Mainos

MTV-kysely: Nämä ominaisuudet suomalaiset edellyttävät presidentiltä – "Ennemminkin sovittelija kuin diktaattori"

Suomalaisten mukaan tulevalta tasavallan presidentiltä edellytetään luotettavuutta, yhteistyökykyä ja kansainvälisyyttä. Presidentin tulee myös olla pätevä ja asiallinen.

MTV Uutisten kysely kartoitti, mitkä 31:stä osaamista tai persoonaa kuvaavasta ominaisuudesta presidentillä tulisi olla. Ominaisuuksiksi on valittu sellaiset, joita tyypillisesti käytetään vastaavissa selvityksissä. Näistä suomalaiset ovat voineet valita ne ominaisuudet, joita he presidentiltä vaativat ja kuinka ehdolla olevat täyttävät nämä odotukset. 

Kun jokaisen ehdokkaan tulokset viidestä tärkeimmäksi koetusta ominaisuudesta (luotettava, yhteistyökykyinen, kansainvälinen, pätevä ja asiallinen) lasketaan yhteen, parhaiten ne täyttää kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö

Sauli Niinistö

MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlundin mukaan tulos ei yllätä. 

– Tässä korostuu se, mitä vastaajat ajattelevat kyseisistä ehdokkaista. Siksi ei ole lainkaan yllättävää, että Sauli Niinistö saa näillä adjektiiveilla mitattuna kansalaisilta parhaat arvosanat, hän on ylivoimaisesti asiallisin, pätevin ja luotettavin presidenttiehdokas.

Grönlund painottaa, että kyselyn perusteella on vaikea päätellä syy-seuraussuhdetta. 

– Onko esimerkiksi päätetty äänestää Niinistöä niin, että häneen on alettu sen jälkeen liittää näitä ominaisuuksia vain onko niin, että aluksi hänessä on havaittu nämä ominaisuudet, ja siksi päätetty äänestää häntä. Todellisuudessa kyse on jonkinlaisesta yhdistelmästä molempia. 

Grönlundin mukaan silmiinpistävää on myös se, että Niinistö saa erittäin hyvät arviot vetovoimaisuudestaan, vaikka vain 15 prosenttia pitää sitä tärkeänä ominaisuutena presidentille. 

Pekka Haavisto

Toiseksi parhaiten viiteen tärkeimmäksi koettuun ominaisuuteen vastaa vihreiden Pekka Haavisto. Kaikki muut, paitsi pätevyys, ovat nousseet hänen kohdallaan viiden kuvaavimman ominaisuuden joukkoon. Joukosta löytyy myös keskustelevuus. 

Grönlundin mukaan huomionarvoista on, että häntä pidetään esimerkiksi suvaitsevampana kuin Niinistöä. 

– Tämä voi osittain johtua Haaviston seksuaalisesta suuntautumisesta, Grönlund pohtii. 

Matti Vanhanen 

Tämän kyselyn perusteella kolmanneksi suosituin presidentti, näiden viiden ominaisuuden perusteella, olisi keskustan Matti Vanhanen. Hänen kohdallaan asiallisuuus, yhteistyökykyisyys ja pätevyys ovat viiden eniten häntä kuvaavan ominaisuuden kohdalla. Vanhasta pidetään myös harkitsevana ja tasapainoisena, mutta presidentille yhtenä tärkeänä ominaisuutena pidetty kainsainvälisyys jää alhaisemmalle tasolle.  

Tuula Haatainen

SDP:n Tuula Haatainen nähdään erityisesti asiallisena ja yhteistyökykyisenä, mutta kansainvälisyys jää kyselyssä melko alhaiselle tasolle. Haataista kuvaaviksi ominaisuuksia ovat myös suvaitsevaisuus ja inhimillisyys.  

Nils Torvalds

RKP:n Nils Torvaldsin presidentillisimmät piirteet suomalaisten mukaan ovat asiallisuus ja kansainvälisyys. Myös yhteistyökyky nousee hänen kohdallaan melko korkealle. Lisäksi häntä pidetään itsevarmana, arvoihinsa sitoutuneena ja yhteistyökykyisenä. 

Merja Kyllönen

Vasemmistoliiton ehdokasta Merja Kyllöstä pidetään kyllä asiallisena, mutta presidentiltä vaadittavia ominaisuuksia enemmän hänet nähdään inhimillisenä, elämänmyönteisenä ja maanläheisenä. Esimerkiksi kansainvälisyys ei nouse hänen kohdallaan kovin korkealle. 

Paavo Väyrynen

Kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrysen ominaisuuksissa korostuu puolestaan itsevarmuus, periksiantamattomuus sekä taipumattomuus. 

– Se on päinvastoin kuin presidentiltä yleisesti odotetaan. Halutaan, että presidentti osaa tehdä kompromisseja ja sitä kautta olla yhteistyökykyinen, Grönlund sanoo.  

Laura Huhtasaari 

Viideksi tärkeimmäksi kootusta ominaisuudesta suomalaisten mukaan perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kohdalla täyttyy parhaiten asiallisuus. Enimmäkseen häneen liitetään sellaisia ominaisuuksia, jotka eivät ole suomalaisten mielestä niin tärkeitä presidentille, kuten itsevarmuus, arvoihin sitoutuminen ja suoraviivaisuus.

Kyselyssä vähiten tärkeinä presidentin ominaisuuksina pidetään spontaaniutta, maailmaa syleilevää otetta, aurinkoisuutta, taipumattomuuta, suoraviivaisuutta ja taistelevuutta.

– Kaiken kaikkiaan piirtyy sellainen kuva, että suomalaiset kokevat presidentin pikemminkin sovittelijaksi ja moderaattoriksi, kuin jonkin sortin diktaattoriksi. Se on tietysti hyvä asia, että ymmärrämme, että demokratiassa varsinkin valtion päämiehen tai naisen kuuluu olla kansaa kokoava eikö hajottava voima, Grönlund tiivistää.  

Tutkimusaineisto on koottu 5.–11.1.2018. Sen toteutti MTV Uutisten toimeksiannosta Kantar TNS ja sen virhemarginaali on 3 prosnettiyksikköä suuntaansa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.