Mosambikissa riehuvat hirmumyrskyt – Kenneth-myrsky iski vain kuukausi tuhot jättäneen Idai-myrskyn jälkeen

8:24
Idai-myrskyn jälkiä Mosambikissa.

Mosambikissa yli 30  000 ihmistä on evakuoitu hirmumyrskyn tieltä ja 70  000 ihmistä on yhä vaarassa, kertoi YK:n humanitaarisen avun yksikkö OCHA perjantaina. Asiasta uutisoi CNN.

Sadoittain rakennuksia tuhoutui, liikenne ja viestintäyhteydet katkesivat ja ainakin yksi ihminen kuoli, kun hirmumyrsky Kenneth iski Mosambikiin. Maa ei ollut ehtinyt vielä toipua edes edellisestä, viime kuussa maahan iskeneestä Idai-myrskystä, kun uusi tuho iski.

Vaikka myrskytuulien nopeus laantui perjantain aikana, lähipäiviksi on luvassa rankkasateita, mikä lisää maanvyöryjen ja tulvien vaaraa.

Viime kuussa Mosambikiin, Malawiin ja Zimbabween iskenyt Idai tappoi yli tuhat ihmistä ja aiheutti liki kahden miljardin euron vahingot.

Unicef kertoo toimittavansa Mosambikissa humanitaarista apua edelleen noin miljoonalle lapselle Idai-myrskyn jäljiltä. Ennen uuden myrskyn saapumista järjestö ryhtyi viemään maan pohjoisosiin apua pääkaupunki Maputosta sekä Beirasta, joka kärsi pahimpia vahinkoja Idai-myrskyssä.

Uusi hirmumyrsky Kenneth on harvinaisen voimakas, mutta sen vaikutusten odotetaan olevan lievempiä kuin Idai-myrskyn, jota saattelivat päiviä jatkuneet rankkasateet. Kenneth-myrsky on iskenyt Mosambikin pohjoisosiin, jotka ovat harvemmin asuttuja kuin aiemman myrskyn tuhoalueet.

Ibon turistisaarella, jossa asuu liki 6  000 ihmistä, uusi myrsky tuhosi liki 90 prosenttia kaikista rakennuksista.

–  Näyttää siltä kuin saarta olisi pommitettu. Tuho on raamatullinen, kuvaili hotelli- ja matkailuyrittäjä Kevin Record.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja