Motocross-pyörän rassaaminen kesäyönä terassilla aiheutti vakavan vaaratilanteen Oulussa: Höyrystynyt bensa syttyi räjähdyksenomaisesti palamaan – rivitalokin vaarassa syttyä

Oulun käräjäoikeus on tuominnnut kaksi miestä sakkoihin yleisvaaran tuottamuksesta. 

Kaksi mieshenkilöä huolsivat 80-kuutioista motocross-pyörää rivitaloasunnon terassilla viime heinäkuussa. Oulun käräjäoikeudessa 10. tammikuuta annetun tuomion mukaan palo syttyi, kun pyörän bensatankista valutettiin bensiiniä erilliseen astiaan. Bensiini oli höyrystynyt, joka oikeuden mukaan syttyi palamaan terassilla olleesta kynttilästä.

Bensa oli höyrystynyt valutuksen aikana ja syttynyt räjähdyksenomaisesti palamaan. Tulipalo levisi katetun terassin lattialaudoitukseen ja motocross-pyörään. Palo uhkasi levitä myös rakennuksen kattorakenteisiin.

Bensaa letkun kautta valuttaneen ja motocross-pyörää lähempänä olleen henkilön raajoihin roiskunut bensa aiheutti hänelle palovammoja säärien ja käsien lisäksi kasvoihin.

Bensanvalutuksen yhteydessä toinen henkilöistä oli polttanut reilun metrin päässä savuketta ja lähellä oli myös palava kynttilä.

Naapuri heräsi tulipaloon keskellä yötä

Onnettomuusselostuksen mukaan palosta tehtiin ilmoitus noin kello 00.45 aamuyöllä.

Tulipalo saatiin hallintaan naapurihuoneistossa asuneen henkilön sekä paikalle saapuneen sairaankuljetusyksikön toimesta. Naapuri oli havainnut syttyneen palon ja sännännyt paikalle ja heittänyt ämpärillä vettä palokohtiin. Lisäksi ensihoidon henkilöt suorittivat niin sanottua alkusammutusta jauhesammuttimella.

Tapauksessa asianomistajana ollut naapuri oli esitutkinnassa kertomansa mukaan herännyt yöllä siihen, että takapihalla oli moottoripyörä tulessa. Pimeässä liekit olivat erottuneet helposti. Hän oli myös kuullut huutoa.

Molemmat kiistivät syytteen

Toinen vastaajista kiisti syytteen ja pyysi sen hylkäämistä. Hän ei ole oikeudelle kertomansa mukaan polttanut tupakkaa ja hän olisi myös siirtänyt palavan kynttilän kauemmaksi ennen bensan valuttamista. Hän valutti bensaa, eikä tupakointi olisi siten ollut edes hänen mukaansa mahdollista.

Mies oli oikeuden asiakirjan mukaan neljä viikkoa sairaalassa hoidettavana palovammojen takia. Hänelle tehtiin useita leikkauksia ja ihosiirteitä.

Toinen henkilöistä myönsi menetelleensä huolimattomasti, kun hän on tupakoinut. Hän kuitenkin kiisti olleensa huolimaton, sillä hän on vastauksensa perusteella ollut palavan tupakansa kanssa turvaetäisyydellä.

Tupakoinnin osuudesta paloon ei selvyyttä

Palo tapahtui rivitalorakennuksen terassilla ja rakennukseen kuuluu yhdeksän huoneistoa. Lisäksi taloyhtiöön kuuluu useampi rivitalo. Tästä syystä oikeustapauksessa on yli kymmenen asianomistajaa.

Syyttäjän rangaistusvaatimuksen mukaan teko on ollut omiaan aiheuttamaan yleistä hengen tai terveyden vaaraa, mikä on johtunut kahden vastaajan huolimattomuudesta.

Käräjäoikeuden mukaan bensiinin syttymissyyksi on selvitetty terassilla ollut kynttilä, jonka osalta kumpikin vastaaja on toiminut huolimattomasti. Selvittämättä jäi, että bensiini olisi syttynyt toisen henkilön tupakoinnin seurauksena. Oikeus kuitenkin katsoi, että palava kyntilä oli terassilla vähintään valaisemista varten hämärtyvän kesäyön takia.

Molemmat miehet tuomittiin päiväsakkoihin yleisvaaran tuottamuksesta. Toiselle tuomittiin 40 päiväsakkoa, josta maksettavaksi kertyy 240 euroa. Toinen henkilö tuomittiin 20 päiväsakkoon, eli maksettavaa kertyi 120 euroa.

Kumpikin määrättiin maksamaan valtiolle rikosuhrimaksua 80 euroa.

Oikeustapauksesta saa hakea muutosta valittamalla korkeampiin oikeusasteisiin. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja