MTV kokeili, mitä Nokian uutuus tekee: Kamera, joka näkee kaikkialle

Nokia on esitellyt uutta OZO-virtuaalisuustodellisuuskameraansa Slush-teknologiatapahtumassa Helsingissä.

Kyseessä on futuristisen näköinen alumiinikuorinen pallo, jonka kylkiin on ympätty kahdeksan erillistä kameraa ja mikrofonia. Pyöreällä muotoilulla on selkeä tavoite: Laitteen kamerat pystyvät kuvaamaan 360-asteen kolmiulotteista videota eli se näkee samanaikaisesti kaikkialle ympärilleen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun katsoja laittaa päähänsä virtuaalilasit, niin hän pystyy katsomaan OZO:lla kuvattua videota aivan kuin hän olisi itse paikan päällä siinä, missä kamera on ollut.

Katsoja on ikään kuin videon sisällä ja pystyy lasien kautta katsomaan maisemia ja tapahtumia kääntelemällä päätänsä ylös, alas, sivuilleen tai taakseen.

MTV Uutiset kokeili OZO:lla kuvattua videota kahdella erilaisella toteutuksella: Samsungin ja Oculuksen virtuaalilaseilla. Samsungin toteutuksessa kuvan tuottaa lasien eteen kytkettävä kännykkä ja Oculuksen tapauksessa näyttöteknologia on kiinteästi rakennettuna laseihin.

Kumpikin toteutustapa toimii hienosti ja katsoja pystyy uppoutumaan hienosti OZO:lla kuvattuun virtuaaliseen maailmaan keskellä meluista messuhalliakin. Läsnäolon tuntu on käsinkosketeltavissa ja videolla olevat henkilöt ovat aivan kuin oikeasti vierellä. Kolmiulotteisuus toimii hyvin luontevasti.

Kuvassa parantamisen varaa

OZO:n videoissa oli kummallakin testilaitteella havaittavissa pientä nykimistä ja lisäksi kuva olisi saanut olla tarkempi. Lisäksi paikoitellen päätä käännellessä kuvassa oli havaittavissa lieviä töksähdyksiä, jotka johtuivat ilmeisesti eri kamerakulmien vaihdoksista.

Kuvanlaadun puutteet saattoivat kuitenkin ainakin osittain johtua itse testilaitteista eikä niinkään OZO:lla kuvatusta materiaalista.

Joka tapauksessa OZO on hieno avaus Nokialta. OZO:n avulla kuvatut virtuaalivideot ovat hyvin mukaansa tempaavia ja niiden avulla käyttäjä voi aidosti kokea olevansa virtuaalimaailman sisällä maisemia ja tapahtumia katselemassa.   

Kun virtuaalilasien hinnat laskevat ja ne tulevat helposti saataville, niin Nokialla saattaa olla käsissään uusi hittituote virtuaalisisältöjen tekemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat