60 000 työpaikkaa lisää ja maailman kunnianhimoisin ilmasto-ohjelma – Tätä kaikkea Suomen uusi hallitus aikoo tehdä

Hallitusohjelma on saatu valmiiksi puolentoista kuukauden neuvottelujen jälkeen. Julkistamistilaisuus alkoi kello 10.30 keskustakirjasto Oodissa. MTV Uutiset seurasi hallitusohjelman julkistusta tässä jutussa hetki hetkeltä.

Hallitusohjelma julkaistiin maanantaina keskustakirjasto Oodissa. Paikan päällä tiedotustilaisuudessa olivat hallitusohjelmasta neuvotelleiden viiden puolueen puheenjohtajat: sdp:n Antti Rinne, keskustan Juha Sipilä, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Li Andersson ja rkp:n Anna-Maja Henriksson.

11.40 Tiedotustilaisuus päättyy. Kiitos seurasta!

11.39 Kysymys yritystuista, joista aiotaan leikata tällä hallituskaudella. Rinne ei antanut tarkkoja leikkauskohteita.

11.38 Kysymys Sipilän asemasta ja sotesta.

Sipilä sanoo johtaneensa keskustan suureen vaalitappioon, eikä halua ministeriksi tai eduskunnan puhemieheksi. Sipilä sanoi eimmin istuvansa eduskunnan takapenkissä.

Rinne vastaa soteen. Sote-valmistelurahaa voi jatkossakin käyttää maakuntien valmisteluun. Yksityisten toimijoiden mukaanottaminen on Rinteen mukaan jokaisen maakunnan oma asia. Nykyisiä yksityisiä sopimuksia ei katkaista lainsäädännöllä.

Henriksson korostaa, että Uudenmaan maakunnalle ja Helsingille etsitään erillisratkaisua, joka tyydyttää pääkaupungin päättäjiä. Tällä viitataan todennäköisesti Helsingin pormestari Jan Vapaavuoreen (kok.).

11.33 Kysymys työllisyystoimenpiteiden vaikutuksista. Aiemmin Rinne on vastannut viisikon puolesta, mutta nyt käsiä nousee. 

Rinne sanoo, että mitään ei tehdä ilman valtiovarainministeriön hyväksyntää. Sipilän mukaan viime hallitusohjelmassakaan ei ollut numeraalisia tavoitteita millään keinolla. Haavisto korostaa, että hallitus aikoo kokeilla negatiivista tulovero, jossa on aktivoivia elementtejä.

11.28 Media kysyy hallitusohjelman taloudellisista reunaehdoista. Esimerkiksi 4,8 prosentin työttömyystavoite on todella kova. Rinne vakuuttaa, että hallitus on valmis reagoimaan, jos talous ei kasva odotetusti.

11.26 Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja kysyy, minkälaisia panostuksia opiskelijoiden sosiaaliturvaan on tulossa.

Rinteen mukaan opintotuki sidotaan indeksiin, minkä lisäksi tukeen tulee huoltajakorotus.

Lisäksi Rinne sanoo, että opiskelijoiden asema arvioidaan sosiaaliturvauudistuksessa, joka aloitetaan tällä hallituskaudella komiteatyönä. Rinteen tavoitteena on tuoda opiskelijat sosiaaliturvan piiriin.

11.23 Rinne: Kun vuodelle 2021 laaditaan budjettia, pitää työllisyysasteen olla tavoitteen mukainen. Jos työllisiä ei oletarpeeksi, niin silloin hallituksen tavoitteita pitää miettiä uudestaan.

11.21 Eräs kansalainen on huolissaan energiasta, työllisyydestä ja maakunnista. Rinteen mukaan uusiutuvat energianlähteet ovat keskeisessä osassa hallituksen toimia. Hallitus on myös valmis myöntämään jatkolupia nykyisille ydinvoimaloille.

11.18 Seuraavaksi yleisökysymyksiä. Greenpeacen maajohtaja kysyi, poistetaanko turve hallituskaudella. Antti Rinne vastasi, että turve tullaan poistamaan energiakäytöstä jollain aikavälillä.

11.16 Antti Rinne puhuu jälleen: Jokaiselle alle 1 000 euroa kuukaudessa eläkettä saaville annetaan 50 euron korotus eläkkeeseen. Rinne lupasi vuosi sitten 100 euron korotuksen eläkkeisiin.

11.14 Henriksson: Ministerit kiertävät ympäri Suomea kirjastoissa kertomassa hallitusohjelmasta. Jokainen ministeri kiertää ainakin kolmessa kirjastossa, eli luvassa on ministerivisiitti ainakin noin 60 paikkakunnalle

11.11 Poliisille ja oikeuslaitoksille on luvassa lisää rahaa. Henriksson sanoo, että poliisien läsnäolo tulee näkymän aiempaa paremmin myös syrjäseuduilla.

Kuten aiemmin sanottiin, tämä hallitus aikoo muuttaa raiskauksen määritelmää rikoslaissa.

– Jollei ole suostumusta, silloin rapahtuu rikos, Henriksson selventää.

11.09 Tältä hallitukselta on tulossa todella suuret panostukset koulutukseen, sanoo Anna-Maja Henriksson. Muun muassa oppilashuoltoon aiotaan panostaa kaikilla oppiasteilla. Toisen asteen koulutussatsaukset eivät jää vain oppivelvollisuusiän nostoon.

11.05 Nyt Anna-Maja Henriksson rkp:stä. 

– Rkp on nyt palannut hallitukseen, sanoo Henriksson puheenvuoronsa aluksi.

11.03 Andersson sanoo, että aktiivimalli puretaan. Lisäksi hoitajamitoitusta tiukennetaan ja se kirjataan lakiin. Myös omaishoitoon aiotaan panostaa.

11.01 Andersson puhuu kansalaisten ja poliitikkojen keskinäisestä luottamuksesta. Ihmisten pitää voida luottaa siihen, että ongelmat otetaan vakavasti, ja tässä ohjelmassa ne otetaan vakavasti, Andersson sanoo.

10.59 Li Andersson ottaa nyt puheenvuoron.

10.58 Kiintiöpakolaisten määrä nousee ja raiskauksen määritelmä kirjataan laissa suostumusperusteiseksi. Haaviston mukaan myös koulutukseen satsataan nyt niin peruskouluun kuin esiopetukseen. Myös toisen asteen koulutus tulee maksuttomaksi.

10.56 Haavisto sanoo, että hallitusohjelma on maailman kunnianhimoisin ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Rinteen hallitus tavoittelee hiilineutraliutta vuonna 2035 ja siitä eteenpäin hiilinegatiivisuutta. Se tarkoittaa, että vuodesta 2035 eteenpäin Suomi sitoo enemmän hiiltä kuin se tuottaa.

10.55 Nyt on vuorossa Pekka Haavisto, joka aloittaa kiittämällä muista puheenjohtajia.

10.54 Seuraavan hallituksen työmarkkinatoimet ovat pitkälti työmarkkinajärjestöjen varassa. Sipilän mukaan Suomessa on nyt tulosvastuullinen kolmikanta.

– Tulen eduskunnan takapenkiltä hyvin tarkasti seuraamaan työllisyyslukuja, Sipilä sanoi.

Sipilä ei aio lähteä hallitukseen ministeriksi.

10.53 Sipilä sanoo olevansa erityisen ylpeä hallituksen yrittäjäpaketista. Hänen mukaansa yrittäjyyden arvostus on tunnistettu.

10.50 Keskustalle hallitukseen lähtö ei ollut helppo paikka, sanoo Juha Sipilä. Sipilä lupaa, että keskenjäänyt sote saadaan nyt tehtyä.

10.47 – Neuvotteluprosessissa on ollut aivan upeita ihmisiä. On voitu ratkaista vaikeitakin asioita, Antti Rinne kiittelee puheenvuoronsa päätteeksi.

10.46 Ministereiden määrä vahvistetaan. Rinteen hallituksessa on 19 ministeriä, ja salkkujako menee kuten medialle aiemmin vuodettiin:

SDP:n ministerit ovat pääministeri, eurooppaministeri, kunta- ja omistajaohjausministeri, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri, perhe- ja peruspalveluministeri, liikenneministeri ja työministeri.

Keskustan ministerit ovat valtiovarainministeri, tiede- ja kulttuuriministeri, elinkeinoministeri, puolustusministeri ja maa- ja metsätalousministeri.

Vihreiden ministerit ovat ulkoministeri, ympäristö- ja ilmastoministeri ja sisäasiainministeri.

Vasemmistoliiton ministerit ovat opetusministeri ja sosiaali- ja terveysministeri.

RKP:n ministerit ovat oikeusministeri ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.

10.45 Hallituksen veropaketti kaventaa tuloeroja, Rinne sanoo. Yrittäjille uusi hallitus aikoo antaa porkkanaksi muun muassa arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostamista 15 000 euroon ja tukea startup-yrittäjille.

10.43 Rinne vahvistaa, että pysyviä menonlisäyksiä on 1,23 miljardin euron edestä. Lisäksi investointeja tehdään 3 miljardin euron edestä talouskasvun vauhdittamiseksi.

10.42 Rinne luettelee erilaisia toimenpiteitä: palkkatuen lisääminen, työperäinen maahanmuutto, paikallisen sopimisen lisääminen... Monta pientä aihetta, ei mitään yhtä suurta temppua.

10.40 Rinne: hallitus tavoittelee 60 000 uutta työllistä hallituskauden loppuun mennessä. Tilannetta tarkistetaan puolen vuoden välein.

10.39 Rinteen mukaan tavoitteena on, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023, ja että velan suhde bruttokansantuotteeseen lähtee alenemaan. Tämä on Rinteen mukaan mahdollista tavallisessa taloudellisessa tilanteessa.

10.37 Kestävyysvaje mainittu! Rinteen hallitus tavoittelee työllisyyden kasvattamista, myös työperäisen maahanmuuton avulla.

10.35 Rinteen mukaan hallitus hakee talouskasvua ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.

10.34 Antti Rinne aloittaa ja kertoo, millaista hallitusohjelman muodostaminen oli. Rinne aloittaa talousosiolla.

10.31 Jokainen puoluejohtaja kertoo aluksi, millaisena he ovat neuvottelut kokeneet. Tämän jälkeen myös toimittajat saavat esittää kysymyksiä.

10.29 Tiedotustilaisuus alkaa.

10.26 Jos Rinteen hallitus todella syntyy, pitää miettiä, mikä sen lempinimeksi annetaan. Nykyinen ja ilmiselvin lempinimi on Viisikko.

Jyrki Kataisen (koko.) hallitus oli syntyessään Sixpack. Sipilän hallitus oli SSS- tai perussinimultahallitus, joskin asiat lopulta ratkaistiin trioksi nimetyssä puheenjohtajien kolmikossa.

Joka tapauksessa odotamme Rinteen hallituksesta hupaisia meemejä, joita myös Sipilän hallituksesta keksittiin:

10.16 Nyt Oodissa siis julkistetaan Antti Rinteen hallituksen ohjelma sekä kenties muutama ministeri. Koko ministeripaletti on tiettävästi selvillä tämän viikon aikana. Ainakin vasemmistoliitto ja vihreät lähettävät hallitusohjelman jäsenilleen ja puolue-elimilleen äänestettäväksi.

Uudet ministerit siis aloittavat tehtävässään piakkoin. Näin voi ainakin ennakoida toimitusministeri Anu Vehviläisen tviitistä. Viime viikolla liikenneministeriksi nimitetty Vehviläinen joi tänään tulo- ja lähtökahvit samalla kertaa.

10.09 Keskustakirjasto Oodissa näyttää olevan mukavasti porukkaa. Hyvä asia, että demokratia kiinnostaa myös paikan päällä seurattuna!

10.08 Hallitusohjelman neuvotelleet puoluejohtajat ovat nyt Oodissa.

10.04 Puoluejohtajat hyppäsivät ratikasta ja kävelevät Rautatieasemalla kohti Oodia. Sipilä tuntuu juttelevan aikatauluista, muun muassa puoluevaltuuston kokous on mainittu.

10.00 Hallituksen ensimmäiset päivät ja viikot ovat yleensä jo parhaat. Keväällä 2015 Juha Sipilä, Alexander Stubb (kok.) ja Timo Soini (tuolloin ps., nykyisin sin.)  sanoivat olevansa kuin yhdestä puolueesta. Kuitenkin jo syksyllä 2015 Sipilä oli sote-kiistan vuoksi jo valmis eroamaan.

9.58 – Mihin me oikein ollaan menossa, kysyy Juha Sipilä heti matkan alussa.

Ratikassa on täyttä, ja tunnelma puoluejohtajien välillä näyttää olevan iloinen. Eiköhän tällä porukalla synny hallitus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja