Mainos

MTV:n vaaliasiantuntija ohjeistaa: Mieti ennen kaikkea puoluetta

MTV Uutisten vaaliasiantuntija uskoo, että äänestysprosentti eurovaaleissa jää 40 prosentin paikkeille. Ennakkoäänestyksessä äänestysprosentti jäi pienemmäksi kuin viime vaaleissa eli 17,1:een prosenttiin.

– Eilinen oli kuitenkin vilkas äänestyspäivä eli ennakkoäänestämisessä saatiin loppukiri. Ehkä se kertoo siitä, että ihmiset vielä miettivät ratkaisujaan. Kokonaisuudessa on mahdollisuuksia 40 prosenttiin, mutta ei kovin paljon yli. Sinne se valitettavasti jää, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Hänen mukaansa ennen vaaleja eliitin keskuudessa oli ajatus, että tänä vuonna vaalit vetäisivät kansan äänestyspaikoille.

– Luultiin, että vaalit kiinnostaisivat, mutta eliitin odotukset eivät toteudu äänestysprosentin mukaan. Nythän on todella paljon ehdolla istuvia ministereitä ja kansanedustajia. En tiedä, kertooko se siitä, että ollaan kyllästytty kotimaan politiikkaan vai jostain henkilökohtaisesta ambitiosta.

Alhaisesta äänestysinnosta ovat perinteisesti hyötyneet kokoomus ja RKP.

– Perinteisesti hyötyjä on ollut RKP, koska heidän paikkansa on kiikun kaakun. Toinen hyötyjä on kokoomus, koska heidän kannattajansa lähtevät liikkelle yleensä varmemmin kuin muiden puolueiden. Häviäjiä ovat sitten perinteisesti perussuomalaiset ja SDP.

Ehdokastaan yhä miettiviä Grönlund muistuttaa siitä, että eurovaalit ovat ennen kaikkea puoluevaalit.

– Suomalaisen vaalijärjestelmän hyve ja pahe on se, että täytyy valita sekä ehdokas että puolue. Puolueelle annetut äänet lasketaan yhteen, eli kannattaa miettiä ehdokkaan lisäksi hänen puoluettaan. Tuntemattomilla ei valitettavasti ole kovinkaan paljon sanansijaa näissä vaaleissa.

MTV Uutiset järjestää tänä iltana eurovaalitentin, johon osallistuvat vaalien kaksitoista ”kuuminta” ehdokasta.

MTV3-kanavalla käytävää keskustelua voi seurata myös MTV Uutisten nettisivuilla. Lähetys alkaa klo 20.05. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.