MTV selvitti ministerien ulkomaanmatkat: Hintalappu satoja tuhansia euroja

Toukokuussa alkaneella ministerikaudella 14 hallituksen ministeriä ovat tehneet yhteensä noin 110 ulkomaan matkaa.

Ministeriöistä saatujen tietojen mukaan ministerien reittilennot ovat kustantaneet toukokuun lopussa alkaneella ministerikaudella joulukuuhun mennessä yhteensä yli 190 000 euroa.

Ministerien yksityiskoneilla ja puolustusvoimien koneilla tekemät lennot ovat ministeriöiden mukaan maksaneet yhteensä noin 400 000 euroa.


Yksityislentojen osalta summa sisältää koko ministereiden mukana olleiden delegaatioiden kulut, ei pelkästään ministerin.

Osa lentojen hinnoista on arvioita, sillä joidenkin matkojen osalta laskutukset ovat vielä kesken, kerrotaan ministeriöistä.

Lopullinen lähes 600 000 euroa ei kuitenkaan jää kokonaan ministeriöiden maksettavaksi. Iso osa lennoista liittyy erilaisiin EU-kokouksiin, joiden matkat EU-neuvosto korvaa ministeriöille täysimääräisesti tai osittain.



matkojen lukumääräreittilentojen matkakohtainen keskihinta
ulkoasiainministeriTimo Soini (ps.)16      3 128,11  
valtiovarainministeriAlexander Stubb (kok.)13      2 198,44  
pääministeriJuha Sipilä (kesk.)13 4156,81 (ainoastaan yhdet reittilennot) 
maatalous- ja ympäristöministeriKimmo Tiilikainen (kesk.)12      2 635,08  
ulkomaankauppa- ja kehitysministeriLenita Toivakka (kok.)10      4 195,38  
sisäministeriPetteri Orpo (kok.)10      2 873,47  
liikenne- ja viestintäministeriAnne Berner (kesk.)7      1 331,54  
oikeus- ja työministeriJari Lindström (ps.)7      1 231,84  
puolustusministeriöJussi Niinistö (ps.)7         959,17  
elinkeinoministeriOlli Rehn (kesk.)7      1 614,96  
opetus- ja kulttuuriministeriSanni Grahn-Laasonen (kok.)6       869,67  
perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.)2      1 012,72  
kunta- ja uudistusministeriAnu Vehviläinen (kesk.)1         717,41  
sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä(ps.)0 - 

Eniten ministereistä on matkustanut ulkoministeri Timo Soini (ps.). Hän on tehnyt toukokuun lopulta joulukuun alkuun yhteensä 16 ulkomaanmatkaa ja vieraillut 12 eri maassa. Se tarkoittaa keskimäärin noin 2,5 matkaa kuukaudessa.

Ulkoministerin jälkeen seuraavaksi eniten ulkomaanmatkoja on kertynyt pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok.) sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.).

Sipilä ja Stubb ovat matkustaneet ulkomaille joulukuuhun mennessä 13 kertaa, Tiilikainen 12 kertaa. 

Sipilä on matkoillaan käynyt kahdeksassa eri maassa, Stubb viidessä ja Tiilikainen kuudessa.

Iso osa EU-matkoja

Soinin matkojen määrä ei ole yllätys, sillä ulkoministerin tehtävät vaativat usein muiden maiden päättäjien tapaamista. Soini onkin EU-kokousten lisäksi käynyt ulkoministerin vierailulla Ruotsissa, Virossa, Norjassa, Liettuassa ja Saksassa. 

Sen lisäksi hän esimerkiksi osallistui presidentti Sauli Niinistön valtiovierailulle Indonesiaan loka-marraskuun vaihteessa. Soini on matkustanut myös kahdesti Yhdysvaltoihin, Arktiseen huippukokoukseen sekä YK:n yleiskokoukseen.

Yli puolet Sipilän, Stubbin ja Tiilikaisen matkoista on suuntautunut erilaisiin EU-kokouksiin. Niiden lisäksi pääministeri Sipilä on muun muassa vieraillut Libanonissa tutustumassa YK:n rauhanturvaoperaatioon. 

Stubb sen sijaan on EU-matkojen ohella osallistunut ministerinä muun muassa Bilderberg-kokoukseen Itävallassa. Tiilikainen puolestaan osallistui muun muassa YK:n yleiskokouksen yhteydessä Yhdysvalloissa järjestettyyn ympäristökokoukseen.

Yksityiskoneista isot laskut

Pääministeri Sipilä on joutunut turvautumaan yksityiskoneeseen selkeästi muita ministereitä useammin.

Yksityiskonetta käytetään esimerkiksi silloin, kun kokoukset järjestetään niin lyhyellä varoitusajalla, että sopivia reittilentoja on vaikeaa saada.

Sipilä on lentänyt yksityislennoilla yhdeksän kertaa ja puolustusvoimien kuljetuskoneella kolmesti. Hän on matkustanut vain yhdellä ulkomaan reissullaan koko matkan reittilennoilla. 

Sipilän yksityislentojen hintahaitari on ollut noin 28 000 eurosta 40 500 euroon ja mukana kulkeneen delegaation koko ollut 7–11 henkeä. 

Marraskuun viimeisenä päivänä Sipilä joutui lentämään henkilökohtaiselta matkaltaan suoraan EU-valtioiden päämiesten ja Turkin väliseen kokoukseen Brysseliin. Sipilän lento maksoi 7400 euroa, mutta sen enempää valtioneuvoston kansliasta ei suostuta turvallisuussyistä paljastamaan.

Esimerkiksi sitä, mistä Sipilä Brysseliin lensi tai tehtiinkö lento yksityiskoneella vai reittilennolla, ei kansliasta kommentoida. 

Johtava matkahallintoasiantuntija Tarja Tikkanen valtioneuvoston kansliasta vakuuttaa, että lennot toteutetaan aina tarkoituksenmukaisin järjestelyin.

– Esimerkiksi kun kesällä oli pahimmat kriisit päällä, Brysselin kokouksia tuli vuorokauden tai parin varoitusajalla. Silloin yksityiskone on usein tarkoituksenmukaisin vaihtoehto, Tikkanen sanoo.

Pääministerin mukana kulkee myös iso delegaatio. Tikkanen muistuttaa, että pääministerin lisäksi on pystyttävä huomioimaan myös delegaation jäsenten aikataulut.

– Delegaation jäsenet ovat todella kiireisiä. Täytyy huomioida, että aikakin on rahaa, vaikka se ei näy suoraan matkalaskuissa.

Ulkoministeri Soini on käyttänyt kuudestatoista ulkomaanmatkastaan neljällä yksityiskonetta, lopuilla reittilentoja. Tilauslennoilla on matkustanut 4-9 henkilön seurue ja niiden hinnat ovat vaihdelleet noin 25 000 eurosta noin 34 000 euroon. 

Sekä Sipilän että Soinin yksityiskoneen käyttö on liittynyt pääasiassa EU-kokouksiin, jolloin EU on korvannut lennon kokonaan tai osittain.

Stubb lentänyt armeijan koneilla

Valtiovarainministeri ei ole lentänyt kertaakaan yksityiskoneella, mutta sen sijaan hän on käyttänyt viidesti puolustusvoimien Learjet-konetta. 

Puolustusvoimat laskuttavat koneidensa käytön kerran vuodessa, joten lentojen lopullista hintaa ei valtiovarainministeriöstä osata vielä sanoa. Ministeriön talouspäällikkö Jan Holmberg kuitenkin vakuuttaa, että puolustusvoimien koneiden käyttö tulee reippaasti yksityiskonetta halvemmaksi.

– Puolustusvoimien koneen käytöstä valtiovarainministeriötä veloitetaan noin 200 euroa per lento per henkilö, joten se tulee halvaksi, Holmberg sanoo.

Muista ministereistä erikoislentoja ovat käyttäneet puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.).

Niinistö on lentänyt puolustusvoimien koneella kahdesti. Kesäkuussa Niinistö lensi armeijan koneella tapaamaan Ruotsin ja Viron puolustusministereitä ensin Tukholmaan ja sitten Tallinnaan. Syyskuussa puolustusvoimat kyyditsi hänet Luxemburgiin EU:n epäviralliseen puolustusministerikokoukseen.

Toivakka on käyttänyt tilauslentoa kahdesti. Ensimmäisellä kerralla kyseessä oli suomalaisten yritysten kansainvälistymistä edistävän Team Finland -verkoston matka, jonka kulut jaettiin ministeriön ja yrittäjien kesken. Toisella kerralla Toivakka osallistui ulkoministeri Soinin tilauslennolle.

Tuhansien eurojen reittilentoja

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan reittilennot ovat olleet ministereistä kalleimmat. Hänen matkakohtaiset reittilentonsa ovat maksaneet keskimäärin lähes 4200 euroa.

Toivakka on lentänyt reittilennoilla koko matkan käyttämättä yksityislentoja kymmenellä ulkomaanmatkallaan.

Seuraavaksi kalleimmat reittilennot ovat olleet ulkoministeri Timo Soinilla, keskimäärin 3100 euroa. Soini on lentänyt koko matkan reittilennoilla kaksitoista kertaa.

Sekä Soini että Toivakka ovat matkustaneet lähes poikkeuksetta business-luokassa. Toivakka on lentänyt halvemmassa economy-luokassa ainoastaan kerran, ja silloinkin vain osan matkasta. Kyseessä oli matka Jordaniaan tutustumaan pakolaistilanteeseen ja Syyrian konfliktiin.

Soinin osalta ainoat economy-luokan lennot olivat Indonesian reissulla, jolloin hänkin lensi vain osan matkasta halvimmassa luokassa.

Myös muut ministerit ovat lentäneet ahkerasti business-luokassa. Esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on lentänyt kerran seitsemästä lennostaan economy-luokassa.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä, maa- ja metsätalousministeriöstä sekä sisäministeriöstä ei toimitettu tarkkaa matkustusluokan erittelyä MTV Uutisten pyynnöstä huolimatta, vaan todettiin matkoilla käytettävän tarkoituksenmukaista matkustusluokkaa, joka kuitenkin on usein business-luokka.

Soinin ja Toivakan lentojen hintoja onkin nostanut enemmän se, että matkakohteet ovat olleet kaukana kuin se, että matkustusluokka on ollut business. Esimerkiksi Toivakan lennot New Yorkiin Yhdysvaltoihin maksoivat syyskuussa noin 8000 euroa ja Etiopiaan heinäkuussa 8200 euroa.

Soinilla keskiarvoa taasen nostavat muun muassa elo-syyskuun vaihteen yhdistelmälennot Suomesta Anchorageen, Yhdysvaltoihin, Yhdysvalloista Kööpenhaminaan Tanskaan ja Tanskasta Suomeen. Matkan lennot maksoivat yhteensä yli 11 000 euroa.

Ainoastaan turistiluokan lentoja

Halvimmat matkakohtaiset reittilennot ovat olleet kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisellä (kesk.), opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosella (kok.) ja puolustusministeri Jussi Niinistöllä.

Vehviläinen on tosin matkustanut ulkomaille vain kerran. Elokuussa hän matkusti Ruotsiin pohjoismaisten kuntaministerien kokoukseen, jonne hänen lentonsa maksoivat reilut 700 euroa.

Niinistö sen sijaan on matkustanut ulkomaille seitsemän kertaa, joista reittilentoja on ollut viisi, ja Grahn-Laasonen kuusi kertaa, joista kaikki ovat olleet reittilentoja.

Heistä molemmat ovat lentäneet kaikki reittilentonsa edullisimmassa economy-luokassa. Niinistön reittilennot ovat maksaneet keskimäärin yhdellä matkalla noin 950 euroa ja Grahn-Laasosen lennot noin 870 euroa per matka.

Ministerien lentoja on tarkasteltu välillä 29.5.–30.11.2015. Joulukuu ei suinkaan rauhoita ministerien ulkomaanmatkailua, mutta ministeriöt eivät voi kertoa tietoa tulevista matkoista turvallisuussyistä.

Lue myös:

    Uusimmat