Motiva: Tässä on sähkölämmittäjän salainen ase – roima hinta laskusta pois

Motivan sähkölämmityksen tehostamisohjelmassa kiinnitetään huomiota kustannusten ja kulutuksen karsintaan. Elvari-ohjelma vinkkaa ilmalämpöpumpun oikeaoppisesta käytöstä, sillä sen avulla lämmitykseen kuluvan energian määrää saadaan helposti pienennettyä.

Ilmalämpöpumppujen määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Vuoden 2006 lopulla niitä oli Suomessa noin 95 000 ja vuoden 2011 lopulla jo yli 370 000.

Syykin on selvä: Motivan Elvari-ohjelman antamien tietojen mukaan ilmalämpöpumpulla voi saada huomattavaakin säästöä sähkölämmitteiseen rakennukseen, jos sitä käytetään järkevästi.

Lämmityskulut suppuun

Vattenfallin antamien tietojen mukaan sähkölämmitteinen, noin 120 neliön omakotitalo kuluttaa keskimäärin 9600 kWh lämmitykseen vuodessa.

Motivan tekemän seurannan mukaan tutkittujen kohteiden kokonaisenergiankulutus ennen ilmalämpöpumpun asennusta oli keskimäärin noin 20 000 kWh. Tilojen lämmitykseen tarvittava energiamäärä on tyypillisesti noin puolet kokonaisenergiakulutuksesta – noin 10 000 kWh vuodessa.

Ilmalämpöpumppujen asennuksen jälkeen kokonaisenergiankulutus laski suurimmassa osassa 1 000–5 000 kWh, suurin pudotus oli 8 000 kWh.

Energianhinnan osuus sähkön kokonaishinnasta on noin puolet ja siirtohinta suunnilleen saman verran. Jos lasketaan saatu säästö parhaimmillaan sähkö- tai öljylämmitystalossa, on tulos 960 euroa vuodessa (0,12 €/kWh * 8000 kWh).

Tutkimustulosten perusteella ilmalämpöpumppu voi tuottaa käytännössä enintään noin 60–70 prosenttia tilojen lämmitysenergiasta.

Hyödynnä ilmalämpöpumpun teho

 • Joissakin Motivan tarkastelemissa kohteissa hyöty oli vähäinen ja muutamissa kulutus oli jopa kasvanut. Siksi ilmalämpöpumpun hankintaa kannattaa aina tarkastella kokonaisvaltaisesti ja sitä on osattava käyttää oikein.
 • Ilmalämpöpumpusta saadaan oikea teho irti vain, jos sitä osataan käyttää oikein ja se on ammattimaisesti asennettu. Tämän lisäksi on kiinnitettävä huomiota myös muuhun energiansäästöön. Asennuksen yhteydessä olisi myös perehdyttävä pumpun toimintaan ammattilaisen kanssa.
 • Tärkeintä on huomioida, että ilmalämpöpumppu ja varsinainen lämmitysjärjestelmä on säädetty siten, että pumppu toimii ensisijaisena lämmittimenä. Vasta sitten, kun pumpun tuottama lämpö ei enää riitä, kytkeytyvät patterit päälle
 • Monissa pumpuissa on lämpötilan automaattiasetus, joka pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että lämmitetään ja jäähdytetään yhtä aikaa, toisin sanoen automatiikka ohjaa pumpun jäähdyttämään esimerkiksi takalla tuotetun lämmön pihalle. Säästövaikutuksen maksimoimiseksi pumpun tulisi antaa olla päällä koko ajan ja välttää ajastintoimintojen käyttöä lämmityksessä.
 • Ilmalämpöpumppu ei sovi rakennuksen ainoaksi lämmityslaitteeksi, sillä sen hyöty vähenee kun pakkanen kiristyy. Laitteesta riippuen 15–20 asteen pakkasilla pumppu tuottaa jo saman verran lämpöä kuin se kuluttaa sähköä, jolloin se kannattaa sammuttaa. Uudemmilla laitteilla saadaan suurempi hyöty, sillä niiden päällä pitäminen on kannattavampaa kovemmilla pakkasilla kuin vanhojen. Testiryhmän käyttämät laitteet olivat vuosilta 2005–2008.
 • Suhteellisesti eniten säästöä Motivan vertailussa tuli taloista, jotka ovat ominaiskulutukseltaan ja pinta-alaltaan suurimpia. Ilmalämpöpumpusta saatu teho vaihtelee kohdekohtaisesti.
 • Myös lämmön leviämiseen ja muuhun energiansäästöön on kiinnitettävä huomiota. Esimerkiksi väliseinillä erotetut makuuhuoneet rajoittavat suurempia energiasäästöjä. Ilmalämpöpumpun lisäksi kannattaa tehdä myös muita säätöjä: Esimerkiksi pattereiden termostaattien säätämisellä on kokonaiskulutukseen huomattava merkitys.
 • Lämmityksen lisäksi ilmalämpöpumppua voidaan käyttää myös kodin viilentämiseen kesähelteillä, mikä helpottaa asumismukavuutta ja vaikuttaa myös terveyteen, kun esimerkiksi nukkuminen helpottuu. Jäähdyttäminen kuitenkin lisää kodin kokonaiskulutusta ja niitä säästöjä, joita lämmityskuluissa on mahdollisesti kertynyt vuoden aikana.
 • Motivan antamien tietojen mukaan laadukkaan ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaika on noin 4–7 vuotta, jos keskimääräinen vuotuinen energiansäästö on 3 000 kWh ja sähkön hinnaksi lasketaan 0,12€/kWh. Oman sähköhintasi näet sähkölaskustasi.

Juttua päivitetty 16.11. klo 12.22 – laskuvirhe oikaistu: Motivan edustaja muistutti, että säästöön on otettava myös sähkönsiirtoon kulunut summa. Jos on tarkoitus laskea säästöä (sähkölämmitystalossa tai öljylämmitystalossa) euroissa kun energiaa säästyy 8000kWh niin tulos on suunnilleen 0,12€/kWh * 8000kWh eli noin 960€ säästöä vuodessa. Toimitus pahoittelee virhettä.

Lue myös:

Lähteet: Motiva

(MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja