MTV:n vaaliasiantuntija kummastelee turvallisuuskeskustelun puuttumista vaaleissa: "Mehän saatetaan olla ensi viikolla Natossa"

Zyskowicz pahoinpideltiin kampanjoidessa, äänenpainot kovenivat vaalitenteissä – näin alkaa viimeinen vaaliviikko 17:12
Video: Zyskowicz pahoinpideltiin kampanjoidessa, äänenpainot kovenivat vaalitenteissä – näin alkaa viimeinen vaaliviikko.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on jatkunut vilkkaampana kuin neljän vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa.

Tänään iltapäivään mennessä jo lähes 24 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista eli lähes joka neljäs on käynyt äänestämässä.
Ääniä on nyt annettu yhteensä miljoona.

Kampanjointia on varjostanut eilinen välikohtaus Helsingin Itäkeskuksessa, kun kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz joutui pahoinpitelyn kohteeksi.

Näin kansanedustaja Ben Zyskowicz kommentoi häneen kohdistunutta pahoinpitelyä – hyökkäys tallentui videolle 3:55
Zyskowicz kommentoi häneen kohdistunutta pahoinpitelyä tuoreeltaan MTV Uutisille lauantaina.

MTV:n vaaliasiantuntija Jari Korkki toteaa, että yksittäisen tapauksen näkökulmasta on vaikea päätellä, että onko poliittinen ilmapiiri muuttunut uhkaavammaksi viime vuosina.

– Pitää muistaa, että myös viime vaaleissa oli tällainen tapaus, kun ulkoministeri Timo Soinin kimppuun käytiin Tikkurilassa. Vaikka Soini ei itse ollut ehdolla, niin hän oli kuitenkin siellä kampanjoimassa.

Korkin mukaan yleisellä tasolla ainakin sosiaalisessa mediassa ilmapiiri on kiristynyt ja äänenpainot koventuneet.

– Varsin epämiellyttävää kielenkäyttöä on tämänkin tapauksen tiimoilta käytetty. Kai se on todettava, että jotakin pimeitä puolia meistä tämä sosiaalisen median tai epäsosiaalisen median keskustelu saa pintaan.

Korkki muistuttaa, että yksittäisten tapauksien perusteella on vaarallista lähteä tekemään tässä vaiheessa yleisempiä johtopäätöksiä.

"Ennakkoäänestyksen vilkkaus ei tarkoita lopullista vaalivilkkautta"

Ennakkoäänestys on jatkunut viime eduskuntavaaleihin verrattuna vilkkaampana. Korkin mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, että nyt olisi tulossa erityisen vilkkaat vaalit.

– Meillähän on viime vaaleissa jo pidemmän aikaa käynyt niin, että ennakkoäänestyksen suosio on koko ajan kasvanut ja siitä syystä on loogista, että ennakkoäänestys on aina kerta kerralta vilkkaampaa.

Korkki toteaa toivoneensa itse, että vaaleissa viimeisen viikon aikana keskustelu taloudesta menisi konkreettisempaan suuntaan.

– On ihan selvää, että valtion velkaantuminen ja kymmenet miljardit ovat tärkeitä, mutta ne ovat aika vaikeita hahmottaa. Siinä mielessä ehkä asuntolainan korko tai sähkön ja bensan hinta tai ruokakassin hinta tulevat kuitenkin koko ajan lähelle.

Korkin mukaan myös turvallisuuskeskustelu on jäänyt vähälle huomiolle, lukuunottamatta Horneteista syntynyttä keskustelua.

– Mehän saatetaan olla ensi viikolla Natossa, jos Unkari ja Turkki etenevät oikein pikavauhdilla.

Lue myös:

    Uusimmat