MTV Raahessa: Kavereille kaksoismurhasta syytetty mies oli mukava, kunnes kaikki muuttui kaksi vuotta sitten – "Tuli pakokauhu ja turvaton olo"

Syytetään murhista ja hiv:n levittämisestä 2:10

Raahen kaksoismurhasta ja hi-viruksen levittämisestä syytetyn 43-vuotiaan miehen tuttavien mukaan mies muuttui pari vuotta ennen henkirikoksia merkittävällä tavalla. Miestä syytetään 25-vuotiaan naisen ja äitinsä murhista, jotka tapahtuivat viime syyskuussa Raahessa.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa kuultiin tänään todistajina miehen tunteneita tai tienneitä naisia.

44-vuotias nainen tutustui syytettyyn mieheen vuonna 1997, kun he molemmat työskentelivät Nokia Networksilla Oulussa.

– Olimme aina puhtaasti kavereita. Joskus kävimme toistemme luona kylässä, mutta välillä kului pitkiäkin aikoja, että emme tavanneet, nainen kertoi.

Käytös muuttui täysin

Kaverukset eivät tavanneet toisiaan kymmeneen vuoteen, kunnes he kohtasivat taas muutama vuosi sitten sattumalta. Molemmat olivat muuttaneet Oulusta Raaheen.

– Välillä viestittelimme ja kävimme kahvilla tai baarissa. En tuntenut hänen vaimoaan, nainen kertoi.

Todistaja kuvaili 43-vuotiasta miestä erittäin mukavaksi, rauhalliseksi ja luotettavaksi kaveriksi. Kunnes tilanne muuttui loppuvuodesta 2016.

– Silloin huomasin hänen muuttuneen täysin. Kävin hänen luonaan kahvilla viimeisen kerran marraskuussa 2016, kun tapasimme sattumalta kaupungilla. Hän oli hirveän hermostunut, kireä ja ärtynyt. Hänellä oli paljon asioita mielessään, jotka vaivasivat häntä.

Poisti Facebook-kavereista

Nainen tunsi olonsa epämiellyttäväksi miehen seurassa. Niinpä hän lähtikin tämän luota melko nopeasti pois.

– Minulle tuli vähän pakokauhu ja turvattomuuden tunne. En pelännyt, mutta koin tarpeelliseksi lähteä, koska tuli tunne, etten tiedä vaikka hän tekisi jotain.

Pari viikkoa tämän jälkeen mies poisti naisen Facebook-kavereistaan. Nainen huomasi tämän ja kysyi mieheltä syytä tähän.

– Mies vastasi, että hän ei ole 20:een vuoteen saanut minulta. Loukkaannuin siitä, koska olimme aina olleet vain kavereita emmekä mitään muuta. Siihen loppui meidän kaveruus, nainen kertoi oikeudessa.

Nainen arveli, että miehelle oli jäänyt jonkinlainen haavekuva 20 vuoden takaisesta ajasta, koska mies lähetti hänelle viestin, jossa muisteli hänen päällään ollutta mekkoa ja hänen kävelytyyliään.

– Aiemmin hän oli hirveän rauhallinen, mukava ja empaattinen. Se oli ihan täysi muutos hänen käytöksessään. Minusta tuntui, että hänelle oli kasautunut liikaa asioita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kertoi vaikeasta äitisuhteestaan

Naiselle mies kertoi myös vaikeasta suhteesta äitiinsä. Miestä syytetään 65-vuotiaan äitinsä murhasta. Henkirikos tapahtui vuosi sitten syyskuussa Raahessa.

– Hän sanoi minulle jollakin viimeisistä tapaamisistamme, että hän vihaa kaikkia ihmisiä, että oikeastaan hän vihaa minuakin. Otin sen huumorilla.

Viimeisen kerran nainen näki miestä kaupungilla viime kesäkuussa, kolme kuukautta ennen henkirikoksia.

– Olin vieläkin loukkaantunut hänelle enkä halunnut jutella hänen kanssaan. Sanoin sen hänelle ja hän huusi perääni, ettei hänkään halua jutella kanssani.

Mies toivoi lapsia vaimonsa kanssa

Toisena todistajana kuultu nainen oli syytetyn miehen kanssa samassa työpaikassa runsaat 10 vuotta sitten.

Nainen ystävystyi miehen kanssa ja kävi lastensa kanssa kylässä tämän luona. Nainen tiesi miehen ja tämän vaimon toivoneen lapsia, mutta niitä he eivät saaneet.

– Mielestäni heillä oli enemmän ystävälliset välit kuin normaalit avioparin välit. Hänen vaimonsa oli myös minun ystäväni. Kun he erosivat, niin en ollut miehen kanssa enää niin paljon tekemisissä, todistaja kertoi.

Avioeron jälkeen miehellä oli ainakin yksi seurustelukumppani.

– Mies ei suhtaunut ex-vaimoonsa hyvin eron jälkeen. Hän kertoi, että avioliitto ei ollut kovin seesteinen ja heillä oli vaikeaa. En usko, että suhteessa oli fyysistä väkivaltaa, mutta henkistä kylläkin, koska mies oli niin voimakas persoona, entinen työkaveri kertoi.

Todistajan mukaan mies oli häntä kohtaan aina avoin, ystävällinen, kiltti ja auttavainen. Viimeisen parin vuoden aikana mies kuitenkin muuttui.

– Hänen käytöksensä ja luonteensa muuttui sulkeutuneeksi ja vihaiseksi. Sen huomasi elekielestä ja äänensävystä, nainen luonnehti.

Naisen mukaan mies oli erakoitunut eikä hänellä ollut paljon ystäviä.

– Hän nosti itsensä muiden yläpuolelle ja eli omassa maailmassaan.

Huoritteli naisia

Oikeudessa kuultiin todistajana myös raahelaisen ravintolan tarjoilijaa, joka tuntee murhista syytetyn miehen asiakkaana.

Mies oli tuttu näky Raahen ravintoloissa ja baareissa.

– Kun työskentelin yökerhossa, hän kävi siellä aina yksin ja oli hyvin sulkeutunut. Välillä hän oli vähän aggressiivinen ja saattoi huoritella naispuolista henkilökuntaa. Hän oli yleensä hiljainen, mutta välillä oli kausia, kun hän puhui vähän enemmän, todistaja kuvaili.

Naisen mukaan mies ei nimitellyt miespuolisia työntekijöitä samalla tavalla kuin naisia.

Käytöksestään huolimatta miestä ei koskaan tarvinnut heittää ulos ravintolasta, vaan hän lähti aina itse.

Oikeudenkäynnissä ilmeni eilen, että mies koki naisvihaa ja halveksi naisia. Syytetty mies ei ole itse paikalla oikeudessa, vaan hän seuraa istuntoa videoyhteyden välityksellä Turun psykiatrisesta vankisairaalasta.

Lue myös:

    Uusimmat