MTV paikalla: Juhlakansa repesi riemunhuutoihin aamuyhdeksältä, kun väkevät lyötiin tiskiin – helsinkiläisravintola tarjoili alkoholia läpi yön

Kaljahanat aukesivat heti yhdeksältä - ravintolan asiakkaat repesivät suosionosoituksiin 0:19

Kello lyö puoli kahdeksan aamulla ja Helsingissä sijaitsevassa ravintolassa käy kepeä puheensorina. Takana on jokseenkin historiallinen yö, kun ajatellaan Suomen alkoholipolitiikkaa.

VIDEOLLA: Tällainen meno ravintola Populuksessa oli heti aamuyhdeksältä, kun vahvempia juomia alettiin jälleen tarjoilla.

Kyseessä on karaokeravintola Populuksen ensimmäinen lähes vuorokauden kestänyt aukiolokokeilu. Väkeä ravintolassa on riittänyt jopa enemmän kuin osattiin kuvitella.

Eräs asiakas hakee tiskiltä 2,6-prosenttista lonkeroa eli niin sanottua limuviinaa. Aamutuimaan mukaan lähtee myös ykkösolut. Osa asiakkaista ei enää alkoholia kaipaa, vaan suuhun kaadetaan vettä ja kahvia, miksei myös appelsiinimehua.

Ennen aamuyhdeksää vahvempaa juomaa on muutenkin turha haikailla.

Asiakkaat uteliaina

Koko kokeilu juontaa juurensa paljon puhuttuun alkoholilainsäädännön uudistukseen, joka astui voimaan maaliskuun alussa. Uusi laki antaa enemmän vapauksia sekä kaupoille että ravintoloille, mutta myös asiakkaille.

Varta vasten Populuksen erikoisvuorokauteen suunnannut helsinkiläinen juhlija Tuomas siemailee hieman ennen aamukahdeksaa kahvia ja vettä. Hän toteaa, että aamua on odotettu jo kovasti.

– Yhdeksältä pitäisi lähteä rullaamaan, mies virnistää ja viittaa vahvempien juomien myynnin aloitukseen.

Ensimmäisen yön jälkeen mies toteaa, että uudistus on hänen mielestään hyvä.

– Tämä baari on pistetty joskus 70 vuotta sitten pystyyn ja voisin sanoa, että tämä on ihan hyvä uudistus mun mielestä.

Katja sen sijaan löysi Populukseen osittain sattuman kautta. Hän kurvasi taksilla pihaan kuljettajan vinkin perusteella. Mukana oli neljä ystävää.

– En ole ollut täällä koko iltaa, vaan tulimme vain poikkeamaan täällä aamutuimaan, helsinkiläisnainen hymyilee.

– Täällä on oikein mukavaa. Minulla on kolme rakasta ystävää mukana. Yllätti, että täällä on näinkin paljon ihmisiä!

"Ei jatkoon!"

Ravintolan ylätasanteella sijaitsevaan pöytään nojailee parikymppisten nuorten seurue. Sukulaisten paheksuvilta katseilta välttyäkseen porukka haluaa pysyä nimettömänä.

Yksi asia tätä porukkaa kismittää: Aamuneljästä yhdeksään myytävä limuviina ei ole ollut heidän mieleen.

– Ei jatkoon! Totta kai tämä maistuu nyt, mutta ei jatkoon mene, 21-vuotias mies tuumailee ja pohtii kotiin lähtöä.

"Välillä talo ihan täynnä"

Asiakkaita ravintolassa vastaanottaa portsari Nico Rumbin. Hän kertoo, että ensimmäinen kokeiluvuorokausi on ylittänyt kaikki odotukset.

– Hyväntuulista asiakaskuntaa, porukka ollut mielenkiintoisilla fiiliksillä, miten konsepti toimii. Ylipäätään ollut kokonaisvaltaisen hyvä kokemus, mies tuumailee valvotun yön jälkeen.

Rumbin arvioi, että asiakkaita vuorokauden aikana on käynyt satoja, jopa 500.

– Välillä talo ollut ihan täynnä, välillä on sitten ollut vähän väljempää, Rumbin arvioi asiakasvirtaa.

Ravintola Populus oli ensimmäistä kertaa auki vuorokauden ympäri -"Tästä on hyvä jatkaa" 1:41

Mites pilkun laita?

Jos palataan vielä hetkeksi aamuöisiin tunnelmiin, kiinnostaa tietää, miten perinteisen pilkun käy, kun ravintola ei sulkeudukaan.

Rumbin toteaa, että pilkku tarkoittaa enää oikeastaan vahvempien alkoholijuomien myymisen lopettamista.

– Siinä mielessä pilkkua ei tule, mitä sillä on yleensä tarkoitettu, että pilkun jälkeen on puoli tuntia aikaa poistua. Tällä hetkellä poistua ei tarvitse ollenkaan, vaan pilkulla merkitään sitä, että nyt loppui yli 2,8 prosenttisten alkoholijuomien myynti.

Odotettu tapahtuma

Populuksen omistavan Service Restaurantin ravintolatoimen päällikkö Kreeta Kontio kertoo, että idea kokeiluun syntyi joulukuussa, kun alkoholilain vapautuminen oli paljon esillä.

– Ei sitä joulukuussa tiennyt, että tämä voisi olla näin suosittu. Mielestäni asiakkaat ovat ottaneet tämän todella hyvin ja ehkä tälle oli nyt tarve. Ihmiset haluavat seurustella toistensa kanssa enemmän ja myös baari-iltojen jälkeen.

Kontio kertoo, että monet ihmiset saattavat haluta myös kokeilla rajojaan, sitä, että jaksavatko he juhlia aamuun asti.

Ja sitten asiaan, väkevät tiskiin!

Kello rientää minuutti minuutilta eteenpäin ja viisari lähestyy aamuyhdeksää, jolloin vahvempia alkoholijuomia voidaan lain mukaan myydä. Innokkaimmat asiakkaat suuntaavat jo tiskin taakse.

Vahvistuksia lisätään myös tiskin toiselle puolen ja tarjoilijoita saapuu taukotiloista auttamaan työrupeamassa. Kello lyö yhdeksän ja tunnelma sähköistyy innokkaaksi.

– Hyvää huomenta! Kello on yhdeksän ja viinahanat aukeavat, kajauttaa tarjoilija mikrofoniin. Populuksen asiakkaat huutavat riemusta ja pian tiskille kertyykin pienimuotoinen jono.

Pitkän yön jälkeen asiakkaat tilaavat vahvempaa kaljaa ja lonkeroita, drinkkejä sekä väkevämpiä juomia.

Lue myös:

    Uusimmat