17-vuotiaana kadonneen Sari Liinaharjan tapausta tutkitaan taas – pääepäilty avautui Ylen podcastissa vuosikymmenten jälkeen: "Otettiin liftarityttö kyytiin"

1:44
Katso videolta lyhyt tiivistys tapauksesta. Video on julkaistu huhtikuussa ja se perustuu vanhaan poliisin esitutkinta-aineistoon.

Keskusrikospoliisi tutkii jälleen aktiivisesti 17-vuotiaana kadonneen tammelalaisen Sari Liinaharjan tapausta. Tapauksen pääepäiltynä aiemmin pidetty mies avautui yllättäen Ylen podcastissa, joka julkaistiin tiistaina, ja kertoi uusia tietoja tapaukseen liittyen.

Liinaharja katosi helmikuussa 1987 jälkiä jättämättä, ja hänet löydettiin yli puoli vuotta myöhemmin kuolleena. Poliisi on epäillyt, että tyttö joutui henkirikoksen uhriksi. Rikosta ei ole toistaiseksi saatu selvitettyä.

MTV Uutiset kertoi tapauksen poliisitutkinnasta huhtikuussa julkaistussa artikkelissa laajasti.

Jutussa kerrottiin, miten jo 20 vuotta sitten poliisi uskoi löytäneensä miehen, joka on vastuussa Liinaharjan kuolemasta. Tutkinta tosin tyssäsi tylysti, kun syyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, koska Liinaharjan pahoin tuhoutuneesta ruumiista ei voitu todeta kuolinsyytä.

Syyttäjän mielestä ei voitu sanoa, oliko tyttö edes joutunut rikoksen uhriksi. Sen jälkeen tutkinnassa oli pitkään hiljaista.

Nyt keskusrikospoliisi on jälleen aloittanut aktiiviset tutkimukset Liinaharjan kohtalon ratkaisemiseksi. Lisätutkinta on avattu syyttäjän pyynnöstä.

Juttua tutkitaan murhana. Muut rikosnimikkeet eivät tulisi kyseeseen, koska ne olisivat jo vanhentuneet. Murha ei vanhene koskaan.

Tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario Paavo Tuominen on vaitonainen keskeneräiseen lisätutkintaan liittyen, koska sen sisältö on hänen mukaansa salainen.

Hän silti paljastaa, että poliisi on saanut asiaan liittyen uusia tietoja.

– Kyllähän aina, jos tulee uutta, tutkinta käynnistetään koko lailla välittömästi, hän toteaa.

Kaikesta päätellen tutkinta liittyy Ylen tiistaina julkaisemaan Viimeinen johtolanka -podcastiin, jonka uudella kaudella käsitellään Liinaharjan tapausta.

Corolla-mies äänessä

Podcastia varten on haastateltu miestä, jota poliisi epäili Liinaharjan henkirikoksesta 2000-luvun alussa. Kyse on siis samasta miehestä, jonka osalta syyttäjä teki asiassa taannoin syyttämättäjättämispäätöksen.

Julkisuudessa miehestä on puhuttu niin sanottuna Corolla-miehenä, sillä hänen on epäilty liikkuneen Liinaharjan katoamisen aikaan Tammelan sekä Liinaharjan löytöpaikan, Rekirikon alueella tummanpunaisella Toyota Corollalla. Mies on aiemmin kiistänyt tämän täysin ja kertonut poliisille, ettei liity Liinaharjan tapaukseen millään tavalla.

Ylen podcastissa mies muuttaa kertomustaan. Mies kertoo avautuvansa asiasta nyt, koska asia on vaivannut häntä.

Mies myöntää olleensa Liinaharjan katoamisen aikaan liikkeellä Corollalla Tammelan ja Forssan seudulla.

Mies kertoo olleensa toisen miehen kuskina, ja että kaksikko oli ottanut auton kyytiin liftaritytön käytyään Tammelan krouvi -nimisessä ravintolassa Tammelassa, eli Liinaharjan kotikylällä.

– Otettiin liftarityttö kyytiin, kun se liftas. Mä voin kertoa tämän tarinan, mutta en halua että tänne tulee häiriköimään sit kukaan porukka, mies sanoo toimittajalle Ylen podcastissa.

Liinaharjan tiedetään seisoneen ja mahdollisesti liftanneen läheisellä bussipysäkillä katoamisiltana.

Ylen haastatteleman miehen mukaan hän sekä toinen mies veivät liftaritytön pikkutietä pitkin johonkin Y-risteykseen, koska tyttö oli ollut matkalla kotibileisiin.

Haastatellun mukaan toinen mies oli saattanut tytön tien varressa olleelle talolle. Mies myös kertoi olevansa varma siitä, että tuo mies oli viimeinen, joka näki Liinaharjan.

Useita hätkähdyttäviä väitteitä

Kertomus on tapauksen poliisitutkinnan kannalta varmasti merkittävä. Mies nostaa haastattelussa esiin useita uusia väitteitä Liinaharjan katoamisiltaan liittyen. 

Vanhan esitutkintapöytäkirjan perusteella aiemmassa poliisitutkinnassa ei saatu mitään vihiä erimerkiksi siitä, että Liinaharja olisi ollut matkalla joihinkin pikkutien varrella järjestettyihin kotibileisiin. 

Myöskään miehen väitteisiin toisesta Corollassa matkustaneesta miehestä ei löydy tukea vanhasta esitutkintamateriaalista. Se kuitenkin tiedetään silminnäkijöiden kertomusten perusteella, että Liinaharjan löytöpaikan lähistöllä liikkui katoamisiltana joku Corollalla.

Sivulliset jopa auttoivat tätä hikiseksi ja hätääntyneen oloiseksi kuvailtua miestä irrottamaan tieltä suistunutta autoa lumipenkasta iltamyöhällä. Tuolloin kyydissä ei tiettävästi ollut ketään.

Onkin mahdotonta sanoa, miltä osin miehen kertomus pitää paikkansa.

Poliisissa se on kuitenkin kaikesta päätellen herättänyt kiinnostusta. Vaikka poliisi ei toistaiseksi otakaan mitään kantaa siihen, epäilläänkö niin sanottua Corolla-miestä jälleen Liinaharjan henkirikoksesta. 

Tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen toivoo, että jutussa nyt käynnistetty lisätutkinta saadaan valmiiksi jo tämän kesän aikana.

– Toiveena on, että saamme sen ennen syksyä valmiiksi.

Hän ei kommentoi asiaa juuri millään muulla tavalla. Hän ei suostu ottamaan kantaa esimerkiksi siihen, uskooko tapauksen viimein ratkeavan.

– Eipä siihen voi mitään muuta sanoa, kuin että syyttäjä harkitsee, kun saa esitutkintamateriaalin nähtäväkseen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja