MTV.fi testasi: Kompressiovaatteet – kiristävät vai kirittäjät?

MTV Lifestyle testasi urheiluun tarkoitettuja kompressiovaatteita syksyn ja talven mittaan ulko- ja sisäolosuhteissa.  Miten paljon ja missä tilanteissa näistä teknisistä trikoista on todellisuudessa hyötyä?

Teknisten tekstiileiden valmistajat lupaavat kompressioiden antavan tukea lihaksille suorituksen aikana, voimistavan verenkiertoa, auttamaan kuona-aineiden poistumista elimistöstä sekä tehostavan harjoituksen jälkeistä palautumista.  Markkinoilla on sekä erityisesti kompressiovaatteiden valmistamiseen keskittyneiden merkkien, sekä isompien urheiluvaatevalmistajien tuotteita.

Testasimme neljän eri merkin tuotteita. Osittain kyse on varmasti mieltymyseroista, mutta toiset tuotteet vaikuttavat sunnuntai-urheilijan käytössä järkevämmiltä kuin toiset.

Pesutesteistä kaikki muut paitsi Puman ”kumikompressiot” selvisivät moitteetta; jopa pesusta normaalin pyykin seassa. Puman vaatteissa kumivahvikkeet normaalipesussa lähtivät rispaantumaan, joskin vasta konepestäessä. Heti treenin jälkeen vaatteet haalealla vedellä huuhtelemalla voi toki pidentää pesuväliä. Kudontateknisesti kasaan puristavat tekstiilit kestivät pesut kaikista parhaiten.

Pesuohjeita kannattaa noudattaa; useissa tuotteissa käsketään pesemään ”miedolla”pesuaineella ja kielletään huuhteluaineen käyttö. Urheiluvaateliikkeistä saatavilla teknisten tuotteiden pesuaineilla keinokuidut puhdistuvat varmimmin ja elastisuus säilyy.

Kompressiovaateostoksille lähtiessä on hyvä olla mitat itsestä etukäteen otettuna. Vääränkokoinen vaate puristaa liikaa tai liian vähän, jolloin hyötyä ei saavuteta.  Paidoissa tarvitset rinnanympäryksen ja oman painosi, housuissa pituuden, painon, ja pohkeen ympäryksen. Säärystimissä ja sukissa kengän koon ja pohkeen ympäryksen ja irtohihoissa käsivarren ja hauiksen ympärysmitan.

Pienirintaiselle kaikki topit antoivat niin napakan tuen, että urheiluliivejä ei tarvinnut käyttää.

Puma:

Täyspitkät kompressiotrikoot:

Housujen sisäpinnalla on kumimaiset vahvikkeet. Trikoot lupaavat erityisesti nopeampaa palautumista harjoittelusta, ja kumimaisten vahvikkeiden luvataan edistävän lymfakiertoa jaloissa.

Käyttökokemus: Housujen päälle pukeminen käy alkulämmittelystä, sillä napakka kangas ja kumi vaativat useamman minuutin asettelun. Trikoot eivät tunnu liian kireiltä, ja lisäpisteitä pitää antaa muista testatuista trikoista tyylikkäämmästä kankaasta. Voimakkaasti hikoillessa kangas muuttuu kostean viileäksi ja tästä syystä housuja ei kannatakaan ulko-olosuhteissa käyttää. Sisätreeneissä toimivat hyvin, ja tukevat kevyesti jalkatreeneissä. Suomalaiseen, lyhytjalkaiseen vartaloon lahkeet tuntuvat hieman pitkiltä: toisaalta parempi yli- kuin vajaamittaiset housut.

Hopeakuultoiset trikoot päätyivät jalkaan myös pitkäksi, jalkatreenin jälkeiseksi toimistotyöpäiväksi. Vaikka jalkoja harjoituksen jäljiltä kolottikin, niin hopeakoristeiset kompressiot vaikuttivat nopeuttavan palautumista.

Hihaton kompressiotoppi:

Topin sisäpinnalla on samantyyppiset kumit kuin housuissakin. Toppi on PWR-sarjaa, eli sen pitäisi lisätä voimantuottoa harjoituksessa. Vahvikkeet ovat kyljissä ja yläselässä.

Käyttökokemus: Hihattomassa tuotteessa paljaaksi jäävät lavat ja käsivarret kokonaan. Kumivahvikkeet tuntuvat erityisesti kyljissä siltä kuin vaate olisi hiestä liimautunut iholle. Vaikka toppi on oikeankokoinen, eikä siis koon puolesta liian tiukka, tuntuu, että puristava toppi hankaloittaa jossain määrin hengittämistä. Hyvä puoli on topin pituus; jopa pitkäselkäisellä se yltää reilusti vyötärön alapuolelle laajoissakin liikeradoissa.

Asics:

 

Pitkähihainen paita:

Muita testattuja tuotteita mattapintaisempi ja pehmeämmän oloinen paita on sivusaumaton. Pääntien raglanleikkauksen lisäksi hihojen sisäsaumat. Erivahvuinen kompressio on toteutettu erilaisilla kankaan kudontatekniikoilla.

Käyttökokemus: Pitkähihaiseksi kompressiopaidaksi tämä oli verrattain helppo pukea päälle. Tuntuu, että paita oikaisee ryhdin, mutta ei silti purista keuhkojen kohdalta. Materiaali, malli ja mitoitus osuvat tässä ainakin tuotetta testanneen kohdalla nappiin. Itse asiassa niin hyvin, että tämä paita löysi tiensä treeneihin kerta toisensa jälkeen. Kyseinen paita nappasi pisimmän korren testatuista yläosista.

Pitkälahkeiset trikoot:

Usealla saumalla yhdistetty mesh-verkko ja lycraseos-trikoot. Kahden eri tavalla joustavan materiaalin yhdistelmällä haettu erivahvuisia puristusominaisuuksia.

Käyttökokemus: Eripaksuisista kankaista ja verkoista lukemattomilla saumoilla kasatut juoksuhousut oli yhtä helppo pukea päälle kuin tavalliset juoksutrikoot. Housujen vyötärö nousi erittäin ylös ja trikoot eivät ainakaan niitä testanneelle istuneet ollenkaan. Tuki tuntui kevyeltä, mutta toisaalta housut eivät puristaneet epämiellyttävästikään (muualta kuin ylikorkean vyötärönauhan yläpäästä). Soveltuva tuote niille, jotka haluavat vain hyvin hentoa tukea ja viihtyvät reippaasti yli navan yläpuolelle nousevissa trikoissa.

2XU:

Triathlon-merkkinä tunnettu australialaisvalmistaja on yksi niistä, joiden nimeen crossfit-piireissäkin vannotaan. Paitojen ja trikoiden valmistajalta testattiin myös pitkävartiset sukat ja käsisäärystimet.

Lyhythihainen paita:

Kompressio on tässäkin tuotteessa toteutettu erivahvuisilla kankailla ja leikkauksilla.  Erittäin teknisen oloisessa paidassa on UPF50+-merkintä, eli se suodattaa vähintään 98 prosenttia UV-säteilystä. Suomessa ja sisätreeneissä tästä ei niinkään ole iloa, mutta Australian auringon alla ominaisuus on varmasti tarpeeseen.  Pakkauksessa luvataan, että kosteus siirtyy iholta nylon-elastaanikankaan lävitse sen ulkokerrokseen. Paidan kerrotaan parantavan ryhtiä ja helpottavan sitä kautta hengittämistä.

Käyttökokemus: Paita tuntuu napakalta trikoopaidalta. Hikoillessa kangas muuttuu viileäksi ja mikäli harjoittelee ulkona tai ilmastoidussa tilassa, tuntuu että viileys hiipii lihaksiin. Tässä paidassa hengittäminen ei tunnu raskaalta, mutta paidan antama tuki tuntuu silti riittävältä.

Käsivarsilämmittimet:

Saumattomat irtohihat lupaavat voimakkaan tuen, levossa paremman verenkierron ja nopeamman palautumisen. Materiaali on mattamaista nylon-elastaania.

Käyttökokemus: Todella vahva puristuksen tunne. Koko on mittojen mukaan oikea. Kuntosaliharjoittelussa hihat pitävät lämpimänä ja antavat tunteen voimantuoton kasvamisesta. Teknisessä alamäkipyöräilyssä, jossa hihojen päälle puetaan vielä kyynärpääsuojat, hihat tuntuvat liian tiukoilta ja tämä tuntuu epämiellyttävänä puristamisena ja hienomotoriikan heikkenemisenä. Läpihikoillessakaan hihat eivät tunnu kylmiltä vaan enintään kosteilta. Riisumisen jälkeen ojentajan yläpäässä on selvä painauma, jonka häviämiseen menee lähes tunti.

Pitkävartiset sukat:

Polveen asti ulottuvat nailon-elastaanisukat. Sukkaosassa paksut pehmikkeet, pohkeessa kangas ohuempaa.

Käyttökokemus: Verrattain helposti päälle puettavat. Koska tässä tuotteessa yhdistyvät sekä sukka että pohjetta kompressoiva säärystin, oikean koon löytyminen ei ole itsestäänselvää. Tuote tuki pohjetta kiitettävästi. Sukka piti valita pohkeen koon perusteella, joten sukkaosa oli liian suuri ja tuntui ikävänä ruttuna kengässä. Mikäli kengänkoko suhteessa pohkeeseen on ”normaali”, niin tuote on hyvä. Loogisemmalta tuntuisi käyttää erikseen säärystintä ja lyhytvartista sukkaa. Säärystimille kun riittää usein pelkkä huuhtelu, sukkien kaivatessa pesua teknisille tekstiileille tarkoitetulla pesuaineella.

Pitkälahkeiset, puolikorkeavyötäröiset trikoot:

Verrattain ohuet, nailon-elastaanista ja invista lycra ® -kuidusta valmistetut, ulkopuolelta painotekniikkalla kevyesti vahvistetut housut. 

Käyttökokemus: Lahkeen suut ovat todella pienet ja housujen jalkaan saaminen vaatii kärsivällisyyttä. Jalassa ne eivät kuitenkaan purista liikaa. Pidempikestoisessa porrasnousuharjoitteessa trikoista tuntuu olevan apua; jalat eivät tunnu läheskään niin väsyneiltä kuin normaalisti treenin jälkeen. Läpihikoillessa viima menee lävitse.

Pitkälahkeiset, Elite MCS-trikoot:

Nailon-elastaanista ja invista lycra ® -kuidusta valmistetut, sisäpuolelta velour”kumeilla”vahvistetut housut. Erittäin teknisen oloiset ja vahvasti kompressoivat.

Käyttökokemus: Vaikka tämäkin tuote on valittu mittanauhan kanssa, niin housut näyttävät aivan uskomattoman pieniltä. Ilmeisesti osa tehosta tulee napakkuudesta, mutta lisähyöty verrattuna kevyemmin puristavaan ei ainakaan tavallisen hupiurheilijan käytössä näy. Näilläkään housuilla treenaamisen jälkeen jalat eivät kipeydy ihan yhtä paljoa kuin ihan perusverkkareilla treenatessa.

Zero Point:

Tämä suomalainen urheiluvaatevalmistaja on tullut tutuksi erityisesti säärystimistään, käsivarsilämmittimistä ja juoksusukista. Testin perusteella voisi sanoa, että nämä tuotteet ovat ehdottomasti heidän vahvuutensa. Tämän testin vihrein valinta; trikoohousuissa ja topeissa on 65% kierrätettyä polyamidia.

Lyhythihainen toppi:

Kierrätetystä polyamidista ja lycrasta valmistettu toppi.

Käyttökokemus: Tuntuu tavalliselta, liian kireältä treenitopilta. Sivusaumoja ei ole, vaan saumat ovat etu,- ja selkäpuolilla, joka lisää käyttömukavuutta. Vahvasti hikoillessa tuote tuntuu viileältä, ilmastoidussa/tuulisessa tilassa epämiellyttävän kylmältä.

Pitkähihainen paita:

Kierrätetystä polyamidista ja lycrasta valmistettu paita pidemmillä hihoilla. 

Käyttökokemus: Asicsin paitaan verrattuna paita tukee ”tasaisemmin”; puristaa vähän joka paikasta, vaikeuttaen hengittämistä. Tuntuu siltä, kuin olisi pujottanut itsensä kutistesukkaan. Toki treenaamaan motivoi se, että paita päällä näyttää Tapolan mustanmakkaran mainokselta.

Pitkälahkeiset trikoot:

Paitojen kanssa samasta materiaalista valmistetut, leikkauksilla muotoillut trikoot. S-koon vyötärönauhan ympärysmitta on venyttämättömänä 54 senttiä.

Käyttökokemus: Housut tuntuvat kireiltä treenitrikoilta, testatuista vähiten teknisiltä. Erityisesti pitkähihaiseen treenipaitaan yhdistettynä olo käy melko tukalaksi. Mutta näissä housuissa ei hylly vaikka miten vatkaisi!

Nilkkasukat:

Sukat on 60% Coolmax-materiaalia, 20% nailonia ja 20% lycraa ja niissä on erittäin vahva anatominen muotoilu.

Käyttökokemus: Ajatus puristavasta sukasta hyvää oloa edistävänä on kaukainen (lukuunottamatta lentosukkia), mutta nämä sukat ansaitsevat paikkansa treenivaatelaatikossa. Heikosta ääreisverenkierrosta kärsivän ehdoton suosikki. Testaajalla oli vanhana vammana jalkapöydän luunmurtuma, joka erityisesti pidemmissä harjoitteissa alkoi kipuilla. Kipuilua oli sukkien kanssa treenatessa normaalia vähemmän.

Säärystimet:

75% Nailonia, 25% lycraa, joka on kudottu vahvasti anatomisesti muotoillen.

Käyttökokemus: Pohkeita rasittavissa lajeissa (juoksu, rappusnousu, pyöräily, nyrkkeilylajit ja crossfit) säärystinten tehon huomaa selvästi. Aluksi tuntuu jopa  kihelmöintiä pohkeissa. Lihaksen lämmetessä lievästi epämiellyttävä tunne häviää ja pohkeet eivät mene tukkoon niin nopeasti kuin ilman säärystimiä. Ilman säärystintä harjoiteltaessa kipeytynyt pohje parani yön aikana, kun testaaja nukkui kompressiosäärystin jalassa.

Pitkävartiset sukat:

Lyhytvartisten sukkien kanssa materiaaliltaan identtiset polvisukat lupaavat vahvimman mahdollisen kompression.

Käyttökokemus: Zero Point lunastaa lupauksensa ja sukat ovat erittäin napakat päällä. Ongelmaksi muodostuu oikean koon valinta; pitää huomioida sekä jalkaterän, että pohkeen koko. Jos on pienijalkainen, mutta omaa massiiviset pohkeet, sukkaosa pyörii kengässä pohkeen ollessa soivan tiukassa putkilossa.

Käsisäärystimet:

80% nailonia, 20% lycraa, kudottu anatomisesti muotoilluiksi putkiloiksi.

Käyttökokemus: Hihat on suhteellisen helppo pukea päälle. Erityisesti viileämmässä harjoiteltaessa hihoista on hyötyä, sillä kyynärpäät ja käsien pienet lihakset lämpiävät normaalia nopeammin.

Yleinen loppuarvio:

Täysin huuhaasta kompressiotuotteissa ei tunnu olevan kyse. Tasapainottelu liiallisen puristuksen ja verenkiertoa edistävän paineen välillä on haastavaa. Erityisesti palautumisessa näkyi nopeutumista ja vanhojen vammojen kanssa treenaaminen sujui paremmin kun käytössä oli kompressiot. 

Erityisen hyödyllisiksi osoittautuivat säärystimet ja irtohihat ja totaalisen ahdistavaksi pitkähihainen paita+pitkälahkeiset trikoot -yhdistelmä.  Lyhythihaisen paidan yhdistäminen irtohihoihin tuntui järkevimmältä ”kaiken kattava” -yläosavaihtoehdolta. Joskin Asicsin paita toimi tätäkin yhdistelmää paremmin.

Eli kannattaako alennusmyynneistä hamstrata näitä ihmeitä lupaavia treenikiri(s)ttäjiä? Kyllä kannattaa, mutta tuotteen pitää olla tismalleen oikean kokoinen. Kannattaa myös huolella harkita, tarvitseeko koko vartalo kompressiota, vai riittävätkö hihat, säärystimet tai vaikka vaan trikoohousut. Eniten hyötyä tuntui olevan juuri palautumisen nopeutumisena, sekä vanhoja vammoja tukevana.

p.s. Vältä yleisin virhe; älä pue kompressiosukkaa tai säärystintä trikoiden päälle. Kompressio tulee aina suoraan ihoa vasten, jotta teho olisi maksimaalinen.

Lue myös:

    Uusimmat