MTV kokeili: Until Dawn on kauhuelokuva, jossa katsoja tekee päätökset

PS4-pelikonsolille juuri ilmestynyttä Until Dawn peliä on vaikea luokitella pelkäksi peliksi. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on pikemminkin kutkuttava kauhuelokuva, jonka etenemiseen tarinan seuraaja vaikuttaa päätöksillään.

Tummanpuhuvaan maailmaan sijoittuva peli keskittyy etäiseen vuoristomökkiin, jonne majoittuvaa nuorisojoukkoa uhkaa murhanhimoinen psykopaatti. 

Pelaaja joutuu tekemään pelin päähenkilöillä ratkaisuja, jotka vaikuttavat juonen kulkuun. Joskus ratkaisuja joutuu tekemään hyvinkin nopeasti ja aina ei ole aikaa puntaroida mikä on oikein ja mikä väärin. 

Pelaaja huomaakin nopeasti sortuvansa samoihin virheisiin kuin klassisten teinikauhuelokuvien hahmot.

Until Dawnin tunnelma ja loistava grafiikka ovat omiaan hämärtämään pelin ja elokuvan välistä rajaa: Esimerkiksi kun pelin alussa ruutuun ilmestyy Peter Stormaren näyttelemä hahmo, niin pelaaja säpsähtää. Pelihahmo on heti tunnistettavissa tunnetuksi näyttelijäksi. Tämä tekee hahmoista uskottavia ja aidon oloisia.

Ei etene täysin vapaan tahdon mukaisesti

Koska kyse on kuitenkin pohjimmiltaan pelistä, niin kaikki ei tunnu menevän täysin pelaajan vapaan tahdon mukaisesti.

Valintatilanteissa pelaajalle annetaan valmiit vaihtoehdot, vaikka hän saattaisi todellisuudessa haluta tehdä tilanteessa aivan erilaisen ratkaisun. Tai joskus pelaaja joutuu toimimaan tilanteissa, joihin hän ei olisi itse kenties halunnut päätyä.

Mutta luonnollisestikaan pelin juoni ei pysytyisi toimimaan, jos pelaaja saisi tehdä äärettömän määrän valintoja. Lopulta tämä saattaisi johtaa siihen, että mitään oikeasti kiinnostavaa ei pääsisi tapahtumaan.

Pelin juoni tuntuu etenevän kitkattomasti huolimatta siitä, minkälaisia valintoja hän pelihahmoilla tekee.

K18-leimalla varustettu Until Dawn soveltuu mainiosti pelattavaksi synkkänä syksyisenä iltana kaikki valot sammutettuna, äänentoisto kohtalaisen voimakkaalle säädettynä. Tällöin myös peliin upotetut säikäytysefektit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Varaudu siihen, että joudut soimaamaan itseäsi tehtyäsi huonoksi osoittautuneita valintoja... 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja