Mainos

Mopolla laillisesti 60 km/h? Turha haaveilla

Mopojen kattonopeuteen ei ole tulossa korotusta, vaikka sellaista on julkisuudessa esittänyt muun muassa nettipoliisi Marko Forss.Liikenneministeriön yli-insinööri Maria Rautavirta kertoo, että eri ajoneuvojen luokittelu on sovittu koko EU:ssa yhteiseksi. Suomi ei voi yksin tehdä mopon nopeutta koskevia päätöksiä.

Rautavirta sanoo, että mopo muuttuu automaattisesti luokituksen kautta kevytmoottoripyöräksi, jos sen rakenteellinen nopeus on yli 45 km/h.

- Vähän sama kuin kasvispizzaan ei voi lisätä lihaa niin, että se sen jälkeenkin olisi kasvispizza, vaan se on sen jälkeen vain pizza.

Ylikonstaapeli ”Fobba” Forss on ehdottanut mopojen kattonopeuden nostoa 60 kilometriin tunnissa IRC-gallerian blogissaan (Etelä-Suomen Sanomien juttu aiheesta 31.8.2012).

Fobban nuorille tekemän kyselyn mukaan mopoja ei enää viritettäisi, jos ne saisivat laillisesti kulkea kovempaa. Samoin jalankulkijoiden turvallisuus lisääntyisi, jos mopot siirrettäisiin kaduille, eikä autojen tarvitsisi tehdä mopojen tai mopoautojen vaarallisia ohituksia.

Mopo muuttuu laittomaksi, jos se esimerkiksi gps-mittauksessa kulkee yli 49 km/h. Nopeusmittarin lukemavirhe taas sallii, että mittari voi näyttää enintään 53 km/h laillista nopeutta kulkevalle mopolle.

Kattonopeus koskee myös mopoautoja.

"Lisää nopeutta, lisää ikää"

- Mopo muuttuu automaattisesti luokituksen kautta kevytmoottoripyöräksi, jos sen rakenteellinen nopeus on yli 45 km/h, liikenneministeriön Rautavirta sanoo.

- Jos siis mopon nopeutta nostetaan ja sen luokka automaattisesti muuttuu, myös muut vaatimukset nousisivat. Mopoista joutuisi maksamaan autoveroa, kevyen liikenteen väyliä ei saisi lainkaan käyttää, korttivaatimukset kiristyisivät ja ikäraja nousisi, Rautavirta kertoo.

Rautavirta arvioi, että mopoilijat joutuisivat maksamaan korkeampia vakuutusmaksuja siksi, että isommilla nopeuksilla sattuu enemmän henkilöonnettomuuksia, joissa korvaussummat ovat korkeita

- Mopojen ja mopoautojen mielletään olevan tiellä tukkona, mutta traktorit, jotka kulkevat 40 km/h, eivät tunnu aiheuttavan vastaavaa ongelmaa. Myös autoilijoiden asenteissa on parantamisen varaa, Rautavirta sanoo.

Suomi ei halua mopojen katsastuksia

Rautavirta kertoo, että mopojen 45 km/h –raja on tulossa koko EU:ssa yhteiseksi.

- EU on itse asiassa lopullista siunausta vaille päättänyt, että uusien ajoneuvojen myyntiin liittyvä luokitus vahvistaa jatkossa aiempaa vieläkin selvemmin, että koko EU:ssa yli 45 km/h kulkeva ajoneuvo tulee aina katsoa moottoripyöräksi tai kevytmoottoripyöräksi jos teho ei kasva liikaa.

- Tämä yhtenäistää kansallisia käytäntöjä myös viritykseen suhtautumisessa Suomen kanssa samansuuntaiseksi.

Heinäkuussa 2012 EU:n komissio ehdotti vuosikatsastusten laajentamista koskemaan myös mopoja. Monet maat ovat kuitenkin vastustaneet tätä.

- Suomi ei pidä mopojen määräaikaiskatsastuspakolla saatavia hyötyjä muutoinkaan riittävinä suhteessa siitä aiheutuviin kustannuksiin ja käytännön järjestämisen mahdollisuuksiin, Rautavirta sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.