Mainos

MTV seuraa hetki hetkeltä: Donald Trump saapui Suomeen – autosaattue on saapunut Kalastajatorpalle

0:33

MTV Uutiset seuraa hetki hetkeltä Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä tässä artikkelissa.

Video: Näitä asioita ulkomaalaiset toimittajat odottavat Trumpin ja Putinin tapaamiselta

Trumpia kuljettanut Air Force One laskeutui Suomeen yhdeksän aikaan illalla. Ulkoministeriö vahvisti tänään, että Putin seurueineen saapuu Suomeen huomenna. Tänään Putin seuraa Moskovassa paikan päällä vielä jalkapallon MM-finaalia Ranska–Kroatia.

Lopetamme seurannan tältä illalta, ja jatkamme maanantaiaamuna tällä seurannalla.

Kello 23.06: Tuusulan tie ja Kehä 1 ovat jälleen avattu liikenteelle.

Kello 22.30: Kehä 1 ja Tuusulan väylä ovat yhä suljettuna, kertoo lentokentältä palaava toimittajamme. Kehä 3 avattiin liikenteelle hetki sitten. Toimittajan mukaan lentokentälle ajoi hetki sitten pari ambulanssia.

0:08

Trump on saapunut yöpymispaikkaan

Kello 21.55: Trumpin seurue on hetki sitten saapunut Kalastajatorpalle, Munkkiniemeen.

Kello 21.44: Trump on matkalla Kalastajatorpalle, Munkkiniemeen. Seudulla kaartelee helikoptereita. Alue on laajalti rajattu poliisinauhoin, ja alueella on päivän ajan ollut useita poliiseja. Helsingin poliisi twiittasi aiemmin illalla, että Trumpin seurueen autosaattueet sulkevat joitain pääväyliä Helsingissä.

Kello 21.09: Trumpia kuljettavassa autossa liehuu Suomen ja Yhdysvaltain liput.

Trump vilkutti yleisölle

Kello 21.08: Trump astui yhdessä Melania Trumpin kanssa presidenttiparia kuljettavaan autoon.

Kello 21.06: Donald Trump asteli koneesta ulos yhdessä Melinia Trumpin kanssa. Molemmat heiluttelivat käsiään tervehdykseksi muutaman kerran. Tämän jälkeen presidenttipari kätteli heitä vastassa olleita ihmisiä.

Kello 21.05: Trump astelee ulos lentokoneen etuovesta. 

Kello 21.03: Suuri autosaattue saapuu lentokoneen lähelle. Jättimäisen jumbojetin etuovi avataan ja ovelle tuodaan portaat. Koneen eteen levitetään myös punainen matto.

Kello 21.02: Trumpia kuljettava Air Force One pysähtyi toimittajien eteen kiitotielle.

Trump laskeutunut Suomeen

Kello 20.57: Trumpia kuljettava Air Force One on laskeutunut Helsinki-Vantaalle. Konetta seurasi heti laskeutumisen jälkeen useat turva-autot.

Kello 20.54: Toinen Yhdysvaltain hallinnon lentokone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle. Kyseessä on Boeing 737-lentokone. Kyseinen lentokone on todennäköisesti Air Force One, eli Trumpia kuljettava kone.

Kello 20.49: Toinen Yhdysvaltain hallinnon lentokone lähestyy Helsinki-Vantaata.

Kello 20.47: Hetki sitten laskeutuneesta koneesta asteli ulos ensin lukuisia turvamiehiä ja tämän jälkeen matkustajia.

Kello 20.39: Ensimmäinen Trumpin lentolaivueeseen kuuluva Yhdysvaltain hallinnon lentokone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle, mutta Trump ei kulkenut tämän lentokoneen mukana.

Kello 20.15: Trump tviittasi matkalla Helsinkiin. Hän kertoo odottavansa huipputapaamista Putinin kanssa.

Trump kuitenkin uskoo, että vaikka hän onnistuisi hyvin kokouksessa, hän kohtaisi silti kritiikkiä.

Kello 20.06: Trump on lentomatkansa aikana onnitellut Ranskaa jalkapallon maailmanmestaruuden voittamisesta.

Kello 20.03: Mika Aaltola arvioi Helsingin huippukokouksen olevan tärkeä molemmille presidenteille. Hän myös sanoo, ettei Trump ei voi luvata Putinille maltaita.

Lue lisää Aaltolan arviosta tästä jutusta!

Kello 19.16: Presidentti Trump on saanut kännykkänsä auki Air Force Onessa. Aiheena twiitissä ei kuitenkaan ole Putinin tapaaminen vaan Pohjois-Korea, jossa Trumpin mukaan ei ole ammuttu yhtään ohjusta 9 kuukauteen. Trump kummastelee, mikseivät "valemediat" kerro näistä asioista.

Kello 18.55: MTV seuraa herkeämättä Helsingissä järjestettävää Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien maanantain tapaamista nettisivuillaan sekä useilla erikoislähetyksillä televisiossa MTV3-kanavalla.

Kello 18.39: CBS:n kirjeenvaihtaja otti kuvan presidenttiparista nousemassa koneeseen Skotlannissa sateenvarjon alla. Helsingissä ei tarvita sateenvarjoa, aurinkovarjolle on sen sijaan käyttöä huomenna, kun Helsinkiä myöten on 30 astetta lämmintä.

Kello 18.28: Helsingin Sanomien Anu Nousiainen tarjoaa twiitissään muistipalan sadan vuoden takaa.

Presidentinlinnan edustalla tv-kamerat ovat valmiina huipputapaamiseen. Samalta paikalta lastattiin sisällissodan punavankeja Suomenlinnan vankileireille tasan sata vuotta sitten.

Kello 18.21: Vahvistus AP:n Valkoisen talon toimittajalta: Presidentti Trump on koneessa, jonka suuntana on Helsinki.

Kello 18.11: STT kertoo muun muassa Kalevan sivuilla, että Suomessa Hornetit ovat nousseet lentoon samalla, kun presidentti Trumpin Air Force One lähti Skotlannista kohti Suomea.

Kello 18: Seuraa suoraa lähetystä Trumpin lähdöstä kohti Suomea!

Kello 17.30: Presidentti Trumpin autosaattue on matkalla kohti Turnbullin lentokenttää, kertoo uutistoimisto AP. Presidentin Air Force -koneen odotetaan laskeutuvan Helsinki-Vantaalle kello 21 Suomen aikaa.

Kello 16.12: Helsingin poliisi kertoo laskeneensa ohjelmiston avulla ihmisten määrän Senaatintorilta: 2135. Osa on mielenosoittajia, osa turisteja.

Kello 14.52: Helsinki Calling -mielenilmauksessa nähtiin värikkäitä ja mielikuvituksellisia kylttejä sekä viestejä:

Kello 14.50: Narinkkatorille Trumpin tukimielenosoitukseen kokoontui viitisenkymmentä ihmistä, pääosin perussuomalaisia nuoria ja Soldiers of Odin -katupartioiden jäseniä.

Kello 14.17: Poliisin uusimman arvion mukaan mielenosoituksessa on Senaatintorilla 2500 ihmistä, joista osa turisteja.

Kello 14.07: Kansainvälinen media on kriittisenä mielenosoituksen laajuuden suhteen. MSNBC pitää mielenosoitusta ennemminkin kesäfestivaalina.

Järjestäjien toivomasta 10 000 jäätäneen myös kauas.

Kello 14.06: Seuraa tästä artikkelista suoraa lähetystä Helsinki Calling -mielenosoituksesta alkaen kello 14.10.

Kello 13.53: Trumpin golfkentän yllä perjantaina riippuliitimellä lennellyt mies on pidätetty, Skotlannin poliisi kertoo uutistoimisto Reutersille. Mies osoitti riippuliitimellä mieltä ympäristöjärjestön nimissä.

Kello 13.47: Helsingissä järjestetään sunnuntaina ja maanantaina toistakymmentä mielenosoitusta Trump-Putin-tapaamisen takia. Tänään ainakin yksi mielenilmaus keskittyy Trumpin tukemiseen. Perussuomalaiset nuoret ovat sonnustautuneet Amerikan väreihin Kampin Narinkkatorilla.

Kello 13.36: Helsingin Sanomien päätoimittajan Kaius Niemen mukaan lehti haluaa muistuttaa Trumpia ja Putinia lehdistönvapauden merkityksestä. Lentokentältä kokouspaikalle on 300 ulkomainokseen valittu aiheeseen sopivia Helsingin Sanomien uutisotsikoita vuosilta 2000–2018.

Kello 13.34: 

Kello 13.28: Mielenosoitus ei ole pysäyttänyt julkista liikennettä Helsingin keskustassa, Politico-lehden toimittaja raportoi.

Kello 13.26: Trump on kertonut uutiskanava CBS:n haastattelussa, että hän ei odota ihmeitä Putinin tapaamisesta.

– En odota suuria. Minulla on matalat odotukset, Trump toisteli.

Kello 13.22: Mielenosoitusta seuraavan MTV Uutisten toimittajan mukaan marssi on sujunut erittäin rauhallisesti. Muutamia ilmastonmuutoksen vastaisia ja lehdistönvapautta tukevia iskulauseita on kuultu.

Kello 13.17: Helsingin Sanomat kampanjoi Helsingin keskustassa näyttävästi lehdistönvapauden puolesta. Lehden valtaisat valomainokset on kirjoitettu suoraan Trumpille ja Putinille englanniksi ja venäjäksi.

Kello 13.15: Yksi toimittajista, Helsingissä asuva Politico-lehteen Pohjois-Euroopan asioista kirjoittava Reid Standish on jo bongannut yleisön joukosta suoria viestejä Trumpille.

Julkisen liikenteen pysäkkien mainoksissa Trumpia muistutetaan hänen lausunnoistaan, joiden mukaan media on kansan vihollinen.

Kello 13.13: Mielenosoittajia on siis ainakin mielenosoituksen aluksi suurin piirtein yhtä paljon kuin tapaamiseen on akkreditoitunut median edustajia ympäri maailmaa. Muun muassa CNN ja BBC lähettävät suoraa lähetystä sekä erikoislähetyksiään Helsingin ydinkeskustasta tiistaihin asti.

Kello 13.06: Helsingin poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen on sen alussa osallistunut noin 1500 ihmistä. Mielenosoitus on parhaillaan matkalla kohti Senaatintoria.

Kello 12.59: Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pelaa yhä golfia Skotlannin Turnberryssä, mutta Helsingissä vierailun valmistelut ovat loppusuoralla.

Kaisaniemen puistoon on kokoontunut arviolta tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltä Helsinki Calling -nimiseen mielenosoitukseen ihmisoikeuksien puolesta. Helsingin poliisin mukaan luvassa on liikennepysähdyksiä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.