Juhannuksen aikana yli 24 000 soittoa hätäkeskukseen, viisi kuollut liikenteessä – MTV seurasi juhannusta

Seurasaaressa juhannustunelma korkealla vaikka kokkoa ei päästy polttamaan – "Harmi että kuivuus yllätti" 2:40
Juhannustunnelma oli korkealla Seuraasaaressa, vaikka kokkoa ei päästykään polttamaan.

MTV Uutisten juhannusseuranta on päättynyt. Tässä artikkelissa seurattiin juhannuksen uutisia torstaiaamusta sunnuntaihin puolille öin. 

Juhannussunnuntai 25.6.

22.39 Viisi on kuollut juhannusliikenteessä

Juhannuksena hukkui ainakin yksi ihminen ja viisi on kuollut liikenteessä. Lisäksi poliisi tutkii Kurikassa epäiltyä tappoa ja ampuma-aserikosta, jota tukitaan myös murhan yrityksenä.

Hätänumeroon tehtiin juhannusaaton ja -päivän aikana noin 24 000 ilmoitusta.

20.27: Yksi kuoli kolarissa Limingassa

Henkilöautoa kuljettanut nainen kuoli kahden auton törmäyksessä Limingassa iltapäivällä. Toista autoa kuljettanut nainen loukkaantui. Autoissa oli vain kuljettajat.

19.52: Paluuliikenne sujunut rauhallisesti

Juhannuksen paluuliikenne sujui sunnuntaina pitkin päivää vailla suurempia ongelmia, Fintrafficin Tampereen tieliikennekeskuksesta kerrottiin illalla seitsemän aikoihin. Iltaseitsemältä ruuhkaa oli lähinnä Nelostiellä Lahden Renkomäen kohdalla, jossa liikenne jonoutui Helsingin suuntaan ajettaessa. Lisäksi Viitostiellä Kuortin kohdalla oli aiemmin ruuhkaa. Etelä-Suomessa paluuliikenteen odotettiin jatkuvan pitkälle iltaan asti

13.20: Moottoripyöräilijä kuoli törmäyksessä Alajärvellä

Yksi ihminen kuoli Alajärven Lehtimäellä tapahtuneessa moottoripyörän ja henkilöauton törmäyksessä juhannuspäivänä iltapäivällä, kertoo Pohjanmaan poliisilaitos tiedotteessa.

Poliisin mukaan moottoripyöräilijä oli ajanut Lehtimäeltä Soinin suuntaan ja lähtenyt ohittamaan edellään ajanutta matkailuautoa. Samaan aikaan vastaan tuli Soinin suunnasta henkilöauto, joka törmäsi moottoripyörään väistöyrityksestä huolimatta.

(STT)

13.19: Moottoripyörän kuljettaja kuoli törmäyksessä

Pirkanmaalla Akaassa tapahtui varhain juhannuspäivän aamuna ulosajo, jossa kuoli yksi ihminen, Sisä-Suomen poliisi kertoi.

Autossa oli neljä ihmistä. Autossa matkustajana ollut noin 20-vuotias mies kuoli onnettomuudessa. Muut autossa olleet loukkaantuivat lievästi.

Juhannusaattona puolestaan paikkakuntalainen nainen kuoli henkilöauton ulosajossa Torniossa. Asiasta tiedotti Lapin poliisilaitos. Onnettomuus tapahtui neljän jälkeen iltapäivällä Ruonajärventiellä.

Karviassa Satakunnassa veden varaan joutunut mies löytyi yöllä hukkuneena. 67-vuotias mies oli juhannusaattona kalassa Karvianjärvellä toisen henkilön kanssa, kun heidän veneensä kaatui. Veden varaan joutuneista vain toinen löydettiin perjantaina. 67-vuotiasta etsittiin perjantaina tunnin ajan tuloksetta.

(STT)

12.43: Hätänumeroon tehtiin noin 24 000 ilmoitusta juhannusaaton ja juhannuspäivän aikana

Hätänumeroon 112 tehtiin juhannusaaton ja juhannuspäivän aikana noin 24 000 ilmoitusta, kertoo Hätäkeskuslaitos Twitterissä. Ilmoitusten määrä on lähes sama kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Eniten ilmoituksia tehtiin kaatumisista, muista sairastumisista sekä ilkivallasta, järjestyslakirikkomuksista tai muusta häiriökäyttäytymisestä. Ilmoituksia tehtiin hieman enemmän juhannusaattona kuin juhannuspäivänä.

Kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia on tapahtunut juhannuksen aikana ainakin kolme, yksi juhannusaattona ja kaksi juhannuspäivänä. Juhannusaattona hukkui ainakin yksi ihminen.

(STT)

12.25: Juhannuksen paluuliikenne vilkastuu puolestapäivästä lähtien

Juhannuksen paluuliikenne on alkanut, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskus. Paluuliikenne on tänään vilkkaimmillaan puolenpäivän ja illan välisenä aikana.

Paluuliikennettä odotetaan olevan noin kolmanneksen vähemmän juhannuksen menoliikenteeseen verrattuna.

Etelä-Suomessa paluuliikenteen arvioidaan olevan vilkkainta kello neljän ja iltaseitsemän välisenä aikana.

Paluuliikenne saattaa ruuhkautua tänään valtatiellä 4 välillä Hartola–Lusi, valtatiellä 5 välillä Mikkeli–Lusi sekä valtatiellä 9 välillä Orivesi–Tampere.

(STT)

Juhannuspäivä 24.6.

23.40: Juhannussunnuntaiksi on luvassa epävakaista säätä monin paikoin

Säästä on tulossa epävakainen monin paikoin sunnuntaina: luvassa on sade- ja ukkoskuuroja. Forecan sääkarttojen mukaan aurinko näyttäytyy kuitenkin myös, erityisesti pohjoisosissa Suomea. Lämpötila vaihtelee iltapäivällä koko maassa 20 ja 25 asteen välillä.

18.31: Arhinmäki jäi kiinni graffitin teosta

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki kertoo Facebook-päivityksessään vartijoiden ja poliisin tulleen paikalle, kun hän oli saanut ystävänsä kanssa graffitin valmiiksi Vuosaaren satamaradan tunnelissa.

– Maalasimme jonkun vanhan graffitin päälle maalauksen, jossa idea on Pasila. Keskellä on Pasilan tornitalot ja taustalla Pasilan siluetti, Arhinmäki kirjoittaa.

18.29: Juhannus työllistänyt poliisia Kalajoella

Poliisi tiedottaa juhannuksen sujuneen vaihtelevan kiireisesti Kalajoella ja Oulun seudulla, missä päivällä alkanut ja yön yli jatkunut sade rauhoitti juhlia ja juhlijoita.

Poliisia työllistivät eniten päihtyneet henkilöt ja liikenteestä aiheutuneet tehtävät.

Kalajoella kiire taas on jatkunut poliisin mukaan aina lauantai-iltapäivään asti. Varsinkin lauantain vastaisena yönä poliisia työllistivät erilaiset tappelut, joista kirjattiin rikosilmoituksia pahoinpitelyistä, poliisi tiedottaa.

Poliisi jatkaa valvontaa ja partioi erityisesti kokoontumispaikkojen läheisyydessä. 

16.07: Tulipalo levisi asuntoautosta omakotitaloon Kuopiossa – talosta pelastettiin useita koiria

Tulipalo levisi asuntoautosta viereiseen omakotitaloon Suuriaholla Kuopiossa. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan henkilöitä ei ollut vaarassa, mutta omakotitalosta pelastattiin useita koiria. Pelastuslaitos oli sammuttamassa tulipaloa vielä neljän aikaan iltapäivällä. 

12.57: Lounais-Suomessa poliisilla kiireinen juhannus: rattijuoppoja, perheväkivaltaa

Lounais-Suomen poliisilla oli juhannusaaton iltana ja yönä yhteensä 603 tehtävää. Tehtävämäärä oli hieman edellisvuotta (569 tehtävää) suurempi, poliisi tiedottaa.

Poliisin tiedotteen mukaa illan aikana jäi kiinnin yhteensä 19 rattijuoppoja, joista valtaosaa epäillään huumaantuneena ajamisesta. Pahoinpitelyrikoksia kirjattiin 17, joista noin kolmasosa oli perheen sisäisiä väkivaltatapahtumia.

Karvialla Karvianjärvellä juhannusaatto aamulla kalastusreissun yhteydessä kaatui vene, ja veden varaan oli joutunut kaksi henkilöä. Toinen hukkui, ja ruumis löydettiin yöllä.

Poliisia työllistivät myös tapaukset, joissa etsittiin itsetuhoisia henkilöitä.

11.51: Henkilöauton matkustaja kuoli ulosajossa Torniossa juhannusaattona

Torniossa tapahtui juhannussaattona ulosajo, jossa kuoli henkilöautossa matkustanut torniolainen nainen. Asiasta tiedottaa Lapin poliisilaitos.

Onnettomuus tapahtui neljän jälkeen iltapäivällä Ruonajärventiellä.

Henkilöautoa kuljettanut torniolainen mies loukkaantui ja hänet toimitettiin sairaalahoitoon. Kuljettaja ja kuollut nainen olivat molemmat 80-vuotiaita.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta ja poliisi tutkivat onnettomuutta ja siihen johtaneita syitä. Poliisi tutkii onnettomuutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena.

(STT)

9.03: Noin 20-vuotias nuori menehtyi ulosajossa Akaassa

Akaan Toijalassa henkilöauto suistui tieltä hieman ennen puoli kuutta aamulla, mikä johti yhden nuoren kuolemaan, Sisä-Suomen poliisilaitos tiedottaa.

Ulosajo tapahtui Etu-Kurkelan alueella Kurisjärventiellä. Auto suistui tieltä törmäten puuhun. 

Autossa oli neljä henkilöä. Matkustajana ollut noin 20-vuotias mies menehtyi ja muut autossa olleet loukkaantuivat lievästi.

5.42: Juhannuspäivänä lämpimintä todennäköisesti Itä-Lapissa

Juhannuspäivä on Ilmatieteen laitoksen mukaan kokonaisuutena hieman viileämpi kuin juhannusaatto.

Ennusteen mukaan lämpimintä säätä odotetaan Itä-Lappiin, jossa lämpömittarin lukema noussee 24 asteeseen. Etelä-Suomessa jäädään todennäköisesti noin 22 asteeseen.

Juhannusaattona Suomea halkonut hajainen sadealue siirtyy koilliseen suuntaan ja heikkenee vähitellen.

Etelä- ja Keski-Suomessa voi lauantaina esiintyä sadekuuroja.

Juhannusaatto 23.6.

22.48: Linnanmäelle jonotettiin aattona:

Juhannus huvipuistossa kiinnosti nuoria huvittelijoita 1:11

21.32: Yksi henkilö on loukkaantunut vakavasti väkivallanteossa Kurikassa. 

Yksi henkilö on viety sairaalaan vakavasti loukkaantuneena väkivallan teossa Kurikassa. Silminnäkijöiden mukaan paikalta on kuulunut ampumista, mutta poliisi ei vahvista asiaa, eikä muutenkaan kommentoi tekotapaa MTV Uutisille. Poliisi kertoo tehneensä useita kiinniottoja, mutta etsivänsä yhä asianosaisia. 

18.41:Ihminen pelastattiin vedestä Keuruulla

Ihminen joutui pinnan alle järven rannalla Keuruulla iltapäivällä. Keski-Suomen pelastuslaitos kertoi pelastustoimien olleen käynnissä iltapäivällä. Keskisuomalaisen mukaanhenkilö vietiin jatkohoitoon hyväkuntoisena.

17:20: Kurikassa meneillään iso poliisioperaatio

Kurikassa on käynnissä iso poliisioperaatio. Ilkka-Pohjalaisen haastatteleman silminnäkijän mukaan paikalla oli kolmen aikaan iltapäivällä useita poliisiautoja, ambulansseja sekä lääkintähelikopteri.

Poliisi kertoo tiedottavansa asiasta lisää, kun se on mahdollista.

16:53:Miehen epäillään hukkuneen Karviassa.

Karviassa Satakunnassa kalastamassa olleen miehen epäillään hukkuneen juhannusaattona, kertoo Lounais-Suomen poliisi.

67-vuotias mies oli ollut aamupäivällä kalassa Karvianjärvellä toisen henkilön kanssa, kun heidän veneensä kaatui. Toinen veden varaan joutuneista löydettiin ja toimitettiin jatkohoitoon. 67-vuotiasta ei etsinnöistä huolimatta löydetty.

16.19: "Grillata saa, jos vain saa nuotion syttymään tuossa kaatosateessa"

Keski-Pohjanmaalla ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa metsäpalovaroitusta, minkä alueen pelastuslaitos myös noteeraa.

– Metsäpalovaroitus poistunut Keski-Pohjanmaan alueelta, eli grillata saa, jos vain saa nuotion syttymään tuossa kaatosateessa, pelastulaitos tviittaa.

– Tarkista kuitenkin ennen kuin sytytät.

Mikäli tviitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Metsäpalovaroituksen aikaan avotulen teko on kielletty. Avotuleksi lasketaan myös rantahiekkaan tehdyt nuotiot sekä kertakäyttö- ja pienet pallogrillit.

Kipinöinniltä, tuulelta ja hallitsemattomalta kuumuudelta suojattuja grillejä on kuitenkin mahdollista käyttää.

16.10: Metsäpalovaroitus voimassa laajalti

Ilmatieteen laitos huomauttaa mahdollisesti vaarallisesta metsäpalovaarasta aina Etelä-Karjalasta rannikon ja Hämeen kautta Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin saakka.

Ilmatieteen laitos varoittaa myös runsaasta sateesta Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan maakuntien alueella.

 

16.05: Juhannus on tavanomaista lämpimämpi

Juhannus on tänä vuonna lämpimämpi kuin keskikesän juhla on tavannut olla. Viime päivinä saadut ja juhannuksena jatkuvat sateet ovat tuoneet muutoksen siihen, että ulkogrillaus on sittenkin sallittua isossa osassa Suomea.

Metsäpalovaroitus oli juhannusaattona poistettu Keski-Pohjanmaalta, valtaosasta Lappia, Pohjois-Pohjanmaan itäosasta, Kainuusta, Savon maakunnista ja Pohjois-Karjalasta.

– Keskilämpötilat ovat tavanomaista juhannusta korkeammat, varsinkin Etelä-Suomessa ja Lapissa, kertoi päivystävä meteorologi Pinja Rauhamäki Ilmatieteen laitokselta.

Juhannusaattona Suomea halkoi sadealue, joka ulottui Etelä-Savosta Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan.

– Sadealue siirtyy koillisen suuntaan ja heikkenee niin, että sen sateet ovat ohi sunnuntain vastaisena yönä. Kuitenkin sekä lauantaina että sunnuntaina saadaan Etelä- ja Keski-Suomessa sadekuuroja, Rauhamäki sanoi.

Juhannuspäivänä ja etenkin sunnuntaina Suomen lämpimin alue saattaa olla Itä-Lappi, missä hätyytellään hellerajaa.

(STT)

14.01: Kaksi ihmistä joutui veden varaan Karviassa, vain toinen löydettiin

Kaksi ihmistä joutui juhannusaattona veden varaan veneen kaaduttua Karvianjärvellä Satakunnan Karviassa.

Toinen veden varaan joutuneista löydettiin ja toimitettiin jatkohoitoon. Toista ei etsinnöistä huolimatta löydetty, pelastuslaitos kertoo.

13.38: Juhannusliikenne ruuhkautumassa Tampereella

Juhannuksen autoliikenne on jonoutumassa Tampereella tiellä 9 Alasjärven alueella, Fintrafficin ylläpitämä Liikennetilanne tviittaa.

Liikennetilanteen mukaan jonoutumista on havaittu myös tiellä 4 Lahden eteläpuolella ajosuunnassa pohjoiseen.

Mikäli tviitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

5.11:Juhannusaaton menoliikenne hiljenee iltapäiväksi

Juhannuksen menoliikenne painottuu tänään aamupäivälle, arvioi Fintrafficin tieliikennekeskus.

Kello 12–14:n aikaan liikenteen uskotaan rauhoittuvan jo selvästi. Kauppakeskuksien läheisyydessä voi olla vielä niin kutsuttua asiointiliikennettä.

Sunnuntai on paluuliikenteen vilkkain päivä. Eniten liikennettä on todennäköisesti iltapäiväkahdesta iltakahdeksaan. Fintraffic arvioi ruuhkahuipun ajoittuvan iltapäivään.

5.03: Tänään vietetään juhannusaattoa – osassa maata sataa, osassa paistaa

Suomessa vietetään tänään juhannusaattoa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan osassa Suomea päivää vietetään sateisissa keleissä, osassa jopa helteisissä lukemissa. Tänään Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla päästään hellelukemiin, länsirannikolla lämpötila on hieman 20 asteen yläpuolella. Pääkaupunkiseudulla lämpötila voi nousta 27 asteeseen. Lapissa kivutaan kohti hellerajaa.

Sade- ja ukkoskuuroja esiintyy tänään Pohjois-Pohjanmaalta itään. Paikallisten ukkoskuurojen myötä voi tulla koviakin sateita, ja sadevaroitus on voimassa Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Näillä alueilla lämpötilat jäävät 20 asteen tuntumaan tai sen alle.

Huomenna juhannuspäivänä sateet vähenevät ja ne ovat kuuroluontoisia myös Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Sade- ja ukkoskuuroja luvataan Keski-Suomesta Kotkan suuntaan. Ukkoskuurot kuitenkin vähenevät viikonlopun mittaan.

Pääkaupunkiseudulla lämpötila on 20 ja 25 asteen välillä. Pohjois-Lapissa voi jopa hellettä.

Sunnuntaina etelässä ollaan 20 lämpöasteen tienoilla. Oulun seudulla saatetaan päästä hellelukemiin.

Metsäpalovaroitukset ovat tänään voimassa Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Lapin pohjoiskärjessä. Huomenna varoitukset ovat Lapissakin laajemmin voimassa.

Juhannuskokkojen ja muiden avotulien sytyttäminen ei näillä näkymin ole suuressa osassa maata sallittua.

Torstai 22.6.

23.53: Neljä alle 15-vuotiasta loukkaantui onnettomuudessa Jämijärvellä, kolme vakavasti – kuski 13-vuotias

Jämijärvellä Satakunnassa Ikaalistentien ja Ruupanperäntien risteyksessä tapahtui myöhään illalla henkilöauton ulosajo. Onnettomuudessa loukkaantui neljä nuorta.

Lounais-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan ajoneuvon ajaneen Ikaalistentietä Jämijärven suunnasta. Ruupanperäntien risteyksen jälkeen tie kaartaa jyrkästi oikealle. Kaarteen kohdalla kuljettaja oli menettänyt ajoneuvon hallinnan ja ajoneuvo oli ajautunut tieltä ulos tien vasemmalle puolelle. Ajoneuvo oli pyörinyt katon kautta ympäri useita kertoja.

Ajoneuvossa oli neljä alle 15-vuotiasta nuorta. Autoa ajoi poliisin mukaan 13-vuotias lapsi. Ensihoito toimitti kaikki autossa olleet sairaalaan.

Kolmen vammat olivat vakavia, yhden vammat lievemmät.

Poliisi on aloittanut onnettomuuden tutkinnan.

23.01: Juhannuksen menoliikenne sujui rauhallisesti – huomenna vilkkainta on aamupäivällä

Juhannuksen menoliikenne on ollut koko päivän sujuvaa ja suuremmilta kolareilta on vältytty.

– Menoliikenne on sujunut oikein mallikkaasti. Jos sitä vertaa tavalliseen perjantailiikenteeseen, se on nyt vielä jonkin veran vilkkaampaa, Itä-Uudenmaan poliisin vanhempi konstaapeli Iiro Mäkitalo kertoi Kymmenen uutisissa.

Poliisin tietoon Mäkitalon mukaan on tullut 12 viime tunnin aikana 14 eläinonnettomuutta ja 80 kolaria, joista muutama osallinen on joutunut käymään sairaalassa.

Huomenna perjantaina menoliikenne painottuu aamupäivälle, arvioi Fintrafficin tieliikennekeskus.

Kello 12–14: liikenne rauhoittuu jo selvästi. Kauppakeskuksien läheisyydessä voi lisäksi olla vielä niin kutsuttua asiointiliikennettä.

Juhannuksen menoliikenne sujui rauhallisesti - jatkuu taas aamulla 2:14
Juhannuksen menoliikenne sujui rauhallisesti – menoliikenne jatkuu vielä  aamulla

21.05: MTV Liven juhannusruuhkaseuraaja päätyi Savonlinnaan lörtsylle

MTV Uutiset Liven "ruuhkatestaaja", toimittaja Leo Jaakkonen on päässyt perille Savonlinnaan Saimaan rannalle. Hän lähti liikkeelle Helsingistä iltapäivällä noin kello 15.

Hän kertoo lörtsy kädessään matkan taittuneen hyvin. Pisimmät jonotukset olivat huoltoasemilla ruokailemaan. 

Juhannuksen liikennereportteri määränpäässään Savonlinnassa – näin matka sujui 2:08
Juhannuksen liikennereportteri määränpäässään Savonlinnassa – näin matka sujui

20.53: Lahdenväylällä rauhallista kello 19 jälkeen

Juhannuksen menoliikenne on ollut koko päivän sujuvaa. Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan liikennemäärät ovat jo pienentyneet. Myös suuremmilta kolareilta on yhä vältytty.

–Tänään liikenteen pahin solmukohta on ollut Tampereelta Jyväskylän suuntaan mentäessä tien 912 risteyksessä, Itä-Uudenmaan poliisin vanhempi konstaapeli Iiro Mäkitalo kertoi Lahdenväylältä Seitsemän uutisten haastattelussa.

Sielläkin tilanne on Mäkitalon mukaan jo helpottanut.

Mäkitalo muistuttaa vielä, että liikenteeseen lähtiessä on otettava huomioon se, että ajajan kunto ja vireystila ovat kohdillaan. Taukoja on pidettävä tarpeeksi ja turvavälien on oltava tarpeeksi pitkät. 

MTV Uutiset seuraa juhannusliikennettä: Tältä näytti Lahdenväylällä kello 19 jälkeen 2:45
MTV Uutiset seuraa juhannusliikennettä: Tältä näytti Lahdenväylällä kello 19 jälkeen

19.10: Juhannuksen menoliikenne rauhoittuu iltaa kohti – suuremmilta onnettomuuksilta on vältytty

Juhannuksen menoliikenteessä ei ole ollut huomattavia tukoksia tai liikenneonnettomuuksia, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskus.

Fintrafficin arvioiden mukaan suurimmat ruuhkat alkoivat noin kello kolme iltapäivällä ja vilkkain liikenne jatkui noin kello kuuteen. Fintraffic arvioi viiden aikaan iltapäivällä, että etenkin maan pohjoisosassa kulkijoita riittäisi kuitenkin vielä useammaksi tunniksi.

Fintraffic kertoo, että liikenne on soljunut hyvin. Sateinen sää ei tieliikennekeskuksen mukaan ole juuri vaikuttanut liikenteen sujuvuuteen. Suurempia onnettomuuksia ei ole teillä tapahtunut, mutta pienempiä peltikolareita on ollut jonkin verran.

Valtateillä 3, 4 ja 9 on torstaina ajettu paikoitellen jonossa. Ruuhkaisinta oli torstai-iltapäivänä valtatiellä 3 pohjoiseen ja valtatiellä 5 Savon seudulla, mutta sielläkin liikenne on Fintrafficin mukaan soljunut pääosin hyvin.

Liikenne pohjoisen suuntaan Alasjärven liittymässä valtatie 9:n varrella Tampereella on ollut jonkin verran hidastunut. Liittymän jonoutuminen on Fintrafficin mukaan tyypillistä, kun ihmiset suuntaavat kesämökeille.

Perjantai on ennakkoarvioiden mukaan torstaita hiljaisempi matkustuspäivä. Perjantain liikenteen Fintraffic arvioi painottuvan aamupäivälle. Kello 12–14 aikaan liikenne on jo selvästi rauhoittunut. Kauppakeskuksien läheisyydessä voi perjantaina olla vielä niin kutsuttua asiointiliikennettä.

Kello 18.45: Ysitie vetää jälleen, pahimmat ruuhkat Renkomäellä

Tieliikennekeskuksen tuoreet tiedot kertovat, että juhannuksen menoliikenne sujuvaa, ja hiljenemään päin. Pahimmat ruuhkat alkavat olla jo ohi, tosin missään vaiheessa se ei ole ruuhkautunut pahaksi. 

Hetkittäiseksi pullonkaulaksi muodostunut ysitiekin on alkanut vetämään. Pahimmat ruuhkat koettiin akselilla Renkomäki-Lahti, jossa nopeus on alentunut ja liikenne jonoutunut.

17.43: Kuortin huoltoasemalla täyttä, Lusin suoralla ruuhkaa

MTV Uutiset Liven juhannusruuhkaseuranta on edennyt Kuortin huoltoasemalle Pertunmaalle Etelä-Savoon. Paikka on monelle etelästä itään matkaavalle tuttu huoahduspaikka – ja niin nytkin: ABC-huoltoaseman pysäköintialue on täpötäynnä.

Toimittaja Leo Jaakkonen kertoo, että ruuhkaisinta Helsingistä tullessa oli tiellä viisi Lusin suoralla, jossa kaksikaistainen tie muuttuu yksikaistaiseksi. Muutoin matka on edennyt sujuvasti. 

Juhannuksen lentävä reportteri Kuortin huoltoasemalla: Näin liikenne sujuu nyt 2:37
Katso lisää: Juhannuksen lentävä reportteri Kuortin huoltoasemalla: Näin liikenne sujuu nyt

16.54: Sinilevätilanne toistaiseksi rauhallinen

Sinilevätilanne on rauhallinen, vaikka havainnot ovat lisääntyneet viikon takaisesta, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) tänään torstaina.

Syken mukaan sinilevää on havaittu rannikolla hieman keskimääräistä enemmän. Myös merialueilla sinileväkukinnat ovat runsastuneet etenkin Porkkalanniemen ja Helsingin eteläpuolella.

Syke kertoo, että juhannusviikon lämmin sää saattaa edistää sinileväkukintojen kehittymistä. Myös lähipäiville ennustetut sade- ja ukkoskuurot voivat paikallisesti runsastuttaa kukintoja, erityisesti jos tuulet pysyvät heikkoina.

16.30: Helsinki-Lahti-välillä liikenne on sujuvaa

MTV Uutiset seuraa juhannuksen menoliikennettä myös ihan konkreettisesti tien päällä. Toimittaja Leo Jaakkonen kokeili Helsinki–Lahti-välin toimivuutta pahimpaan ruuhka-aikaan. Noin kello 15 alkanut testiajo onnistui reilussa tunnissa, eli varsin kohtuullisessa ajassa.

– Liikennettä on selvästi enemmän kuin tavallisesti. Alimmillaan nopeus on ollut 50 kilometriä tunnissa. Turvavälit ovat harmillisen pieniä ja niitä on hankala pitää vasemmalla kaistalla, Jaakkonen kertoo.

– Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin aika hyvä, ja täällä pystyy ajelemaan aika tavallisia moottoritienopeuksia.

MTV:n tietojen mukaan myös liikenne Hämeenlinnanväylällä valatiellä 3 on toistaiseksi sujuvaa Nurmijärvelle asti.

MTV tien päällä: tältä juhannuksen menoliikenne näyttää Lahden moottoritiellä 4:23

MTV tien päällä: Tältä juhannuksen menoliikenne näyttää Lahden moottoritiellä

15.25: Ruuhkahuippu on nyt!

Pahimman juhannusruuhkan ennustettiin koittavan tänään torstaina kello 15–17. Tässä viimeisin tieto ruuhkasta Suomen teillä!

Tässä viimeisin tieto juhannuksen menoliikenteestä 5:21
Katso videolta Fintraficin liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkin viesti juhannusliikenteeseen.

15.14: Näin sateet pyyhkivät Suomen yli juhannuksena

Juhannusaattona Suomessa koetaan vaihtuvia sääilmiöitä, joissa rankkasateeksikin yltyvät sadealueet pyyhkäisevät suosituimpien mökkikuntien ylitse. Metsäpalovaroitus voi olla silti voimassa.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta lupaili aamun säälähetyksessä, että eteläisimmässä Suomessa paistatellaan auringossa, mutta pohjoiseen mentäessä juhannustamineiksi kannattaa valita sateenkestävät versiot.

– Nyt on kirjava tilanne, kun kaksi sadealuetta yhdistyy Suomen yllä. Etelärannikko on helteinen, lounaisessa Suomessa on poutaa, Pohjois-Lapissa puolestaan lähestytään hellettä.

Juhannuksen sää tarkentunut – katso, missä sataa 8:32
Juhannuksen sää tarkentunut – katso, missä sataa!

14.26: Juhannuskalat vielä nappaamatta? Nappaa tästä asiantuntijan vinkit kalasaaliin saamiseksi

Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseen 5:23
Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseen.

14.22: Ruuhkahuippua ennustetaan kello 15:n ja 17:n välille

Juhannusviikonlopun menoliikenne on vilkastunut, kerrotaan Fintrafficin tieliikennekeskuksesta.

Liikenteen määrä on lähtenyt nousuun puolenpäivän aikoihin. Liikenne kuitenkin soljuu hyvin ruuhkaisimmillakin paikoilla.

Ruuhkaisin aika juhannusliikenteessä on tänään iltapäivällä kolmen ja viiden välillä. Tietyöt voivat vaikuttaa paikoin liikenteen sujuvuuteen, Fintraffic kertoo.

Ruuhkan voi odottaa kestävän noin iltakahdeksaan asti.

Ruuhkaisimmat tiet ovat valtatie 4 pääkaupunkiseudulta kohti Jyväskylää sekä valtatie 5 Heinolasta itään. Lisäksi Tampereelta valtatie 9 voi ruuhkautua. Myös Turun ja Helsingin välillä riittää kulkijoita, tosin siellä liikenne on yleensä sujuvaa, tieliikennekeskuksesta kerrotaan.

Fintraffic muistuttaa, että autoillessa turvavälien säilyttäminen kannattaa huomioida ruuhkassakin. 

(STT)

11.15: Missä tankata juhannuksena

Yksi apuväline edullisimpien polttoainelitrojen metsästämiseen on Polttoaine.netin hintatietopalvelu. Jutun lopusta löydät linkit alueellisiin hintoihin polttoaineittain.

Koko Suomen halvinta ysivitosta myytiin keskiviikkona Ylivieskan Kärkkäisellä, jossa bensalitra maksoi Polttoaine.netin tietojen mukaan 1,854 euroa. Samasta paikasta löytyivät myös edullisin ysikasi ja halvin diesel.

Tankkauspaikalla on väliä, sillä erot halvimman ja kalleimman välillä voivat revetä isoiksi.

Esimerkiksi keskiviikon kallein ysivitonen maksoi Kaarinan ABC-asemalla 2,099 euroa litralta. Suomen kallein diesel puolestaan löytyi keskiviikkona Mäntyharjun Nesteeltä, jossa siitä sai pulittaa 2,009 euroa per litra.

10.57: Juhannuksen selvä hittiruoka: "Sitä ei pysty grillissä pilaamaan"

Grillimakkaran asemaa suosituimpana juhannusruokana on vaikea horjuttaa.

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin kerrottiin, monelle suomalaiselle kesä ei ole kesä ilman grillimakkaraa. K-ryhmä tuoreen kyselytutkimuksen perusteella nimittäin jopa 92 prosenttia suomalaisista syö kesäisin makkaraa. Suurin myyntipiikki makkaramyynneissä nähdään juhannusviikolla. 

Suomalaisten makkaramaku on vuosien varrella muuttunut aiempaa lihaisammaksi, mutta jauhoisemmille perusmakkaroillekin riittää kysyntää. Makkaran suosiolle on ainakin yksi selvä syy:

– Sitä ei pysty grillissä pilaamaan, jos ei sitä nyt ihan hiileksi korvenna, toteaa logistiikkapäällikkö Juha Laitila Atrian Nurmon tehtaalta. 

Makkara on oleellinen osa suomalaista juhannusta – "Sitä ei pysty grillissä pilaamaan" 3:46
Millaista grillimakkaraa suomalaiset ostavat tänä juhannuksena?

6.29: Siltatöitä eri puolilla maata

Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan juhannusliikennettä mahdollisesti haittaavia tietöitä on käynnissä parikymmentä.

Siltatöitä on muun muassa Hämeenlinnassa valtatiellä 3 ja Helsingissä valtatiellä 50.

Poliisi seuraa juhannusliikenteessä muun muassa rattijuoppoja.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen mukaan viime vuonna jäi juhannuksena neljän päivän aikana kiinni 400 rattijuoppoa ja vesillä 50 ruorijuoppoa.

– Silloin kun on lämmin keli – ja juhannus on niitä aikoja, kun ihmiset haluavat vähän törpötelläkin – kyllä ne ikäviä tapahtumia ovat, Ihalainen kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

– Ihmisiä ikävä kyllä hukkuukin juhannuksena.

Ihalainen kehottaa rattiin lähteviä pysymään irti alkoholista, mutta ottamaan muuten rennosti ja rauhallisesti sekä välttämään maantiellä turhia ohituksia.

– Ohittamalla ei voita mitään, päinvastoin aiheutetaan muille harmia. Voi olla, että se verenpaine nousee itselläkin ihan turhan päiten.

Ihalainen muistuttaa myös taukojen tärkeydestä.

– Syödään vaikka jätskit matkan varrella, ja vaikka useammatkin, Ihalainen vinkkaa.

Ennakko juhannukseen menoliikenteeseen - tieliikenteen harminaiheet ja mihin varautuu VR 9:33
Ennakko juhannukseen menoliikenteeseen – tieliikenteen harminaiheet ja mihin varautuu VR

6.28: Liikenne vilkastuu iltapäivällä, osa junista korvataan linja-autoilla

Fintrafficin tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että tieliikenteen määrä alkaa kasvaa jo tänään aamupäivällä ja puolenpäivän jälkeen pääteillä saattaa olla jopa jonoja. 

Kiireisin aika liikenteessä on iltapäivästä noin iltakahdeksaan asti.

Ruuhkaisimmat tiet ovat valtatie 4 pääkaupunkiseudulta kohti Jyväskylää sekä valtatie 5 Heinolasta itään. Tampereelta valtatie 9 tulee myös ruuhkautumaan. Myös Turun ja Helsingin välillä riittää kulkijoita, tosin siellä liikenne on yleensä sujuvaa.

VR:n viestinnän mukaan juhannuksen junaliikenne tulee olemaan vilkasta. 

VR kertoo, että suurimpia matkustajamääriä odotetaan menoliikenteessä väleille Helsinki–Tampere, Helsinki–Jyväskylä sekä Helsinki–Turku.

Lähes kaikkiin päiväjuniin on vielä saatavilla lippuja niin meno- kuin paluuliikenteessäkin. VR:n mukaan myös juhannusaaton ja juhannuspäivän pitkän matkan junissa on vielä tilaa.

Juhannuksena junalla kulkevat saavat varautua junia korvaaviin bussikyyteihin.

VR:n mukaan juhannusviikonloppuna ratatöitä tehdään ainakin väleillä Tampere–Jämsä–Jyväskylä, Tampere–Haapamäki–Keuruu–Jyväskylä, Tampere–Seinäjoki ja Kouvola–Joensuu. Näiden rataosuuksien junat korvataan busseilla. VR:n mukaan bussikorvauksia voi olla muillakin rataosuuksilla. Tällöin syynä ovat jo aiemmin alkaneet ratatyöt.

VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä kehottaa ihmisiä katsomaan myös maisemia junalla matkatessaan. Hän kehuu muun muassa Hämeenlinnaa ja yöttömän yön tunnelmaa Lapin yöjunissa.

–Ja brittilehti The Guardianhan valitsi Kuopio–Oulu-välin yhdeksi Euroopan kauneimmista reiteistä, Tyynilä muistuttaa.

*Päivitys kello 13.36: Korjattu VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilän nimi ja titteli.
 

Lue myös:

    Uusimmat