Mainos

MTV:n Nuotio: Kieliopinnot kuuluvat suomalaisten ääntämisessä

MTV:n uutisankkuri, puheterapeutin koulutuksen saanut Pirjo Nuotio on kuullut muutoksen suomalaisten puhetavassa.

Hän allekirjoittaa asiantuntijan huomion ja huolen suomalaisen s-äänteen katoamisesta.

- Kyllä se siltä vaikuttaa, että s-äänteestä on tullut suhiseva ja "lespaaminen" on lisääntynyt Helsingissä, vaikken itse käytäkään "lespaaminen"-termiä, kertoo Nuotio.

 Nuotion mukaan kansainvälistyminen näkyy ääntämisessä. Suomalaiset ovat innokkaita opettelemaan kieliä, joissa on erilaisia äänteitä omaan äidinkieleemme verrattuna.

Esimerkiksi saksassa on suomen kieleen verrattuna erilaisia s-äänteitä ja muun muassa ranskassa ja englannissa erilainen r-äänne. 

Samalla suomen kielen ääntämisen kriteerit löystyvät. 

- Äänteet muuttuvat niin, että perinteisten äänteiden tilalle hyväksytään helpommin erilaisuutta, selittää Nuotio.

 Puheterapeutti havaitsee herkästi erilaista s-äännettä radiossa, televisiossa ja julkisissa puheammateissa, vaikka muille se on useimmiten huomaamatonta.

Aikuisen vakiintuneita "äännevirheitä" on vaikea korjata yksin ja siihen tarvitaan usein puheterapeutin ammattiapua. Tällä hetkellä puheterapeuteista on kuitenkin pulaa ja heitä koulutetaan tarpeeseen nähden vähän.

Nuotion mukaan puheterapeutteja tarvittaisiin lisää ennen kaikkea vaikeiden neurologispohjaisten puhevaikeuksien, puheenkehityksen viivästymiseen, kuulovammaisten ja suukitalakihalkiopotilaiden puhevaikeuksien korjaamiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.