Moskovalainen kalakeitto 6:lle

  • n. 0,5 kg ruodottomia kalafileitä (kirjolohta ja siikaa)
  • 5 sipulia
  • 150 g voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rasiaa herkkusieniä
  • n. 2 dl pakastettuja tai 10-20 g kuivattuja tatteja
  • 3/4 l lihalientä (fondista tai kuutiosta)
  • 3/4 l kalalientä (fondista tai kuutiosta)
  • 3 rkl tomaattisosetta
  • (2 tl rapuvoita)
  • 10 maustepippuria
  • cayennepippuria
  • 2 tl kapriksia
  • 1 suolakurkku
  • 6 kivetöntä mustaa oliivia
  • tilliä ja persiljaa hienonnettuna
  • 6 ohutta sitruunaviipaletta

1. Laita kuivatut tatit likoamaan lämpimään veteen ainakin pariksi tunniksi.

2. Kuori sipuli, leikkaa se palasiksi ja ruskista voissa ja vehnäjauhoissa. Viipaloi herkkusienet ja lisää ne kasariin.

3. Suikaloi suolakurkku siemenet poistaen.

4. Lisää kattilaaan liemet, tomattisose, mausteet, kaprikset, suolakurkku ja pakstetatit tai kuivatut liotetut tatit liemineen. Anna kiehua hiljalleen 3/4 tuntia. Lisää oliivit viipaloituna kypsymisen loppupuolella, muuten ne hajoavat.

5. Leikkaa nahattomista kalafileistä 15-18 sormenpaksuista palaa.

6. Lisää ne keiton joukkoon 5-10 min. ennen tarjoilua samoin hienoksi silputtu tilli ja persilja. Anna kiehahtaa ja sen jälkeen levähtää hetki kannen alla.

7. Jaa keitto lautasille ja nosta keiton päälle ohut sitruunaviipale. Jos keitto tuntuu liian happamelta, lisää joukkoon vähän sokeria. Jos keitto on kiehunut liian sakeaksi, ohenna sitä lihaliemellä.

"Moskovalainen seljanka on erinomaisen herkullinen keitto, jonka miellyttävää näköä ja makua ei kukaan voi vastustaa." Jos on aikaa, keitä itse kalaliemi. Varaa silloin kalaa ruotoineen ja päineen n.1 kg. Laita kasariin 1 l vettä, vähän valkoviiniä halutessasi, 1 sipuli ja 2 porkkanaa paloiteltuna, maustekimppu (persiljaa, laakerinlehteä, timjamia) ja anna kiehua hiljalleen 1/2 tuntia, Lisää kalanruodot ym. ja anna kiehua 5-10 minuuttia. Siivilöi.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat