Marin työllisyysneuvotteluista: "Olemme sitoutuneet löytämään yhteisen ratkaisun" – oppositiosta arvostelua: "Hallituksen syytä ottaa ryhtiliike"

1:42
Video: Työmarkkinajärjestöt eivät löytäneet ratkaisua eläkeputkineuvotteluissa – kohtalo on nyt hallituksen käsissä.

Työmarkkinajärjestöt eivät päässeet sopuun eläkeputken poistamisesta.

Hallitus oli antanut järjestöille tähän päivään asti aikaa neuvottella keinoista, jotka parantaisivat työuran loppupäässä olevien työllisyyttä. 

Opposition puolelta kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen vaati hallitukselta aktiivisuutta.

– Marinin hallituksen olisi syytä lopettaa vastuun siirtely ja ottaa ryhtiliike työllisyyspolitiikassa. Palvelut, palkat ja eläkkeet maksetaan viime kädessä työnteolla, ei loputtomalla velkarahalla, Häkkänen kirjoitti Twitterissä. 

Ministereiltä yhtenäinen viesti

Ministerit ovat puolestaan viestineet heti, että pallo on nyt hallituksella niin kuin luvattiin, jos ratkaisua ei synny. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Twitterissä, että asiaa käsitellään jo ylihuomenna. 

– Työmarkkinajärjestöt eivät löytäneet neuvotteluratkaisua yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseksi ja turvan parantamiseksi. Kiitän kuitenkin järjestöjä pyrkimyksestä löytää yhteinen näkemys.

– Hallituspuolueiden puheenjohtajat käsittelevät kokonaisuutta seuraavan kerran keskiviikkona. Olemme sitoutuneet löytämään yhteisen ratkaisun asiaan tämän syksyn aikana. Päätöksen tulee parantaa tasapainoisesti sekä työllisyyttä että työntekijöiden turvaa, Marin kirjoitti.

– Harmi ettei järjestöt kyenneet löytämään ratkaisua. Hallitus on sitoutunut tavoitteeseen ja tekee päätöksiä vielä tämän vuoden aikana, työministeri Tuula Haatainen (sd.) tviittasi.

Myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) harmitteli asiaa.

– On valitettavaa, että työmarkkinajärjestöt eivät saavuttaneet yhteisymmärrystä yli 55-vuotiaiden työllisyyden vahvistamisesta. Kiitos yrityksestä. Budjettiriihen kirjaus on selvä. Hallitus linjaa nyt tarvittavista toimista. Ratkaisu tarvitaan, Saarikko kirjoitti. 

Opetusministeri Li Andersson (vas.) jatkoi samalla kaavalla. 

– Työmarkkinajärjestöt eivät saaneet tulosta aikaiseksi, joten nyt pallo siirtyy takaisin hallitukselle. Meidän lähtökohtamme on, että kokonaisuuden on oltava tasapainoinen työntekijöiden muutosturvan, ikääntyneiden työntekijöiden arvon tunnistamisen ja toimeentulon näkökulmasta, Andersson tviittasi.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen jakoi Anderssonin tviitin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson lupaa, että hallitus ratkaisee asian.

– Tämä oli pettymys. Olisin toivonut samanlaista henkeä löytää yhteisymmärrys kuin keväällä. Mutta kiitos kuitenkin yrityksestä. Nyt hallitus saa sitten ratkaista asian! Ja sen teemme, Henriksson tviittasi.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä vihjaili omassa tviitissään, ettei usko hallituksen aikatauluun.

– Vihje; älkää pidätelkö henkeä odottaessa. Sanoinko muuten alun perinkin, että siitä ei lastuja jää lattialle, kun työmarkkinapamput laitetaan keksimään johonkin ratkaisu? Mäkelä kirjoitti.

Juttua päivitetty 30.11.2020 klo 21.30: Lisätty oikeusministerin kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja