Puukotuksen uhri luonnehti Bouananea pelkuriksi, syytetty suuttui: "Näin vain hysteerisyyttä ja pelkoa hänessä"

Turun iskun pääkäsittely alkoi Turussa 1:18

Turun puukotusoikeudenkäynnissä kuultiin eilen todistajina puukotuksen uhreiksi joutuneita. Päivän viimeinen todistaja oli alle kolmekymppinen mies, joka on sekä Irakin että Suomen kansalainen. Mies on asunut Suomessa 9-vuotiaasta saakka.

Todistaja oli asioilla Turun keskustassa viime elokuun 18. päivä, kun joukkopuukotus tapahtui.

Mies näki kuinka Abderrahman Bouanane puukotti ensimmäistä uhriaan, 30-vuotiasta naista Kauppatorin laidalla.

– Näin kun mies on toinen polvi maassa ja sahaa veitsellä tämän naisen kurkkua. Olin autossa ja välillämme oli vain auton tuulilasi. Hän levitteli käsiään ja ryntäsi takaisin kohti Hassan Zubieria, mies kertoi.

Mies tajusi tuossa vaiheessa, että tilanne ei ole ohi, kun puukottaja ryntäsi takaisin uhrien luo. Mies parkkeerasi autonsa ja juoksi tekijää kohti.

– Tässä vaiheessa näin sen, miten hän puukotti Hassania pari kertaa ja sai Hassanin maahan.

Loikkasi ja puukotti

Kun todistaja lähestyi tekijää ja tuli tätä vastaan, Bouanane loikkasi miestä kohti ja puukotti häntä vasemmalle puolelle kaulaan. Hetken ajan miehet katsoivat toisiaan silmästä silmään.

Mies yritti saada tekijän kiinni, mutta hän ei pysynyt tämän perässä.

– Ajatukseni oli vain pysäyttää hänet ja estää häntä, todistaja kertoi oikeudessa.

Bouanane naureskeli jälleen oikeudessa miehen kertomukselle, vaikka ennen lounastaukoa oikeuden puheenjohtaja huomautti Bouananelle naureskelusta. Lounastauon jälkeen Bouananen avustaja selitti myös tämän hymyilyä.

Hetkeksi Bouanane vakavoituikin, mutta hän jatkoi hymyilyä ja naureskelua taas, kun todistaja alkoi puhua.

– Se mitä näin, oli hysteerinen pelkuri. Näin vain hysteerisyyttä ja pelkoa hänessä, todistaja kuvaili Bouananea.

Veitsi upposi tuppeen saakka

Mies pyysi torilla lähellä seissyttä miestä ja naista soittamaan apua. Tekijä juoksi tässä vaiheessa jo kauemmas.

– Itse jäin siihen miettimään, että miten tässä pitäisi toimia oikealla tavalla eikä vain istua. Silloin totesin oman haavani syvyyden, koska veitsi oli mennyt tuppeen asti kaulalleni. Totesin, että nyt on pakko rauhoittua ja saada verenvuoto tyrehtymään, todistaja kertoi.

– Näin, että veri kirjaimellisesti roiskui ulos haavasta. Se oli merkki siitä, että nyt on todella vakavasta asiasta kyse, mies kertoi.

Mies sai puukotuksessa hartiavamman.

Todistelun päätteeksi Bouanane hermostui uhrilleen. Vartijat joutuivat viemään syytetyn ulos oikeussalista, koska tämä kiihtyi puukottamalleen miehelle, kun tämä kuvaili häntä pelkurimaiseksi.

Bouanane alkoi elehtiä ja huudella syytetyn penkiltä, jonka jälkeen hänet poistettiin tuomarin käskystä salista.

Syyttäjä vaatii Bouananelle tuomiota kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Bouanane on myöntänyt teot tappoina.

Bouananen puolustus on kiistänyt, että teot olisi tehty lain tarkoittamalla tavalla terroristisessa tarkoituksessa. Bouanane on kuitenkin kuulusteluissa sanonut, että omasta mielestään hän oli torilla tekemässä terroritekoa. 

Oikeudenkäynti pidetään Turun vankilan auditoriossa. Yleisö seuraa käsittelyä Turun oikeustalolla.

Oikeudenkäynti jatkuu ensi maanantaina todistajien kuulemisella. Bouananea itseään kuullaan ensi tiistaina ja keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat