Mainos

Moskeijahankkeen sekavat kuviot – "En ole luvannut ilmaista tonttia"

Suurmoskeijahanketta vetävä Pia Jardi kertoo, että hankkeelle julkista tukea antanut Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd.) on hänen ystävänsä. Viljasen mukaan hänen rooliaan hankkeessa on liioiteltu ja suhde Jardiin on puhtaasti ammatillinen. 

Viime kuussa julkaistun Yle Uutisten jutun mukaan Viljanen sanoi, että kaupunki voisi osoittaa julkiseen käyttöön tulevan tontin ilmaiseksi tai hyvin edullisesti.

Eilen apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr.) totesi MTV Uutisten haastattelussa, että tonttia ei anneta ilmaiseksi, mutta yleishyödyllisille yhteisöille vuokrat ovat tyypillisesti kaupallisia hankkeita alhaisempia. 

Suomen muslimiliiton puheenjohtajana toimivan Jardin mukaan hän on tutustunut Viljaseen SDP:n puoluetoiminnassa. Jardi kiistää, että Viljanen olisi koskaan luvannut heille ilmaista tonttia. 

– Ei hän ole tähän varsinaisesti virkansa puolesta puuttunut eikä ole koskaan antanut meidän ymmärtääkään, että saisimme tontin ilmaiseksi. 

Oletteko te Viljasen kanssa ystäviä? 

– Kyllä mä voisin sanoa, että olemme ystäviä. Ei perheystäviä, mutta ystäviä kuitenkin eri yhteyksistä. 

Maahanmuuttoasiat Viljasen tontilla

Ihmetystä on herättänyt se, että tonttiasiat eivät ole kaupungissa Viljasen vastuulla. Sinnemäki on kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja eli nämä asiat kuuluvat hänen hallinnonalalleen.  

Viljasen mukaan hänen rooliaan on liioiteltu eikä hän ole ollut hankkeessa aloitteellinen. 

 – Minulle kuitenkin kuuluvat maahanmuuttoasiat, esimerkiksi kotouttamiseen ja kielikoulutukseen liittyvät kysymykset, joihin myös hanke liittyy. 

– Olen ollut kutsuttuna tilaisuudessa, jossa moskeijahanketta on esitelty muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön, opetusministeriön ja kaupungin edustajille, Viljanen sanoo.  

"Minua siteerattiin väärin"

Viljanen vaikuttaa hämmentyneeltä, kun häneltä kysytään Jardin kertomasta, jonka mukaan naiset olisivat ystäviä keskenään. Viljasen mukaan kyse on vain hyvästä yhteistyöstä.

– Olen hyvin perehtynyt monikulttuurisuuteen ja tunnen myös Pia Jardin pelkästään työtehtävieni kautta. Uskon, että hän on tarkoittanut tätä ammatillista yhteistyösuhdetta. Emme tapaile yksityisajalla emmekä perheiden kesken. 

Mitä tulee lausuntoon mahdollisesta ilmaisesta tontista, Viljanen katsoo Ylen siteeranneen häntä väärin. 

– Olin silloin kaupunginjohtajan sijaisena ja kyse oli pitkästä radiohaastattelusta, josta sitten nostettiin tämä asia esiin. Haastatteluani on tulkittu virheellisesti. Minun olisi varmaan pitänyt lähettää heti vastine sen jälkeen. 

Viljanen sanoo, että hän ei ole ottanut kantaa tontin varaamiseen, hintaan tai vastikkeeseen.

– Selvitin kaupungin tontinvuokrauksen yleisperiaatteita julkisen ja liiketaloudellisen käyttötarkoituksen osalta. 

"Kaupunki suopea uskontokuntien hankkeille"

Viljanen myös pahoittelee tietokatkoa, jonka takia hän ei tiennyt haastattelua tehtäessä, että moskeijan ja monitoimikeskuksen mahdollinen sijoittuminen Hanasaareen oli jo suljettu pois.

Moskeijan suunnittelijat ehtivät tehdä tammikuussa varaushakemuksen Hanasaareen. Asia raukesi, kun turvallisuusviranomaiset katsoivat, että suuri määrä ihmisiä rakennuksessa olisi riski mahdollisessa voimalan onnettomuustilanteessa. Nyt kaupunki tarkastelee uusia tonttivaihtoehtoja. 

Viljanen ei näe mitään erikoista siinä, että hän sanoi Ylen haastattelussa toivottavansa moskeijan tervetulleeksi. 

– Helsinkihän suhtautuu lähtökohtaisesti myönteisesti kaikkien eri uskontokuntien hankkeisiin. Luonnollisesti moskeijan rakentamisen tulee täyttää kaikki yleiset rakentamiselle asetettavat edellytykset.  

Keskustelu suljettu asiattomien kommenttien vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.