveristaan.

Kello 22.39: Hamilton teki startissa lukkojarrutuksen ykkösmutkaan, ja hetkeä myöhemmin Alonson oikea eturengas osui hänen vasempaan takarenkaaseen. Tämän enempää draamaa startissa ei ollutkaan.

Kello 22.37: Alonso tekee virheen, ja Hamilton pääsee kuittaamaan. Hamilton nyt seitsemäs, Alonso kahdeksas.

Kello 22.35: Ensimmäinen kierros ajettu. Tilanne:

1. Leclerc

2. Verstappen

3. Sainz

4. Pérez

5. Bottas

6. Gasly

7. Alonso

8. Hamilton

Kovimman nousun tekee Alonso, joka nousee 11. ruudusta seitsemänneksi.

STARTTI! Leclerc pitää kärkipaikkansa, Verstappen nousee kakkosmutkassa Sainzin ohi toiseksi. Bottas pitää paikkansa viidentenä, Hamilton putoaa kuudennelta sijalta kahdeksanneksi.

Kello 22.30: Rengasvalinnat ovat tulleet. Kaikki muut starttaavat keskikovilla renkailla paitsi Stroll, Russell, Vettel, Latifi ja Ocon, jotka starttaavat kovilla renkailla.

Ja samalla ollaan jo lämmittelykierroksella.

Kello 22.28: Kilpauilunjohdon mukaan sateen mahdollisuus kilpailun aikana on 40 prosenttia. Ilman lämpötila on tällä hetkellä 30,3 astetta, radan lämpötila 39,1 astetta.

Kello 22.25: Viisi minuuttia starttiin. Pian mennään.

Kello 22.20: Tässä vielä tiedoksi kuljettajilla käytössä olevat renkaat:

Kello 22.08: Kumpikaan Aston Martin -tallin autoista ei ole lähtöruudukossa, mikä on sääli etenkin aika-ajoissa komeasti 10. ruutuun ajaneen Lance Strollin kohdalla. Sebastian Vettelin pitäisi olla ruudussa 13.

Kello 22.00: Sade aiheuttaa talleille varmasti päänvaivaa, sillä rengasstrategia tälle päivälle oli jo valmiiksi vaikea, kun kyseessä on ensimmäinen tällä radalla ajettava kilpailu. Lisäksi kuljettajat ovat viikonlopun mittaan valittaneet pidon puutetta radalla, ja nyt sade saattoi pestä asfaltin pinnasta sitä vähäistäkin pitoa vielä entisestään pois.

Kello 21.55: Jos se ei jollekin ole selvää: Miamin GP:stä on maalailtu jo pitkään SPEKTAAKKELIA. Kun Lewis Hamilton poseeraa yhteiskuvassa Michael Jordanin, David Beckhamin ja Tom Bradyn kanssa, lienee turvallista sanoa, että kisatapahtuman ympärillä on ainakin pöhinää.

Charles Leclerc puolestaan pääsi tekemään perinteiset alkulämmittelyt jalkapallolla itseään taitavammassa seurassa.

Kello 21.50: Tervetuloa mukaan seuraamaan Miamin GP:n tapahtumia. Lähtövalot sammuvat kello 22.30, eli jonkin aikaa pitää vielä odottaa.

Miamissa satoi muutama tunti sitten lyhyesti vettä, mutta kun ilman lämpötila on yli 30 astetta, radan pinta on jo ehtinyt kuivua varsin hyvin. Ainakin varikkosuoralla vettä tuli päivän mittaan vielä toistamiseenkin. Tällä hetkellä Miamissa paistaa kuitenkin taas aurinko.

Lue myös:

    Uusimmat