Nyt se tapahtui: Karille ajanut Viking Amorella hinattiin maihin, operaatio viivästyi tunneilla – katso operaation videomateriaalia

0:55
Katso videolta Ahvenanmaan operaatiota: Näin Amorellaa hinattiin satamaan. Kuva: Jonas Edsvik/Nya Åland.

Sunnuntaina Ahvenanmaan lähellä karille ajanut Viking Amorella hinataan tänään Långnäsin satamaan.

MTV Uutiset näyttää hinausta suorana lähetyksenä tämän artikkelin yläosassa. Hinauksen oli määrä alkaa puolilta päivin, mutta operaatio viivästyi useilla tunneilla.

Laivan karilleajon syy ei ole vielä selvinnyt. Amorella kulki tavanomaista reittiään kohti niin kutsuttua Hjulgrundin kapeikkoa. Väylää edeltää jyrkkä 90 asteen käännös, minkä jälkeen alus täytyy suoristaa noin sadan metrin levyiselle väylälle saarten välistä.

Kello 21.08: MTV Uutiset päättää Amorellan hinausmatkan seurannan tältä iltaa.

Kello 21.06: Ahvenanmaan rannikolla sunnuntaina karille ajanut Viking Amorella -matkustajalautta saatiin keskiviikkoiltana hinattua Långnäsin satamaan Ahvenanmaalla.

Alus jatkanee matkaansa korjaustelakalle Naantaliin vielä torstain vastaisena yönä, sillä Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan aluksen on luovutettava laituripaikkansa puolen yön tietämissä.

Aluksen siirto sujui hieman oletettua hitaammin, sillä sitä lähdettiin hinaamaan kello 15.30:n aikoihin, vaikka aluksen hinaaminen oli alun perin määrä aloittaa puoliltapäivin.

– Sanoimme jo alun perin, että tässä voi mennä pitempään. Ei tässä hosuta, eikä meillä ole mihinkään kiirekään. En tarkkaan tiedä, miksi siirto viivästyi, mutta toiset tehtävät vain vievät enemmän aikaa kun toiset, kertoi Boijer-Svahnström.

Sen jälkeen kun alusta päästiin hinaamaan, matka kohti satamaa kulki verkkaisesti mutta varmasti vailla ongelmia. Alusta lähdettiin hinaamaan Järsön saaren edustalta, minne se ajettiin sunnuntaina pohjakosketuksen jälkeen.
Långnäsin satamassa aluksen kyydissä olleet henkilöautot ja rahti puretaan. Lautalalla on edelleen kymmenittäin rekkoja ja henkilöautoja.

Kello 16.41: Viking Linen tiedotusjohtaja Boijer-Svahnström ei osannut antaa tarkkaa arviota sille, koska alus on satamassa, mutta arveli sen tapahtuvan kello 17–18.

Långnäsistä Amorella on aikanaan tarkoitus siirtää Naantaliin korjattavaksi. Tarkkaa aikataulua siirrolle Långnäsistä Naantaliin ei vielä ole vahvistettu. (STT)

Kello 16.26: Näin Amorella lipuu Ahvenanmaan saaristossa kohti satamaa. Katso alla oleva video.

1:06
Näin Amorellaa hinataan. Katso video!

Kello 16.21: Viking Linen tiedotusjohtaja riemastui siirto-operaation alkamisesta.

– Hän on nyt irti, iloitsi Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Boijer-Svahnströmin mukaan alukseen ollaan koko ajan radioyhteydessä. (STT)

Kello 15.37: Voit seurata Amorellan realiaikaista reittiä Maristo-yrityksen sivuilta.

Kello 15.31: Aluksen siirto satamaa kohti on alkanut. Laiva on saatu irti matalikosta, kertoo Viking Live tiedotteessaan. Satamassa aluksen kyydissä olevat henkilöautot ja rahti puretaan. Tämän jälkeen Amorella viedään korjaustelakalle Naantaliin.

Kello 14.19: Hinaus viivästyy. Viimeisimmän tiedon mukaan alus hinataan matalikosta aikaisintaan kello 16 jälkeen. 

Alus on määrä siirtää Långnäsin satamaan henkilöautojen ja rahdin purkamista varten. Siitä alus vietäisiin korjaustelakalle Naantaliin.

Viking Line kertoo, että aikataulua ei ole vahvistettu ja asiasta päätetään yhdessä viranomaisten kanssa. Sen mukaan töitä valmistellaan edelleen.

Kello 12.27: Suora lähetys Järsön saaren edustalta on alkanut.

Kello 10.50:

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo MTV Uutisille, että laiva on tarkoitus ensin irrottaa karilta, jonka jälkeen hinaus aloitetaan. Vielä toistaiseksi ei tiedetä, kuinka kauan operaatio tulee kestämään.

– Viimeisimpien tietojen mukaan irrotus aloitetaan muutaman tunnin sisällä.

Tällä hetkellä laivaa vielä valmistellaan operaatiota varten.

Kello 10.40: 

Merenkulun asiantuntijoiden mukaan samantapaisia kapeita väyliä löytyy Suomen saaristosta paljon.

AIS-signaalien mukaan alus on näyttänyt kulkevan sunnuntaina liian lähellä pohjoisreunaa. 

Myöhemmin alus on tarkoitus siirtää Turun korjaustelakalle Naantaliin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja