Mainos

MTK: Hallitus karsii sovittuja tukia

Maataloustuottajien etujärjestön MTK:n mielestä Lipposen hallitusohjelma antaa maataloudelle miljardin luvattua vähemmän. Järjestön mielestä torstaina hallituksen käsittelyyn tuleva paketti merkitsee jo sovittujen tukien karsimista. Maatalousministeri Kalevi Hemilän mukaan MTK:n laskelmat perustuvat tulkintavirheeseen.

Harmala Esa


MTK katsoo hallituksen lipeävän ohjelmastaan. Järjestö perää maataloudesta puuttuvaa miljardia markkaa. Maataloustuottajien etujärjestö MTK on huolissaan maatalous- ja maaseutupolitiikan rahoituksen jäämisestä huomattavasti pienemmäksi kuin EU:n Agenda 2000 -sopimusta tehtäessä arvioitiin. Järjestö katsoo torstaina hallituksen käsiteltäväksi tulevan maa- ja metsätalousministeriön valmisteleman maaseudun kehittämissuunnitelman merkitsevän jo sovittujen maataloustukien karsimista. Esityksen mukainen rahoitus aiheuttaisi MTK:n arvioiden mukaan vuosittain keskimäärin miljardin markan vajeen ohjelmakaudella 2000-2006. Vaje johtuu MTK:n mukaan siitä, että Suomi olisi saamassa EU-rahoitusta 2,6 miljardin markan sijasta vain noin 1,7 miljardia.

MTK:n arvostelee esitystä etenkin siksi, että siitä puuttuu joukko maaseudun kehittämiseen tähtääviä toimenpiteitä. Esityksessä on MTK:n mukaan tingitty mm. luonnonhaittakorvauksen eli LFA-tuen taosta, minkä lisäksi maatalouden ympäristöohjelmaa on leikattu lähes 300 miljoonalla markalla. Kokonaan esityksestä puuttuvat MTK:n tietojen mukaan pellonmetsitys- ja sukupolven vaihdoksiin liittyvät luopumistuet.

Härmälä: Hallituksen lunastettava lupauksensa

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälän mielestä uusi maaseudun kehittämisohjelma uhkaa vesittää hallituksen tähänastisen työn Agendan osalta sekä samalla koko hallitusohjelman keskeisten lupausten toteuttamisen. -Pääministeri Paavo Lipponen on lausunnoissaan korostanut hallitusohjelman toteuttamisen merkityksellisyyttä, Härmälä muistuttaa. Hallituksen on MTK:n mukaan lunastettava lupauksensa joko hankkimalla lisää joko EU:n tai kansallista rahoitusta.

Härmälä sanoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että hallitus on indikoinut EU:lle tarvitsevansa yhteisrahoitusta 440-450 euroa (2,6 miljoonaa markkaa) vuodessa, kun maatalousministeri Kalevi Hemilä on puhunut 290 miljoonasta. MTK:n näkemyksen mukaan hallitus on myös ohjelmassaan luvannut hyödyntää täysimääräisesti uutta, Agendan mukaista EU:n maaseutuasetusta, jolle valmisteltu maaseudun kehittämissuunnitelma perustuu. Härmälän mukaan osana Agenda 2000 -uudistusta EU kasasi maaseutuasetuksen alle huomattavan määrän maatalouspoliittisia toimia, joille yhteistä on se, että ne maksetaan osin kansallisen ja osin EU:n varoista.

Edellä mainittujen ohjelmien lisäksi ministeriö esityslistasta puuttuvat nuoren viljelijän tuki, investointituet, metsätaloustoimenpiteet ja maaseudun kehittämisohjelma. MTK:n mukaan hallitus on ohjelmassaan luvannut myös edistää sukupolvenvaihdoksia, jatkaa luopumistuki- ja investointitukijärjestelmiä, sekä uudistaa ympäristöohjelmaa siten, että se koskee mahdollisimman monta maatilaa. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.