Max Verstappen nousi F1-suuruuksien joukkoon – mestaruuteen liittyvä erityispiirre muistuttaa Keke Rosbergista

Red Bullin Max Verstappen varmisti F1-maailmanmestaruuden lauantai-illan sprinttikisassa Dohassa Qatarissa. Verstappenista tuli vasta viides kolme peräkkäistä mestaruutta voittanut kuljettaja.

Verstappenin mestaruus varmistui, kun tallikaveri Sergio Perez joutui keskeyttämään kolaroituaan Esteban Oconin kanssa. Verstappen ajoi sprinttikisassa kakkoseksi Oscar Pistarin jälkeen, mikä olisi sekin riittänyt maailmanmestaruuden varmistamiseen, vaikka Perez olisi päässyt maaliin saakka.

– Fantastinen tunne. On ollut huikea vuosi, paljon upeita kisoja. Tunnen oloni todella ylpeäksi, olen ylpeä tiimistäni. On upeaa olla mukana tuollaisessa joukossa, Verstappen sanoi kisan tauottua Viaplayn lähetyksessä.

Tallipäällikkö Christian Horner kertoi luetelleensa sprinttikisan jälkeen Verstappenille nimiä, joiden joukkoon hollantilaistähti lauantaina nousi. 

Ennen Verstappenia kolmeen maailmanmestaruuteen ovat pystyneet Ayrton Senna, Nelson Piquet, Niki Lauda, Jackie Stewart ja Jack Brabham. Sebastian Vettelillä ja Alain Prostilla mestaruuksia on neljä, Juan Manuel Fangiolla viisi ja Michael Schumacherilla ja Lewis Hamiltonilla seitsemän.

Kolmesti peräkkäin mestaruuden ovat ennen Verstappenia voittaneet vain Fangio, Schumacher, Vettel ja Hamilton.

– Hän on nyt parhaista parhaiden joukossa, Horner sanoi.

Suuriin juhliin Red Bullilla ei vielä lauantaina ole aikaa. Sunnuntaina ajetaan Qatarin osakilpailu ja kautta on vielä senkin jälkeen jäljellä viiden kisan verran.

– Taidan ottaa muutaman alkoholittoman juoman illalla, koska huomenna on kisa, Horner myhäili.

Poikkeuksellisen Verstappenin kolmannesta mestaruudesta tekee se, että titteli varmistui lauantaipäivänä. Tämän mahdollisti vuonna 2021 sarjassa esitelty sprinttikisaformaatti. Ennen Verstappenia mestaruus on nykyisen normaalin kisapäivän eli sunnuntain sijaan varmistunut viidesti lauantaina F1:n 73-vuotisessa historiassa.

Lauantaina mestaruutta ovat juhlineet Fangio vuonna 1955, Brabham vuonna 1959, Graham Hill vuonna 1962, Piquet vuosina 1981 ja 1983 sekä Keke Rosberg vuonna 1982.

Lue myös:

    Uusimmat