Näin politiikan superpäivä eteni: Salkkujako ja säästölista julki

MTV Uutiset seuraa koko päivän tapahtumia Smolnasta ja puolueiden omista tilaisuuksista. Kerromme jokaisesta käänteestä tässä päivittyvässä jutussa. Illan päätteeksi, kello 21:00 perussuomalaiset kertoo ministerivalinnoistaan omassa tiedotustilaisuudessaan.

Klo 18:44

Omilleen puhuneen Juha Sipilän mukaan keskusta olisi halunnut jomman kumman ulkoministeriön salkuista. Pettymys oli myös opetusministerin salkun meneminen kokoomukselle.

Klo 18:30

Autoverotuksen lasku ja siihen liittyvät selitykset eivät saa kaikilta päänsilitystä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä piti puheen puolueen kokouksessa. Keskusta kertoo ministerivalintansa vasta huomenna, kun Sipilä on äänestetty uuden hallituksen pääministeriksi. 

Klo 18:15

Sipiläkin puuttui vielä opintotukeen.


Klo 17:39

Stubb: Arvostan Timo Soinin ulko- ja turvallisuuspoliittista osaamista. Myös EU-asioiden osaamista. Olen kehunut Soinia monille kollegoille. Soinin osaamista ei voi kyseenalaistaa.

Klo 17:37

Pienellä präntillä hallitusohjelmasta löytyy vaikka mitä kummasteltavaa.

Klo 17:35

Stubb kertoo, ettei harkinnut ulkoministerin virkaa. Omasta salkustaan hän sanoi, että valinta on isänmaan asia, vastuullisuus painaa. 

– Pyytäisin kaikilta suomalaisilta vastuullisuutta ja yhteishenkeä. Tilanne on vakava, tilanne on vaikea, mutta uskon valoisampaan tulevaisuuteen.

Klo 17:33

Koulutukseen tehtävät leikkaukset kuohuttavat.

Klo 17:31

Suomi nousuun autoilemalla?

Klo 17:27

Toivakka: Kehitysavun leikkaus ikävä asia. Joka puolelta joudutaan nyt leikkaamaan. Tärkeää, että pitkällä tähtäimellä 0,7 prosentin tasoon päästään. Suomella on kuitenkin tärkeät painopisteet; köyhyyden vähentäminen, naisten asema, kestävä kehitys.

Klo 17:26

Tuottavuutta nostetaan pidentämällä pampun mittaa, antoi joku irvileuka Orvolla neuvoksi sisäministerin pestiä varten.

Klo 17:22

Uusi sisäministeri Petteri Orpo: Useita uhkia edessä: Kyberturvallisuus, kv-terrorismi ja muita asioita, jotka pistävät hieman otsaa ryppyyn.

klo 17:17

Uusi opetusministeri Grahn-Laasonen kertoo käyneensä viimeksi katsomassa balettia. Kesäyön uni oli esityksen nimi. Shakespearea siis.

Stubb: Jos itsestä olisi kiinni, meillä olisi 14 kokoomusministeriä.

klo 17:14

Tunnelma yllättävän vaisu. Media on ryhmittynyt kuuntelemaan ministerien ympärille.

klo 17:11

Stubb kertoi ylisanoin puolueensa ministerit. Stubb itse valtiovarainministeri, opetus ja kulttuuriministerin salkku Sanni Grahn-Laasoselle, sisäministeriksi ehdotetaan Petteri Orpoa ja ulkomaankauppaministeriksi Lenita Toivakkaa.

Klo 17:05

Lyly katselee palkkaratkaisun suuntaan.


Klo 17:00

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoo ministerilistansa.

Sitä odotellessa, muitatko vielä tämän selväpuheisen poliitikon?

Klo 15:05 Kivikylän nakit esiintyivät Soinin puheessa koskien illan perussuomalaisten kokousta. 

– Meillä ei valitettavasti ole Kivikylän nakkeja, Stubb puolestaan murjaisi. 

Klo 15:03 Lopuksi Sipilä kiitti neuvottelukumppaneitaan hyvästä hengestä ja yhteistyöstä. 

Klo 14:59 Miksei päästy 12 ministeriin? Sipilä: Merkittävä vähentäminen oli tavoitteena. Minusta 14 on hyvä kompromissi. Pystytään jo tuomaan 15 prosentin säästöt ja näyttämään esimerkkiä.

– Tehdään pidempää päivää. 

Klo 14:55 Sipilä salkuista: Eilen klo 19:48 nostettiin viimeinen lappu vatulointikorista. 

Klo 14:55 Eduskunnan tulevista puhemiehistä ei ole keskusteltu. Eli ei tiedä, saako oppositio puhemiehen paikan. 

Klo 14:53 Soini ei halunnut vielä ottaa kantaa Välimeren pakolaiskysymykseen.

Klo 14:47 Sipilä Soinin salkusta: Timo kipuili aikaa peliin, mutta kyllä mä vaistosin, että tämä oli se, mitä Timo halusi tehdä. 

Klo 14:46 Soini ministerivalinnastaan: Tää mun valinta ja preferenssi ei varmaan ollut niin suuri yllätys niille, jotka ovat seuranneet mun toimintaa europarlamentissa. 

Klo 14:44 Stubb koulutuksesta: vieraisiin kieliin panostetaan. 1. vieras kieli jo 1. luokalta.

Klo 14:43 MTV Uutisten erikoislähetys päättyi. Tiedotustilaisuus Smolnasta jatkuu edelleen. 

Klo 14:41 – Mielenkiintoista, että Soini uskaltaa lähteä ulkoministeriksi. Kyllä kohta ulkomailla kirjoitetaan, että Suomi valitsi ulkoministeriksi populistipuolueen johtajan, MTV:n Timo Haapala kommentoi.  

Klo 14:38 Sipilä: Suurin kiristys tupakkoveron korotus

Klo 14:34 Sipilä puhui tilaisuudessa suomeksi ja ruotsiksi ja englanniksi pienet pätkät. Soini puhui suomeksi ja huomattavan pitkään englanniksi. Stubb puhui sujuvasti kaikilla kolmella kielellä. 

Klo 14:30 Stubb: Tärkeintä on, suomeksi sanottuna, että velaksi elämäminen loppuu 2021 mennessä. 

Klo 14:27 Näin salkut jaettiin: Keskusta: Pääministeri, elinkeinoministeri, ympäristö- ja liikenneministeri, perhe- ja perusturvaministeri, maa- ja metsätalousministeri ja kunta- ja uudistusministeri

Perussuomalaiset: Ulkoasiainministeri, oikeus- ja työministeri, puolustusministeri ja sosiaali- ja terveysministeri

Kokoomus: Valtiovarainministeri, opetus- ja kulttuuriministeri, sisäministeri ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Klo 14:19 Sipilä taaplasi ilmoittaessaan odotetusti omasta pääministerin salkustaan. Tämä sai aikaan vapautunutta naurua niin yleisössä kuin uusien ministerienkin kesken.

Klo 14:18 Stubbista valtiovarainministeri, Soinista ulkoministeri, Sipilästä odotetusti pääministeri. 

Klo 14:17 Uusia ministerejä on 14.

Klo 14:12 Sipilä: Ministereiden vähentämisellä haluamme antaa viestin hallinnon tehostamisesta kaikille.

Klo 14:12 Kolmikko estradilla on hyvin juhlallinen. Stubb ja Soini kuuntelevat vakavina, ja selvästi käyvät läpi myös omaa puhettaan. 

Klo 14:08 Sipilä: Tarvitaan pitkäaikaista tulopoliittista ratkaisua, jonka etumerkki on negatiivinen. Sipilä vetoaa syvästi elinkeinoelämään, jotta se lähtisi mukaan talkoisiin. 

14:05 – Emme voi tehdä enempää velkaa lastemme maksettavaksi, Sipilä sanoi. 

Klo 14:03 – Olen kokenut itseni pieneksi, mutta uskon, että olemme saaneet aikaan sellaisen suunnitelman, millä Suomi selviää, Sipilä jatkoi. 

Klo 14:02 – Porukkaa on kuin keskustan tupaillassa, vitsaili Sipilä tilaisuuden aluksi.  

Klo 14:00 Toimittajat Smolnassa saivat juuri kehoituksen laittaa puhelimet äänettömälle. Tekstiviestejä alkaa varmasti kohta lentämään. 

– Tämä on ihan ukaasi, toimittajille kerrottiin. 

Klo 13:58 Pian alkavassa tilaisuudessa kerrotaan muun muassa miten kaikkiaan 10 miljardin euron sopeutus lähivuosina tehdään. Tilaisuudessa selviää esimerkiksi, mihin noin neljän miljardin euron suorat säästöt kohdistuvat, ja millaiselta pohjalta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta aletaan jatkovalmistella.  

Klo 13:57 Hallitusneuvottelut kestivät lähes kolme viikkoa. 

Klo 13:53 Aamulehti uutisoi, että Sanni Grahn-Laasosesta (kok) olisi tulossa Sipilän hallituksen opetus- ja kulttuuriministeri. Grahn-Laasonen on Stubbin hallituksen ympäristöministeri. 

Klo 13:53 Pian se alkaa! Tiedotustilaisuuden alkuun enää muutamia minuutteja. 

Klo 13:51 -Kainuun kulmilta tulee Suomeen poliittisen kielenkäyttöön uusia termejä. Kainuussa osataan sanankäyttö, Haapala sanoi viitateen muun muassa Juha Sipilän vatulointi-termiin. 

Klo 13:48 - Selvästi ollut oma maali, pelanneet selvästi yhteistä päämäärää kohti, MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala kommentoi hallitusneuvotteluita.

Klo 13:45 MTV Uutisten erikoislähetys alkaa


Klo 13:43 Tiedotustilaisuus alkaa noin vartin päästä. Median edustajat jonottavat sisäänpääsyä.

Klo 13:35 Smolnaan on akkreditoinut runsaasti mediaa. 

Klo 13:32 MTV Uutisten poliitikan toimittajat Mari Haavisto ja Juha Kaija valmistautuvat kiireiseen iltapäivään. 

Klo 13:27 Toimittajia ja kuvaajia on akkreditoinut Smolnaan yhteensä noin 70. Paikalla on kuitenkin enemmän mediaa, sillä lukuun ei ole laskettu heitä, joilla on pääsy paikalle ilmaan akkreditoitumistakin. 

Klo 13:15 Toimittajat odottavat Smolnassa hallitusohjelman julkistumista. MTV Uutisten erikoislähetys alkaa kello 13.45 ja itse lehdistötilaisuus klo 14.

Klo 12:55 Smolnan ovat aukeavat toimittajille muutaman minuutin kuluttua kello 13.

Hallitusohjelman sisältö julkistetaan iltapäivällä. Hallitusneuvottelijat kertovat tiedotustilaisuudessa kello 14, miten kaikkiaan 10 miljardin euron sopeutus lähivuosina tehdään.

Näin poliitikan superpäivä etenee


Klo 13:45
Hallituspuolueet julkaisevat hallitusohjelman Smolnassa kello 14.00 alkaen. MTV:n erikoislähetys aiheesta alkaa verkossa klo 13:45. 

Klo 17:00
Kokoomus kertoo ministerivalinnoistaan omassa tiedotustilaisuudessaan. 

Klo 18:00
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pitää puheen puolueen kokouksessa. Keskusta kertoo ministerivalintansa vasta huomenna, kun Sipilä on äänestetty uuden hallituksen pääministeriksi. 

Klo 21:00
Perussuomalaiset kertoo ministerivalinnoistaan omassa tiedotustilaisuudessaan.

Osallistu keskusteluun Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa aihetunnuksella #hallitus2015.

Seuraamme tapahtumia myös Twitterissä tunnisteella #hallitus2015.

Tilaisuudessa selviää esimerkiksi, mihin noin neljän miljardin euron suorat säästöt kohdistuvat, ja millaiselta pohjalta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta aletaan jatkovalmistella.

Tänään selviää myös, montako ministeriä tulevassa hallituksessa on ja miten salkut jakautuvat keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kesken.

Hallitusneuvottelut päättyivät eilen illalla. Uusi hallitus nimitettäneen ylihuomenna, ja se aloittaa työnsä maanantaina valtioneuvoston tiloissa Senaatintorin laidalla.  

Kaikki jutut elementit eivät välttämättä näy mobiililaitteissa. 

Lue myös:

    Uusimmat