Tällainen on yksi sotapäivä Ukrainassa – suomalaisryhmän loki paljastaa taistelutoimet uskomattomalla tarkkuudella

Näin venäläisjoukot ovat vyöryneet Ukrainaan – animaatio näyttää 30 sekunnissa päivä päivältä sotilaiden liikkeet 0:30
Näin Venäjän 24.2. alkanut hyökkäys Ukrainaan on edennyt.

Millaiselta näyttää yksi päivä joukkojen liikkeissä ja sotatoimissa Ukrainassa? Suomalaisten ylläpitämä karttapalvelu näyttää, mitä Ukrainan sodassa tapahtuu joka päivä. Kartan päivitystiimi piti MTV Uutisille yhden päivän ajalta tarkkaa lokia siitä, mitä tietoja he saivat ja mistä, ja miten niitä tutkittiin. 

Kolmen suomalaisen reserviläisen kokoama tiimi päivittää joka päivä Ukrainan sodasta karttapalvelua, josta ilmenevät venäläisten ja ukrainlaisten joukkojen liikkeet.

Ukrainan sodan tilannetta seuraavan kartan on pannut alulle kolme suomalaista reserviläistä, Emil Kastehelmi, John Helin ja Eerik Matero.

Karttapalveluun on päivitetty joka päivälle joukkojen liikkeet ja eteneminen siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Tiedot kootaan monesta lähteestä

Mutta miten kartat kootaan ja mistä suomalaiset saavat tietonsa?

MTV Uutiset Livessä aiemmin tällä viikolla vierailleet Kastehelmi ja Helin kertoivat, että lähteitä on monia: sosiaalinen media, paikalliset Facebook- ja Telegram-ryhmät, Ukrainan kansalliset ja paikalliset mediat, tieliikenne- ja turvakamerat ja suorat verkkostriimit.

Lisäksi lähteinä on myös tavallisia ihmisiä Ukrainasta.

– Ihmisiä on löytynyt kylien Telegram-kanavien kautta. Heiltä saadaan vähintäänkin suuntaa antavaa dataa, John Helin sanoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Alun perin kartta oli tarkoitettu vain omaan käyttöön. Nyt sotavoimien liikkeitä kartalle päivittää jo kymmenen henkeä.

MTV Uutiset pyysi karttapalvelun päivittäjiä kirjamaan ylös mahdollisimman tarkasti kaiken sen tiedon, mitä he eri lähteistään yhden päivän aikana saivat ja jota he ovat käyttäneet kartan laatimiseen. Lokista ilmenee myös, miten tietoja varmennettiin.

Lue tästä alta MTV Uutisten sama loki. Tekstit ja kuvat ovat karttatyöryhmän omia. 

Tilannekuva ja tapahtumia Ukrinassa 10.3.2022.

Yleistilanne:

Torstain tapahtumat eivät tuoneet suurimmassa osassa rintamia merkittäviä muutoksia yleistilanteeseen, mutta etelässä Venäjä eteni huomattavia matkoja pääuria hyödyntäen kohti Kryvyi Rihiä. 

Venäjän hyökkäyksiä torjuttiin niin etelässä kuin pohjoisessakin. Kiovan itäpuolella venäläiset hyökkäsivät BTG:n voimin kohti Brovarya, mutta hyökkäys torjuttiin.

Venäläiset perääntyivät menetettyään todennäköisesti osastonsa komentajan ja noin joukkueen verran kalustoa. Kiovan länsipuolella taistelut keskittyivät Makarivin alueelle.

Venäjä jatkoi useiden ukrainalaiskaupunkien ja kylien tuhoamista tykistöllä ja ilmaiskuilla. 

Listaus saaduista tiedoista ja toimenpiteistä:

  • Brovaryssa taistelua päivällä – venäläinen taisteluosasto (BTG) torjuttiin droneilla ja tykistöllä (hieman epävarmaa, tapahtuiko 9.3. vai 10.3. On mahdollista, että video on kuvattu 9.3. ja että tieto saavutti sosiaalisen median vasta 10.3.). Venäläinen osasto perääntyi kärsittyään tappioita.

  • Twiitti: 

  • Tiimi geolokatoi videon.

  • Iltapäivällä Ukrainan armeijalta tilannetiedote, jossa kerrottu venäläisten suunnanneen Kherson (Herson) – Mykolaiv (Mykolajiv) alueella kohti Kryvyi Rihiä ja Dnieprin (Dnepr) rannassa, Novovorontsovkan alueella taisteltavan. Aluetta tutkittu Twitterissä ja Telegramissa, ja alueen Telegram-keskusteluissa havaittu viestejä, jotka tukevat tilannetiedotetta.

  • Kello 18.15: Ukrainan asevoimien pääesikunta ilmoittaa, että Baklanov Muraviikan kylä Chernihivin suunnalla on vallattu takaisin.

  • Mediatietojen ja sosiaalisen median perusteella Makarivin alueella käyty taisteluita 10.3. aikana. Kylä on ukrainalaisten hallussa, joten venäläisten hyökkäys onnistuttiin torjumaan. Alueella on tuhoutunut runsaasti infrastruktuuria.

  • Kello 22.00 tulee nähdään Ukrainan asevoimien ilmoitus, jonka mukaan Horenkan kylä Kiovan lähellä on vallattu takaisin. Horenkan alueen taisteluja tukevat myös satelliittikuvat tulipaloista.

  • Kello 24:00 Ukrainan asevoimien pääesikunnan päivän viimeisessä ilmoituksessa kerrotaan, että venäläiset pyrkivät puskemaan Hostomel– Irpin alueelta etelään Zhitomir–Kiova -moottoritien suntaan. Muut lähteet, kuten satelliittikuvat tulipaloista, antavat viitteitä näitä tietoja vastaavasta toiminnasta.

  • Meritilanne: Sentinel-satelliittien tutkakuvat paljastavat, että Krimin suunnalla oleva maihinnousuosasto on edelleen paikoillaan. Osasto havaittiin alueella ensimmäistä kertaa 3.3.2022 ja se on alueella edelleen 10.3.2022.

Muuta:

Kokeilimme aikavälillä 9.–10.3. myös, minkälaisia tietoja voimme kerätä yhdistelemällä erilaisia avointen lähteiden satelliittiaineistoja. Kokeilun kohteena oli Kalynivkassa sijainnut logistiikkakeskus.

Kalynivkassa tuhottu logistiikkakeskus 8.3.2022 50.4156, 29.8011:

Logistiikkakeskus sijaitsee Zhytomir–Kiova -maantien E40 varressa ja on Makarivissa kulkevan rintaman syvyydessä. Tälle alueelle kohdistetuilla iskuilla on mitä ilmeisimmin tarkoitus häiritä ukrainalaisten logistiikka sekä tulenkäytön avulla vahvistaa Kiovan saarrostusta lännestä katkaisemalla liikenne maantieltä.

8.3.2022 00:30UTC NASA:n FIRMS-palvelusta MODIS-satelliitin tekemä havainto tulipaloista Kalynivkan logistiikkakeskuksen alueella. 9.3.2022 aamulla Suomi-NPP / VIIRS -satelliitti ja MODIS-satelliitti tuottavat havaintoja tulipaloista myös 2 km logistiikkakeskuksesta itään.

– Sentinel-1-tutkakuvissa huomataan 9.3.2022 aamulla selkeä muutos: teollisuushallin katto ei ole aiheuttanut aikaisemmissa tutkakuvissa voimakasta heijastusta, mutta viimeisimmässä kuvassa 8.3.2022 rakennus muodostaa voimakkaan heijastuksen, mikä kielii katon tasaisen pinnan muutoksesta enemmän heijastavaksi, rikkonaisemmaksi rakenteeksi.

– Telegramissa 08.03.2022 14:20 saatu kuvamateriaali vahvistaa logistiikkakeskuksen tuhoutuneen, minkä tiimimme havaitsi 10.03.2022.

Katso tältä videolta, mitä karttapalvelun kehittäjät itse kertovat huikeasta tietojenkeruu-urakastaan:

Suomalaiset kasaavat tilannekarttapalvelua Ukrainan sodasta 9:47

Lue myös:

    Uusimmat